Den østerrikske arvefølgekrig

Den østerrikske arvefølgekrig (17401748) brøt ut etter Maria Theresias tronbestigelse, da flere tyske og europeiske fyrster ikke anerkjente hennes fars pragmatiske sanksjon som gjorde Maria Theresia til tronfølger i huset Habsburg da den saliske loven ikke godkjente kvinnelige tronfølgere. Mot Maria Theresia fremsatte fyrstene krav på de østerrikske arveland:

Den østerrikske arvefølgekrig

Slaget ved Fontenoy, maleri av Édouard Detaille
Dato16. desember 1740 -
18. oktober 1748
StedEuropa, Nord-Amerika, India
ResultatStatus quo ante bellum
Den andre fredstraktaten i Aachen
Stridende parter
Frankrike Frankrike
Preussen Preussen
Spania Spania
Bayerns flagg Bayern (1741-45)
Sachsen Sachsen (1741-42)
Kongedømmet Napoli De to sicilier
Genova Genova
Sverige Sverige (1741–43)
Østerrike Habsburg- monarkiet
Storbritannia Storbritannia
Hannover
De forente Nederlandene De forente Nederlandene
Sachsen Sachsen (1743-45)
Sardinia Sardinia
Russlands flagg Det russiske keiserdømmet (1741-43)
Kommandanter og ledere
Preussen Fredrik II
Preussen Leopold I
Preussen Leopold II
Frankrike Moritz av Sachsen
Frankrike François-Marie de Broglie
Bayerns flagg Karl VII
Sverige Charles Emil Lewenhaupt
Holy Roman Emperor Ludwig Khevenhüller
Holy Roman Emperor Karl Aleksander
Holy Roman Emperor Otto von Traun
Storbritannias flagg Georg II
Storbritannias flagg Robert Walpole
De forente Nederlandene Waldeck
Sachsen Rutowski
Sardinia Karl Emmanuel III
Russlands flagg Elisabeth

Krigshandlingene rediger

 
Fredrik den store

Fredrik II av Preussen benyttet disse angrepene på Habsburgernes arverett og okkuperte 16. desember 1740 Schlesien (de schlesiske kriger). Med denne invasjonen utløste han den østerrikske arvefølgekrig. Kampene om Schlesien var de lengste og viktigste delen av denne krigen.

Den første schlesiske krig i årene 1740-1742 første til freden i Breslau av 11. juni 1742, hvor Preussen får kontroll over store delen av Schlesien, og den andre schlesiske krig i årene 1744-1745 som endre med fredsslutning i Dresden 23, desember 1745 som ga Preussen full kontroll over Schlesien, mot at Preussen godkjente Maria Theresias ektemann Frans Stefan som keiser over Det tysk-romerske riket.

De øvrige stormaktene deltok i ulike tidsrom i krigen, blant annet i Italia under nesten hele krigen og det franske felttoget langs Donau i 1742. Videre var det kamper mellom engelske og franske styrker i Nord-Amerika (hvor krigen ble omtalt som Kong Georg-krigen og hvor britene erobret en fransk festning på Cape Breton) og India.

Men de prøyssiske styrkene stod fram som særlig dyktige og med høy kvalitet, og skilte seg slik fra det øvrige soldatvesen hvor hærene ofte var en flokk mer eller mindre disiplinerte leiesoldater.

Europeiske allianser rediger

 
Maria Theresia

Bayern, Frankrike og Spania sluttet 1741 gjennom traktaten i Nymphenburg et forbund, som senere også Preussen, Sachsen, Sverige, Napoli, Kurpfalz og Kurköln tiltrådte. Med Østerrike var Storbritannia og Nederland, Frankrikes tradisjonelle fiender, allierte.

Fra 1741 var nesten samtlige europeiske makter involvert i krigen. De viktigste konfrontasjonene var krigene mellom Østerrike og den oppadstrebende makt Preussen. Deler av krigen ble også utkjempet av kolonimaktene Frankrike og Storbritannia i Nord-Amerika og India.

Krigens følger rediger

Arvefølgekrigen endte 18. oktober 1748 med en fredsslutning i Aachen (Den andre fredstraktaten i Aachen). Denne freden gjenopprettet i hovedsak situasjonen før krigen (status quo ante bellum) og fredsslutningene i Breslau og Dresden, slik at Schlesien ble underlagt Preussen og Maria Theresia ble akseptert på tronen i Wien.

Men avslutningen av krigen markerte også innledningen på den tyske rivaliseringen mellom Preussen og Østerrike, en rivalisering som etter hvert skulle nøre opp under tysk nasjonalisme og ønsket om å samle Tyskland til ett rike.

Den østerrikske arvefølgekrigen:
Italienske slag
Campo SantoVillafrancaCasteldelfinoVelletriMadonna dell'OlmoBassignanoPiacenzaRottofreddo - Assietta