Diskusjon:Nord-Trøndelag

Siste kommentar: for 3 år siden av InternetArchiveBot i emnet Endret eksterne lenker
Utmerket artikkel Nord-Trøndelag er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Nord-Trøndelag har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 48, 2013.

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 12:37 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. aug. 2017 kl. 01:09 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. des. 2017 kl. 08:27 (CET)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. apr. 2018 kl. 15:08 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 12 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2018 kl. 10:18 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. sep. 2018 kl. 17:41 (CEST)Svar

Nedgradering? rediger

Etter fylkessammenslåingen mellom Nord- og Sør-Trøndelag så ble denne artikkelen omskrevet til fortid. Det er ikke et grep jeg er enig i, ettersom de forholdene som artikkelen beskriver, er for det meste gyldige fortsatt, og selv om Nord-Trøndelag har opphørt som eget fylke, så er det fortsatt gyldig som en geografisk avgrensning. Det er i og for seg en del av en større debatt om hvordan vi skal håndtere kommune- og fylkessammenslåinger, men vi kan si følgende om akkurat denne artikkelen: Nå er artikkelen mer et øyeblikksbilde av det som var rett før sammenslåingen. Jeg har ikke tatt meg bryet med noe omfattende vedlikehold av artikkelen på de forutsetningene. Jeg er i tvil om artikkelen oppfyller de forventningene som leserne har, slik den står nå. Merkingen av utmerkede artikler er til for leserne. Jeg mener derfor at det er betimelig å spørre – og synes det er greit at artikkelens hovedbidragsyter slipper løs den debatten – om ikke denne artikkelen bør fratas merkingen som utmerket artikkel. Det er fortsatt mye godt stoff i denne artikkelen som kan være til inspirasjon for andre artikler, eller lånes direkte, for eksempel til en gjennomarbeidet artikkel om hele Trøndelag. Erik F. 14. feb. 2019 kl. 01:03 (CET)Svar

Jeg ønsker svært gjerne at artikkelen består som UA. Dette må sees som en prøveklut på om Wikipedia klarer å beskrive geografiske enheter som skifter administativ status. Så lenge vi klarer å beskrive Helgeland og Mosvik, bør vi også være i stand til å gi en god beskrivelse av Nord-Trøndelag. Nord-Trøndelag har ikke opphørt å eksistere som geografisk avgrensning.
Jeg vil gjerne utfordre Ranværing (diskusjon · bidrag) til å revurdere og korrigere sine endringer i artikkelen i forbindelse med fylkesavviklingen.
  • I stedet for å skrive «Fylket hadde to europaveger», bør vi skrive «Nord-Trøndelag har to europaveier». Det er ingen veier som har endret status som følge av fylkessammenslåingen.
  • I stedet for «Fylket bestod av distriktene» bør vi skrive «Nord-Trøndelag omfatter (hele eller deler av) distriktene».
  • I stedet for «Gran- og bjørkeskog dekket mye av det tidligere fylket.» bør vi skrive «Gran- og bjørkeskog dekker mye av Nord-Trøndelag.» Osv.
Samtidig vil jeg også utfordre Erik F. til å lese gjennom artikkelen med tanke på å tone ned preget av øyeblikksbilde. Sammensetningen av fylkestinget og fylkesrådet i siste periode er et eksempel på opplysninger som kan revurderes. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 15. feb. 2019 kl. 10:38 (CET)Svar
Jeg er enig med M O Haugen i at artikkelen er UA. Og jeg var en av de som stemte for at den skulle bli UA.
Det som jeg føler her, er at vi snakker om to ting. Det er på den ene siden spørsmål om «er/var» eller «fortid/nåtid». Og på den andre siden er det et spørsmål om noe som har et rotfestet bilde i folks bevissthet.
Jeg sier for eksempel «på Helgeland», andre kan si «fra Jæren», «på Haugalandet». Men kan vi si «fra Nord-Trøndelag»? Nord-Trøndelag er så vidt jeg vet ikke definert som et historisk landskap.
Det er riktig som det står i artikkelen Johan J. Jakobsen, at han ble født i Nord-Trøndelag. Det samme vil også gjelde Trine Skei Grande og dikteren Olav Duun. Dersom en person blir født etter 1. januar 2018, vil jeg derimot ha skrevet (på wikipedia) at han var «født i Trøndelag». I noen tilfeller har jeg prøvd å unngå hele problemstillingen ved å bruke andre formuleringer. For eksempel at «Befolkningens helsetilstand er godt dokumentert gjennom ...», i stedet for å si «Befolkningens helsetilstand i Nord-Trøndelag» eller «... i det tidligere fylket». Mvh --Ranværing (d) 15. feb. 2019 kl. 13:49 (CET)Svar
Tyskland er et skrekkeksempel i så måte. Dette var forøvrig en av to grunner til at jeg begynte å skrive om dette landet i utgangspunktet (artikler som Kretsreformen i Sachsen i 2008)
Hvis en person er fra Erzgebirgskreis, kan det vise seg at denne kretsen ikke eksisterte da han ble født. Kanskje ble han født i (den tidligere) Aue-Schwarzenberg. Men er han fra Aue-Schwarzenberg? En person kan være født i Weißeritzkreis, men bor i dag i Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge.
Jeg har et mentalt bilde som tilsier at Martin Luther var fra Sachsen. Men på grunn av diverse destruktive historiske hendelser og konflikter med Preussen, og etterfølgende krigsskade-erstatning, kalles dette området idag Sachsen-Anhalt. Mvh --Ranværing (d) 15. feb. 2019 kl. 13:50 (CET)Svar
Jeg foretok forøvrig endringer i de to nevnte artikler (om Duun og Grande). Det er mulig at det er noe fundamentalt jeg ikke har fått med meg. Jeg er tross alt ikke fra Nord-Trøndelag. Og §§ 1,2 i Lov om stadnamn sier at stedsnavn skal være basert på lokale navneformer.
På den andre siden er det 100 % sikkert at som fylke eksisterer ikke Nord-Trøndelag lenger. Noe lignende gjelder problemstillinger knyttet til Bindal. Tilhører det Helgeland eller tilhører det Nord-Trøndelag? Kommunen inngår ikke i Nordland politidistrikt. I denne artikkelen følte jeg også at jeg måtte utdype den historiske grunnen til dette. Mvh --Ranværing (d) 15. feb. 2019 kl. 14:39 (CET)Svar
Du vil finne svært mange som tenker på seg selv som «nordtrøndere», i tillegg til «trøndere», ja. Å høre noen kalle seg «inntrønder» eller «innherredsbygg», er langt sjeldnere. Hva denne identiteten egentlig består i, kan være vanskeligere å definere, men jeg tror at forklaringen er at Nord-Trøndelag fylke hadde utgangspunkt i fylkesinndelinger med røtter i vikingtidens rettsordning, i første rekke de inntrønderske og namdalske fylkene, til forskjell fra de uttrønderske og nordmørske/fosenske, som var utgangspunkt for Sør-Trøndelag fylke. Denne inndelingen har ligget temmelig fast, noe dine arbeider om politietaten også viser. Hva som er historiske landskap og distrikter avhenger av personlig skjønn og forandringer i tid og rom, noe alle diskusjonene om dette på Wikipedia gjennom årene har vist. Tiden vil vise hva folk vil betegne Nord-Trøndelag som, men at folk forstår Nord-Trøndelag som «et sted», anser jeg som hevet over tvil. Vi skal heller ikke skape nye begreper. Jeg ser to løsninger: 1) Foreløpig kan vi nøye oss med å konstatere at «Nord-Trøndelag er et tidligere fylke …», og «Nord-Trøndelag har inngått i, og bestått av, ulike inndelinger av offentlige forvaltningsorganer. Etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag fylker i 2018 har Nord-Trøndelag ingen administrativ funksjon som sådan», og ta det derfra. Det er ikke nødvendig å henføre alle biografier til gamle administrative inndelinger, selv om vi ajourfører artikkelen om Nord-Trøndelag. Eller, 2) Nord-Trøndelag skal være en artikkel om fylkeskommunen og fylkesmannsembedet mellom 1804 og 2018. Det vil også være en helt grei løsning på problemet. I så fall bør resten skrelles vekk og legges til artikkelen om Trøndelag. Da bør det også være vår linje i andre tilfeller der begrepene ikke lenger har noen administrativ funksjon. Erik F. 15. feb. 2019 kl. 15:10 (CET)Svar
Jeg synes artikkelen bør bestå jeg. Det er ikke noe i veien for overlappinger med artikkelen Trøndelag. Kanskje burde et innledende avsnitt være en ide? «Fylke og historisk landskap», eller noe lignende. Slik at vi forteller noe mer, og noe som stikker dypere enn administrative inndelinger og at byråkrater skifter kontor? Uansett ser jeg den. Historie, dialektgrenser, lokale matretter og alt det andre vi definerer som kultur. Det kan tilføyes at Nord-Trøndelag også har egne båttyper, eller flere. Og vi kunne skrive i innledningen at den geografiske inndelingen har sine røtter tilbake til vikingtid, selv om det som fylke dekker tidsrommet fra 1804 til 2018. Mvh --Ranværing (d) 15. feb. 2019 kl. 13:49 (CET)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 23:42 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2019 kl. 02:52 (CEST)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jan. 2021 kl. 03:01 (CET)Svar

Endret eksterne lenker rediger

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. feb. 2021 kl. 03:42 (CET)Svar

Tilbake til siden «Nord-Trøndelag».