Arthur Koestler

Arthur Koestler (født 5. september 1905 i Budapest, død 3. mars 1983 i London) var en ungarskfødt jøde i daværende Østerrike-Ungarn, og ble engelsk forfatter. Han behersket og skrev også på tysk, fransk og hebraisk (og konstruerte et av de første kjente kryssord på hebraisk), og behersket arabisk etter et lengre opphold i Palestina før den annen verdenskrig.

Arthur Koestler
Arthur Koestler (1969).jpg
Født5. sep. 1905[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Budapest[5][6]Rediger på Wikidata
Død1. mars 1983[3][7][8]Rediger på Wikidata (77 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent[9], filosof, romanforfatter, journalist[9], manusforfatter, selvbiografRediger på Wikidata
Utdannet ved Technische Universität Wien (1922–)Rediger på Wikidata
Ektefelle Mamaine Koestler (19501952)[10], Mamaine Koestler[11]Rediger på Wikidata
Far Henrik KoestlerRediger på Wikidata
Parti Kommunistische Partei Deutschlands (19311938)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn, StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkTysk, engelsk,[12] fransk
Medlem av Modern Language Association (1981), Congress for Cultural FreedomRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden (1972), Sonningprisen (1968)Rediger på Wikidata
Periode1934–1983
SjangerHistorie, selvbiografi, psykologi
DebutDie Erlebnisse des Genossen Piepvogel in der Emigration (1934)
Debuterte1934
Aktive år1934
Viktige verkMørke midt på dagen
IMDbIMDb

VirkeRediger

Koestlers romaner vitner om stor kunnskap om og innsikt i politikk, og hans oppgjør med stalinismen i Mørke midt på dagen må regnes blant 1900-tallets viktigste bøker. Hans forfatterskap var omfattende og allsidig og tok ofte opp problemstillinger hvor vitenskapens muligheter kommer i konflikt med ideologi og moral.

Hans senere bøker var mere rettet mot å finne et holdbart, åndelig og tidløst verdigrunnlag for samfunn, ved å analysere forholdet mellom eksisterende samfunn og religioner/ideologier. (Lotusen og roboten dreier seg for eksempel om en omfattende og detaljert analyse av buddhismen og hinduismen, mens Yogien og kommissæren handler om hans oppgjør med kommunismen). Han konkluderte med at der ikke var muligheter for at noen av de større religioner og åndsretninger hadde det i seg som han anså nødvendig for å holde i sjakk de tendenser til etisk forfall og åndelig tomhet han så spirene til.

Han avsluttet selv sitt liv.

Romanen Arrival and Departure er delvis basert på Jan Karskis opplevelser.[13]

InnflytelseRediger

Mørke midt på dagen var en av de mest innflytelsesrike antisovjetiske bøker som har blitt skrevet.[14] Dens innflytelse i Europa på kommunister og sympatisører og indirekte på resultatene av valgte regjeringer var betydelig.[15] Til sist er en forfatters arv totaliteten av vedkommendes forfatterskap. Geoffrey Wheatcroft mener at Koestlers viktigste bøker var de fem han fullførte før han fylte 40 år: hans første memoarer og trilogien av antitotalitære romaner som omfattet Mørke midt på dagen.[16]

Koestler skrev flere betydelige romaner, to bind om sitt liv, to bind med reportasjer, et betydelig verk om vitenskapens historie, flere bind med essayer og et betydelig forfatterskap om emner som varierte fra genetikk, dødshjelp, østlig mystikk, nevrologi, sjakk, evolusjon, psykologi, paranormale fenomener og annet.[17]

Nesten alle hans bøker og et betydelig antall essayer finnes i norsk oversettelse.

Bibliografi (utvalgte)Rediger

Romaner
  • Die Erlebnisse des Genossen Piepvogel in der Emigration (1934), først utgitt 2013
  • The Gladiators (1939)
  • Darkness at Noon; Mørke midt på dagen (1940)
  • Arrival and Departure (1943)
  • Thieves in the Night (1946)
  • The Age of Longing (1951)
  • The Call-Girls: A Tragicomedy with a Prologue and Epilogue (1972)
Selvbiografiske
  • Spanish Testament (1937)
  • Scum of the Earth (1941)
  • Dialogue with Death (1942)
  • Arrow In The Blue: The First Volume Of An Autobiography, 1905–31 (1952)
  • The Invisible Writing: The Second Volume Of An Autobiography, 1932–40 (1954)
  • Stranger on the Square (1984), skrevet sammen med Cynthia Koestler
Sakprosa (utvalg)
  • The Yogi and the Commissar and other essays (1945)
  • The Challenge of our Time (1949)
  • Promise and Fulfilment: Palestine 1917–1949 (1949)
  • Insight and Outlook (1949)
  • The Trail of the Dinosaur and other essays (1955)
  • Reflections on Hanging (1956)
  • The Sleepwalkers: A History of Man's Changing Vision of the Universe (1959)
  • Suicide of a Nation (1963)
  • The Act of Creation (1964)
  • The Ghost in the Machine (1967)
  • Drinkers of Infinity: Essays 1955–1967 (1968)
  • The Age of Longing (1970)
Drama

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Arthur-Koestler, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000002130, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Кёстлер Артур, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 2170, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 11048, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.anatpro.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ The Peerage person ID p793.htm#i7928, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11909922t; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11909922t.
  13. ^ Pascal, Julia (14. juli 2000). «Jan Karski». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 4. mars 2019. «In London, Karski met the Polish emigré artist, Felix Topolski, and Arthur Koestler, then a refugee from Hungary, whose novel, Arrival And Departure, is partly based on Karski's experiences. .» 
  14. ^ Fleming, John V. (2009): The Anti-Communist Manifestos: Four Books that Shaped the Cold War. Norton.
  15. ^ Dalrymple, Theodore: Drinkers of Infinity
  16. ^ Wheatcroft, Geoffrey (20. november 1998): «The darkness at noon for Arthur Koestler was in his heart…». New Statesman
  17. ^ Cesarani, David (1998): Arthur Koestler: The Homeless Mind, s. 557.
  18. ^ Pressevisning av Twilight Bar Arkivert 6. mars 2016 hos Wayback Machine., Nationaltheatret

LitteraturRediger

Biografier

Eksterne lenkerRediger