Åpne hovedmenyen

Åge Rønning

Norsk forfatter og journalist
Åge Rønning
Født4. oktober 1925
Oslo[1]
Død31. januar 1991 (65 år)
Oslo
Ektefelle Magda Malerbakken (1949–)
Beskjeftigelse Journalist, redaktør, romanforfatter, novelleforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Doblougprisen (1989), Riksmålsforbundets litteraturpris (1979), Gyldendals legat (1959)
DebutFotfeste for elskere
Debuterte1954
Aktive år19541986

Åge Rønning (født 4. oktober 1925 i Oslo, død 31. januar 1991 i Oslo) var en norsk forfatter og journalist.

Rønning arbeidet som journalist i Verdens Gang (194547), Norsk Telegrambyrå (194754) og Morgenbladet (195464).

Han var katolikk, og trosspørsmål som ondskapens problem og Guds fravær går igjen i hans diktning. I perioden 196776 var han redaktør av det katolske tidsskriftet St. Olav. Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1984. Han var gift med Magda Rønning (f. Malerbakken) og fikk sønnene John, Bjørn, og Åge.

Rønnings roman Kolbes reise ble dramatisert og oppført på Nationaltheatret 198687. Romanen tar utgangspunkt i fortellingen om den polske prest og helgen Maxmillian Kolbe.

Han ble rammet av sykdommen multippel sklerose, og var de siste årene av sitt liv avhengig av rullestol. Sykdommen bidro også til at tekstene han skrev ble mer og mer komprimert og kortfattet.

Innhold

BibliografiRediger

  • Fotfeste for elskere – roman (1954)
  • Gjennom gitteret – noveller (1955)
  • Kvinnene – roman (1957)
  • Uro i desember – (1958)
  • Narrens krets – roman (1960)
  • De ukjentes marked – roman (1966)
  • Protestmarsjen – (1968)
  • Alle klovner – roman (1971)
  • Komedien om slottsherrene – roman (1974)
  • Usynlige tråder – noveller (1979)
  • Fortsettelse i Hamburg – roman (1987)
  • Arvingen kommer torsdag – roman (1981)
  • Kolbes reise – roman (1982)
  • Et Satans spill – noveller (1984)
  • Husker du Scobie? – to fortellinger (1986)

PriserRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger