Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/2020

Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024  · 2025


Uke 1
Grotta nr 96 från Tangdynastin.
Grotta nr 96 från Tangdynastin.

Mogaogrottorna består av fler än 700 grottor uthuggna i en bergssida utanför Dunhuang i Gansuprovinsen i Kina. De flesta grottorna är rikt utsmyckade tempel med målade statyer och väggmålningar huvudsakligen i buddhistisk stil. Grottorna byggdes med början på 300-talet e.Kr. fram till 1300-talet. På grund av grottornas placering längs Sidenvägen och den långa byggnadstiden uppvisar utsmyckningarna i grottorna influenser från många kulturer och epoker. Grottorna utgör världens största samling av buddhistisk konst. År 1900 hittades Dunhuangmanuskripten, en stor mängd historiskt mycket värdefulla dokument i en dold och förseglad grotta. I dag är grottorna en välbesökt turistattraktion. Sedan 1987 är Mogaogrottorna listade av Unesco som världsarv. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 2
Spelets logotyp som visar stadssiluetten över undervattensstaden Rapture.
Spelets logotyp som visar stadssiluetten över undervattensstaden Rapture.

Bioshock är ett datorspel i genren förstapersonsskjutare, utvecklat till Microsoft Windows och Xbox 360 i 2007. Spelets koncept utvecklades av Irrationals kreativa chef Ken Levine, och baserades på objektivismens idéer utfärdade av Ayn Rand samt influenser från andra författare som George Orwell. Spelet anses vara en spirituell uppföljare till System Shock.

Bioshock utspelar sig år 1960. Spelaren tar kontroll över huvudpersonen Jack efter att hans flygplan kraschlandar i havet nära en batysfärterminal som tar honom till undervattensstaden Rapture. Jack försöker hitta ett sätt att fly från staden, och kämpar genom horder av fiender, samtidigt som han träffar på några förnuftiga människor som finns kvar och får senare lära sig om Raptures invånare och historia. Spelaren kan besegra fiender på ett antal olika sätt.

Bioshock fick ett starkt mottagande av recensenter och fick beröm för sin moralbaserade berättelse, gripande miljöer och dess unika spelplats. Det anses vara ett av de bästa datorspelen genom tiderna, och fick flera årets spel-utmärkelser från olika medier. Spelet fick två uppföljare. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 3
Äldre apoteksemblemer för Leoparden, Storken, Elgen, Korpen och Kronan
Äldre apoteksemblemer för Leoparden, Storken, Elgen, Korpen och Kronan

Stockholms historiska apotek inrättades från 1500-talets andra hälft till 1900-talets första hälft. Stockholms första apotek för allmänheten öppnade i mars 1575, då A.Busenius började sälja medikamenter som kungahuset inte behövde. Under 1600-talet anlades nio apotek i Stockholm.

Från 1900 till 1950 ökade antalet apotek i Stockholm från 20 till 56. Idag finns bara ett apotek kvar i Gamla stan; apoteket Korpen som går tillbaka till 1674 och då hette Örnen. Apoteksmarknaden var hårt reglerad och myndigheterna föreskrev ofta apotekens geografiska läge, deras namn och vad de fick sälja. Det krävdes ett apoteksprivilegium för att kunna öppna ett apotek. Detta privilegiesystem existerade ända tills 1971.

Bland Stockholms historiska apotek har idag bara apoteken Korpen, Ugglan och Storken kvar sin äldre officininredning. Ugglan är Sveriges äldsta apotek med verksamhet i över 210 år på samma plats vid Drottninggatan 59 och Storken är det kulturhistoriskt mest värdefulla i landet. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 4
Carl Piper. Porträtt av David Kock, efter originalmålning av David Klöcker Ehrenstrahl.
Carl Piper. Porträtt av David Kock, efter originalmålning av David Klöcker Ehrenstrahl.

Carl Piper (1647–1716) var en svensk greve och statsman samt stamfader för ätten Piper. Han var en av kung Karl XII:s närmaste rådgivare.

Efter Karl XII:s trontillträde 1697 blev han utnämnd till kungligt råd och statsråd samt erhöll friherrlig och grevlig värdighet. År 1705 utnämndes han till överstemarskalk och räknades som Karl XII:s förste minister. Han deltog i fälttåget mot Ryssland men efter slaget vid Poltava 1709 råkade han i rysk fångenskap. Han tillbringade åren i Ryssland med att bistå de övriga svenska krigsfångarna.

Piper utövade ett stort inflytande både hos Karl XI och Karl XII, vilket gjorde honom mycket uppvaktad och avskydd bland svenska ämbetsmän och utländska sändebud. Hans gifte med den förmögna Christina Törne, och hans goda hushållning gjorde honom till en av Sveriges största jorddrottar på sin tid. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 5
Slaget vid Helsingborg.
Slaget vid Helsingborg.

Det danska fälttåget i Skåne och Blekinge 1709–1710 ägde rum mellan 12 november 1709 och 15 mars 1710. Målet var att återta Skånelandskapen som förlorats vid freden i Roskilde 1658. Den danske kungen Fredrik IV hade länge planerat ett anfall mot Sverige, trots att freden i Traventhal år 1700 hade tvingat Danmark ur Stora nordiska kriget. Det förkrossande svenska nederlaget i Poltava juni 1709 gjorde läget allt mer fördelaktigt för en invasion.

12. november 1709 landsteg 16 000 man vid Råå söder om Helsingborg. Svenskarna trycktes tillbaka till Blekinge, men samtidigt pågick det en intensiv verksamhet för att rekrytera och träna nya trupper för att ersätta de som hade utplånats vid Poltava. I januari 1710 kunde Stenbock tåga in i Skåne med sin armé och Reventlow ansåg sig tvungen att dra sig tillbaka med den allt mer försvagade danska invasionsarmén.

De två arméerna möttes slutligen utanför Helsingborg den 28 februari 1710, vilket slutade med en avgörande svensk seger. Detta blev Danmarks sista större kraftsamling att återta Skånelandskapen. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 6
Thomas More
Thomas More

Sir Thomas More (1478–1535) var en engelsk politiker och författare. Han fick rykte om sig under sin levnad att vara en renässanshumanist och han motsatte sig Luthers reformation. Under höjden av sin politiska karriär var han Lord Chancellor. More är mest känd för sin bok Utopia, en fiktiv skildring av ett främmande folks samhällsskick. Det var More som myntade ordet utopi (”ingenstans”). I landet Utopia fanns bland annat religionsfrihet, sex timmars arbetsdag och utbildning för både män och kvinnor.

More var nära vän med Erasmus av Rotterdam och beklädde flera höga statliga ämbeten under Henrik VIII. På grund av påvens vägran att godkänna kungens skilsmässa från Katarina av Aragonien kom det till en brytning mellan den engelska kronan och påven. När More motsatte sig monarkens strävanden att bygga upp en självständig statskyrka kom han i svår konflikt med Henrik VIII. Inom kort dömdes han till döden och avrättades genom halshuggning. Thomas More kanoniserades år 1935. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 7
MissingNo. som den såg ut i Pokémon Red och Blue.
MissingNo. som den såg ut i Pokémon Red och Blue.

MissingNo. är en icke-officiell typ av Pokémonfigur som finns med i datorspelen Pokémon Red, Blue och Yellow; den är en av över 60 stycken så kallade glitch-Pokémon som finns i dessa spel. MissingNo. står för "Missing Number" och dokumenterades först av Nintendo i maj 1999. Efter att en spelare stridit mot MissingNo kan temporära grafikglitchar förekomma, vilket gjorde att Nintendo avrådde alla försök att strida mot den.

MissingNo. är oftast formad som ett vanställt och bakvänt "L" eller ett "d" och återfinns i spelarens Pokédex under numret 000. Denna glitch-Pokémon existerar som hjälp för Game Freaks programmerare vid undantagshantering och återfinns när spelen försöker få tillgång till data för icke-existerande Pokémon.

Trots Nintendos officiella varning beskrevs tillvägagångssättet för att strida mot MissingNo. i flera speltidskrifter och spelguider. IGN har uppmärksammat MissingNo. som en av de tio mest framstående påskäggen i datorspel. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 8
Guy Fawkes-masken, som användes av V i filmen, har blivit en känd protestsymbol mycket tack vare denna film..
Guy Fawkes-masken, som användes av V i filmen, har blivit en känd protestsymbol mycket tack vare denna film..

V för Vendetta är en amerikansk dystopisk thrillerfilm från 2005. Filmen bygger på den tecknade serien V for Vendetta, skriven av Alan Moore och illustrerad av David Lloyd, som publicerades åren 1982–1989. Filmen utspelas i London i en nära framtid där det totalitära och fascistiska partiet Norsefire har tagit makten över landet. Hugo Weaving spelar rollen som V, en maskerad och karismatisk frihetskämpe som söker hämnd mot de personer som vanställde honom. Natalie Portman spelar rollen som Evey Hammond, en kvinna från arbetarklassen som blir indragen i V:s planer. Stephen Rea spelar rollen som Eric Finch, en poliskommissarie som är medlem i Norsefire och som har i uppdrag att stoppa V. John Hurt spelar rollen som Adam Sutler, den diktatoriska partiledaren för Norsefire.

V för Vendetta har av många politiska grupper setts som en allegori mot förtryck av regeringen, där libertarianister och anarkister har använt filmen för att främja sina åsikter. Aktivisterna i Anonymous-gruppen har gjort Guy Fawkes-masken, som används av V i filmen, populär genom att ha på sig den när de protesterar offentligt. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 9
Klassiska restaurangskyltar i Stockholm.
Klassiska restaurangskyltar i Stockholm.

Stockholms krogar, värdshus och restauranger kan följas tillbaka till medeltiden. Namngivna vinkällare från den tiden var exempelvis Spanska Druvan vid Stortorget där kung Johan III lär ha varit gäst vid 1500-talets mitt. Enligt en kunglig förordning från 1605 skulle det finnas sex privilegierade och namngivna värdshus i Staden mellan broarna (Gamla Stan). De blev därmed Stockholms första officiella storkällare som fick ta hand om hovets utländska gäster och främmande sändebud.

Under slutet av 1600-talet fanns 51 vinkällare, 81 krogar och 21 gårkök i staden. I mitten av 1700-talet fanns närmare 700 officiella krognummer i Stockholm. Med dåtidens invånarantal motsvarade det ett utskänkningsställe per omkring 83 invånare. Det rörde sig ofta om enkla etablissemang som drevs av medellösa kvinnor vilka fick serveringstillstånd som ett slags fattighjälp. De något ”finare” utskänkningsställena drevs av utbildade vinskänkar och traktörer. I ett regelverk från 1788 begränsades antalet traktörer i Stockholm till 50.

Bellman omnämnde 113 krogar i sina dikter. Bland dem märks Källaren Stralsund som kan dateras tillbaka till år 1502 och därmed räknas som Stockholms äldsta kända privata krog. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 10
Trädkrypare
Trädkrypare

Trädkrypare (Certhia familiaris) är en fågelart. Den liknar andra arter inom trädkrypare-familjen med böjd näbb, mönstrad brun ovansida, vitaktig undersida och långa styva stjärtpennor som den använder för att kunna balansera upprätt på trädstammar och grenar.

Trädkryparen har nio eller fler underarter som häckar i olika delar av de tempererade delarna av Eurasien. Den häckar i trädhålor eller bakom barkflagor. Honan lägger vanligen fem eller sex vita ägg med rosa prickar i det fodrade boet, men ägg och ungar är sårbara för angrepp från hackspettar och ekorrar.

Trädkryparen är insektsätare och klättrar uppför trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 11
Några av Fröslundasköldarna, utställda på Västergötlands museum i Skara.
Några av Fröslundasköldarna, utställda på Västergötlands museum i Skara.

Västergötlands historia präglas av de naturliga kommunikationsmöjligheterna, där skogarna i söder och nordost varit hindrande, medan de stora sjöarna Vänern och Vättern og och vattendragen tidigt möjliggjorde import av föremål och nya idéer. Landskapets gräns verkar först på 1200-talet ha nått fram till Kattegatt vid Göta älvs mynning. Befolkningen i Västergötland tog tidigt emot kristendomen, och Västgötalagen är den äldsta landskapslagen på svenska.

I historisk tid har Västergötlands placering som gränslandskap till det danska Halland och norska Bohuslän spelat stor roll, för både fredlig handel och krig. Industrialismens genombrott innebar förbättrad infrastruktur i landskapet och nya möjligheter, bland annat för södra Västergötlands textilindustri. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 12
Amanda Kerfstedt i veckotidningen Idun (1891)
Amanda Kerfstedt i veckotidningen Idun (1891)

Amanda Kerfstedt (1835–1920) var en svensk författare, dramatiker och översättare. Kerfstedt skrev romaner, noveller och dramatik, men också barn- och ungdomslitteratur, recensioner och artiklar. Hon debuterade 1865 under pseudonymen "...y" med barnböckerna Tiggargossen eller Qvastgubbens dukater och Signild och hennes vänner. Under 1870-talet började hon använda sitt riktiga namn och skrev då främst noveller. År 1881 publicerades novellen Synd, som blev ett tidigt inlägg i 1880-talets sedlighetsdebatt. Till hennes mer kända böcker hör Små och stora (1882), Bland fält och ängar (1895) och Bränningar (1899). År 1901 gavs romanen Reflexer ut, troligtvis Sveriges första roman om en transvestit. Hon tillhörde samtidens mer populära författare.

Åren 1888–1891 var hon redaktör för tidskriften Dagny. Hon var kritisk till samtidens dubbelmoral som ställde olika krav på mäns och kvinnors beteende före och under äktenskapet. Hon var även engagerad i Fredrika-Bremer-Förbundets bokkommitté och kom därigenom att spela en roll i sekelskiftsdebatten kring barnlitteratur. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 13
Porträtt av Emanuel Swedenborg vid 75 års ålder hållande manuskriptet av Apocalypsis Revelata (Uppenbarelseboken avslöjad) från 1766. Målningen är utförd av Per Krafft och finns i Statens porträttsamling på Gripsholms slott
Porträtt av Emanuel Swedenborg vid 75 års ålder hållande manuskriptet av Apocalypsis Revelata (Uppenbarelseboken avslöjad) från 1766. Målningen är utförd av Per Krafft och finns i Statens porträttsamling Gripsholms slott

Emanuel Swedenborg (1688–1772) var en svensk vetenskapsman (främst inom naturvetenskap), filosof, bibeltolkare, teosof, kristen mystiker och teolog. Swedenborg hade en mångsidig karriär som uppfinnare och vetenskapsman. Under större delen av sitt liv publicerade han en mängd skrifter, huvudsakligen skrivna på latin.

Vid 56 års ålder inledde han en ny fas, då han fick ett andligt uppvaknande genom drömmar och visioner av en andlig värld, där han sade sig tala med änglar, andar och avlidna personer. Han ansåg sig vara utsedd av Gud att skriva en himmelsk doktrin baserad på en reformerad kristendom, och kom så att grunda den kristna rörelsen Swedenborgianismen. Swedenborg har blivit skärskådad i åtskilliga biografier och psykologiska studier. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 14
Sophämtning i Stockholm 2010.
Sophämtning i Stockholm 2010.

Renhållningen i Stockholm i ordnade former började genomföras först i mitten av 1800-talet, när det nygrundade Stockholms renhållningsverk övertog ansvaret för latrinhämtningen. Innan WC blev vanliga i Stockholm utgjorde latrinhanteringen en stor del av stadens totala renhållning. År 1908 var latrinhämtningen som störst med 700 000 hämtade kärl.

År 1902 började Renhållningsverket även med gaturenhållningen som liksom latrinhanteringen tidigare hade skötts av entreprenörer. 1972 fick Stockholms kommun det sophämtningsmonopol och ansvar för hantering av hushållssopor som de i dag fortfarande innehar. År 2007 producerade Stockholms invånare 237 000 ton hushållssopor, som till största del eldades upp i två sopförbränninganläggningar: Högdalenverket och Uppsala Block 5 och där omvandlades till fjärrvärme. Idag bärs huvudansvaret för renhållningen i Stockholm av Trafikkontoret, som verkställer trafik- och renhållningsnämndens beslut. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 15
Stockholms stadshus är ett exempel på svensk nationalromantik.
Stockholms stadshus är ett exempel på svensk nationalromantik.

Arkitekturen i Stockholm har präglats av stadens speciella läge mellan Mälaren och Östersjön, av Hansan, av stormaktstiden och industrialismen, av funktionalismen, av spårvagnens, bilens och tunnelbanans framfart samt av en stark vilja att forma staden till en för sin tid modern levnadsplats.

Utländska trender kom vanligtvis lite senare till Sverige och anpassades då till svensk smak och svensk tradition, där exempelvis neoklassicism blev till svensk gustaviansk stil och 1920-talsklassicism med art déco blev till en egen stilriktning, Swedish grace.

Stockholms historiska bebyggelse är i stort bevarad, mycket beroende på att staden undsluppit förstöring genom krig, som drabbat så många andra städer i Europa. Sedan år 2010 arrangerar Stockholms stad en för allmänheten öppen tävling om Årets Stockholmsbyggnad. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 16
Qin Shi Huangdis mausoleum
Qin Shi Huangdis mausoleum

Qin Shi Huangdis mausoleum är ett gravkomplex för Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som dog år 210 f.Kr. Det är placerat ca 30 km öster om centrala Xi'an i Shaanxiprovinsen. Graven består av en pyramidformad kulle omgiven av en gravgård och flera andra intilliggande monument.

Graven är mest känd för Terrakottaarmén som år 1974 hittades ca två km öster om graven, men det finns även flera extraordinära fynd precis i gravens närområde. Gravpyramiden tros kunna innehålla en av världshistoriens intressantaste arkeologiska skatter, men den är ännu inte utgrävd. Graven uppfördes under 36 år och färdigställdes efter kejsarens död 210 f.Kr. Qin Shi Huangdis mausoleum är världens största underjordiska mausoleum.

Sedan 1987 är Qin Shi Huangdis mausoleum listat av Unesco som världsarv. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 17
Brottsprevention handlar om att förhindra att brott begås. Ett sätt att uppnå detta är att fängsla dem som begått brott.
Brottsprevention handlar om att förhindra att brott begås. Ett sätt att uppnå detta är att fängsla dem som begått brott.

Brottsprevention, brottsförebyggande verksamhet, är en del av kriminalpolitiken och syftar till att minska, begränsa eller eliminera brottslighet och dess skadeverkningar. Arbetet med att förebygga kriminalitet är en central del av ett samhälles politik. Vad som är ett icke önskvärt beteende måste därför definieras och metoder för att åtgärda avvikelserna beslutas om.

Det brottsförebyggande arbetet delas vanligen in i två delar: social respektive situationell brottsprevention. Den första syftar till att på längre sikt påverka de förhållanden som påverkar brottsbenägenhet medan den senare riktar in sig på att försvåra tillfällena för kriminalitet i de situationer där brott kan uppstå, samt att motverka bortförklaringar av den egna kriminella handlingen.

Modern brottsprevention utgår ifrån rutinaktivitetsteorins tre förutsättningar för brottslighet: För ett brottstillfälle krävs en motiverad förövare, ett lämpligt mål för den kriminella handlingen och en avsaknad av avskräckande faktorer som kan hindra att brottet begås. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 18
Nötväcka på svensk, Spettmeis på norsk og Spætmejser på dansk
Nötväcka på svensk, Spettmeis på norsk og Spætmejser på dansk

Nötväckor (Sittidae) är en familj fåglar inom ordningen tättingar med ett tjugotal arter. De kännetecknas av stora huvuden, korta stjärtar och kraftiga näbbar och fötter. Nötväckor tillkännager sitt revir med högljudda, enkla sånger. De flesta arterna har grå eller blåaktiga ovansidor och ett svart ögonband.

De flesta nötväckor häckar i de tempererade eller montana skogsområdena på Norra halvklotet. Alla medlemmar av släktet häckar i hålor eller skrevor. De flesta arterna är stannfåglar och bor i samma miljö hela året.

Nötväckor är allätare och äter mestadels insekter, nötter och frön. De födosöker efter insekter som är gömda i eller under bark genom att klättra längs trädstammar och grenar, ibland upp och ner. Deras vana att kila fast en stor bit föda i en spricka för att sedan hacka på den med sina starka näbbar har givit upphov till gruppens namn på svenska med flera språk. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 19
Ett kollage med några av Stockholms torn- och byggnadsur.
Ett kollage med några av Stockholms torn- och byggnadsur.

Stockholms torn- och byggnadsur har en historia som går tillbaka till medeltiden. Storkyrkan i Stockholm erhöll sitt första tornur 1471, men då rörde det sig om ett slagur för timslag. Slottet Tre kronor hade slagverk för fjärdedelstimmar, som förstördes vid slottsbranden 1697.

På 1700-talet blev Christopher Polhem känd för sina tornur, golv- och väggur. Ett av hans urverk stod i Maria Magdalena kyrkas tornur och återfinns idag i Tekniska Museet i Stockholm. En mytomspunnen urmakare var Johan Tinglöf, som år 1783 färdigställde tornuret för Ekshärads kyrka. Vid 1800-talets slut fanns enbart två större tillverkare av mekaniska verk till torn- och byggnadsur i Stockholm: Linderoth och Tornberg. På 1910-talet kom de första elektriska urverken för tornur. Produktionen av mekaniska tornur minskade kraftigt och tornursverkstaden på Linderoths urfabrik lades ner 1942. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 20

[[Fil:|120x150px|left|border|En staty av Shakyamuni buddha i Ulan Bator, Mongoliet.|lenke=:sv:Tibetansk buddhism ]] Tibetansk buddhism är en inriktning inom buddhismen som har förankring inom alla de tre buddhistiska huvudinriktningarna hinayana, mahayana och vajrayana. Inriktningen har liksom all övrig buddhism sina rötter i Indien, men etablerades i Tibet omkring år 650.

Tibetanska buddhister anser att tantriska utövningsformer (vajrayana) är det snabbaste sättet att nå buddhaskap, men också att det är farligt för den som inte är tillräckligt väl förberedd. Av den anledningen är tantra hemligt för utomstående, och för att få behörighet krävs omfattande förberedelser och slutligen tantriska initieringsriter under ledning av kvalificerade lärare, så kallade lamor.

Inom den tibetanska buddhismen delas såväl livet som döden in i sex mellanstadier (bardo). Såväl den vakna tillvaron som drömtillvaron anses vara ett mellanstadium. Lärdomarna om bardo fokuserar i regel på mellanstadierna när en varelse dött.

Tulkun är ännu en utmärkande faktor för tibetansk buddhism. Tulkur är tibetanska lamor som själva kan välja var de ska återfödas på nytt. Dalai Lama och Karmapa är exempel på två linjer av tulkur. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 21
Titelskärmen för Gone Home, ritad av Emily Carroll
Titelskärmen för Gone Home, ritad av Emily Carroll

Gone Home är ett äventyrsspel från 2013. Gone Home är The Fullbright Companys debutspel även om större delen av arbetslaget bakom spelet tidigare arbetat tillsammans med bland annat Minerva's Den, ett nedladdningsbart innehåll till Bioshock 2.

I Gone Home tar spelaren rollen som Kaitlin Greenbriar i ett enspelarläge. Handlingen äger rum den 7 juni 1995 i ett hus på Arbor Hill i Boon County, Oregon där Kaitlin precis har återvänt till sitt hem efter att ha varit utomlands. Väl hemkommen märker Kaitlin att ingen i hennes familj (som består av hennes far Terrence, hennes mor Janice och hennes yngre syster Samantha) är hemma och Kaitlin tvingas undersöka familjens hus för att hitta ledtrådar om vad som har hänt under det år hon varit bortrest. Berättelsen som nystas upp för Kaitlin handlar till större delen om Samantha och hennes relation till skolkamraten Yolanda och berättas av Samantha i form av dagboksanteckningar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 22
System of a Down under en konsert i Chile 2011
System of a Down under en konsert i Chile 2011

System of a Down är ett amerikanskt alternativ metal-band från Kalifornien, grundat år 1994. De har i vissa fall ett flertal olika musikstilar i en och samma låt och det är därför är det svårt att kategorisera dem. Bandet består av Serj Tankian (sång), Daron Malakian (gitarr), Shavo Odadjian (elbas) och John Dolmayan (trummor).

Debutalbumet släpptes 1998 och tre av bandets senare album (Toxicity, Mezmerize och Hypnotize) har debuterat på plats nummer 1 på den amerikanska Billboard 200-listan. System of a Down har blivit nominerade till fyra stycken Grammy Awards, varav de har vunnit en gång (med "B.Y.O.B." år 2006). Deras senaste album Hypnotize släpptes i 2005.

Bandets samtliga medlemmar har släktingar som mördades under det armeniska folkmordet, och tillhör således den armeniska diasporan. Även om bandet inte vill beskriva sig som ett politiskt band har man engagerat sig för att sprida kunskap om det armeniska folkmordet och propagerat mot amerikansk militarism. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 23
Anne Charlotte Leffler
Anne Charlotte Leffler

Anne Charlotte Leffler (1849-1892) var en svensk författare. Leffler är i dag mest känd för sin radikala feministiska dramatik, medan hon i samtiden också var en populär prosaist.

Hon nådde sitt första erkännande med pjäsen Skådespelerskan (1873). Genombrottet kom med novellsamlingen Ur lifvet I (1882). I början av 1880-talet var hon den mest spelade dramatikern i Sverige med dramer som Elfvan (1880), Sanna kvinnor (1883) och En räddande engel (1883), och räknades till en av de största svenska författarna. Under 1900-talet kom hon att anses mindre och mindre betydelsefull och var periodvis helt utelämnad i litteraturhistoriska översikter. Från 1980-talet och framåt har ett pånyttfött forskarintresse riktats mot hennes författarskap. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 24
Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.
Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.

Māoripapegojor (Strigopidae) är en familj av papegojfåglar som består i allt fem arter. Alla idag förekommande arter är endemer på Nya Zeeland medan de två utdöda arterna Norfolkkaka och Chathamkaka förekom på närliggande öar. Trivialnamnen kea, kaka och kakapo härstammar från deras namn på maori.

Alla arterna är hotade, allt orsakat av människan. Både polynesierna och européerna har introducerat invasiva arter som gris, hund och råttor, som tar ägg från de markhäckande fåglarnas bon. Ytterligare reducering av populationerna har skett genom jakt, habitatförluster och konkurrens om föda från introducerade arter.

De tre idag existerande arterna av māoripapegojor upptar ganska olika ekologiska nischer. Kakapon är flygoförmögen, nattaktiv och välkamouflerad för att undvika dagaktiva större rovfåglar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 25
Stormningen av Köpenhamn. Målning (1887) av Frederik Christian Lund.
Stormningen av Köpenhamn.
Målning (1887) av Frederik Christian Lund.

Belägringen av Köpenhamn (1658-1660) pågick under Karl X Gustavs andra danska krig.

Sedan Karl X Gustav brutit freden i Roskilde, i syfte att fullständigt besegra Danmark som självständig stat, landsteg han på Själland den 8 augusti 1658. På kort tid ockuperades Jylland och de övriga danska öarna. Inledningsvis bestod den danska försvarsstyrkan av 8 190 man, men styrkan ökades med tiden, och efter holländarnas seger mot Wrangels svenska flotta i Öresund kunde de bistå Köpenhamn. Danskarna genomförde dessutom flera framgångsrika utfall mot den svenska belägringsarmén och staden uthärdade ett långt bombardemang.

Den 11 februari 1659 gjorde svenskarna ett försök att storma staden, men tack vare danskarnas förberedelser och den överlägsna eldkraften hos försvaret, tvingades svenskarna att slå till reträtt med svåra förluster som följd. Svenskarna fortsatte att inringa staden, men först när Karl X Gustav dog den 13 februari 1660 avslutades de svenska försöken att inta huvudstaden. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 26
Kungsgatan 1945.
Kungsgatan 1945.

Ljusskyltar i Stockholm hör till stadsbilden som Stockholms arkitektur. Reklamskyltar med elektrisk belysning eller med text av glödlampor började användas i början av 1900-talet. Bland de första var Stomatolskylten med 1361 stycken glödlampor, som kom upp 1909 på gamla Katarinahissen vid Slussen och numera (2012) är världens äldsta bevarade rörliga ljusreklam i drift.

På 1930-talet lanserades funktionalismen i Sverige där Stockholmsutställningen 1930 inte bara räknas som genombrottet för den nya arkitekturstilen i Sverige utan även för det riktigt stora genombrottet av neonskylten. Under 1950- och 1960-talen fortsatte uppgången för ljusreklam på stadens fasader, men därefter kom en tydlig avkylning och en mera kritisk inställning till reklam i allmänhet, som innebar att många skyltar släcktes och togs ner eller bara förföll.

På senare år har dock den klassiska välskapta ljusskylten åter kommit till heders och en del äldre skyltar kunde efter protester räddas från att försvinna för gott. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 27
Klassikern "Stockholmslyktan" med Stockholms stadshus i bakgrunden.
Klassikern "Stockholmslyktan" med Stockholms stadshus i bakgrunden.

Gatubelysningen i Stockholm var under många århundraden en privat angelägenhet. Först 1749 kom en kunglig förordning om allmän gatulyshållning som föreskrev att fastighetsägarna skulle hålla lyktor tända under den mörka årstiden.

Den allmänna gatubelysningen i Stockholm blev en kommunal uppgift när gaslyktor och senare elektriska lampor infördes på 1800-talets mitt. Gas-, fotogen- och elljus existerade parallellt under många år. De två sista "offentliga" oljelyktorna i Stockholm släcktes så sent som 1940 och den sista gaslampan stängdes av 1941.

1930-talet blev genombrottet för den elektriska gatubelysning och för ljusskyltar i Stockholm och från 1929 hölls gatubelysningen tänd natten igenom.

Många av stadens gatuarmaturer är ritade av kända arkitekter. Exempelvis räknas Norrbros smäckra armaturer, ritade 1926 av Schmalensee till ett av de första och bäst bevarade exemplen på funktionalistisk gatubelysning i Sverige. I Stockholm finns två klassiker från gaslyktornas tid som numera matas med elektricitet, den ena är gasverkets standardlykta från 1853, den andra är den så kallade ”Stockholmslyktan” från 1890-talet. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 28
Sveriges landsdelar innan 1809
Sveriges landsdelar innan 1809

Norrland är den nordligaste av Sveriges tre landsdelar och utgör 59,6 procent av Sveriges yta. Den fastboende befolkningen uppgår till 1,16 mill invånare, eller cirka 12 procent av Sveriges befolkning. I Norrland lever två av Sveriges minoritetsfolk: samer och tornedalingar.

Inlandet väster om högsta kustlinjen har aldrig varit täckt av hav och saknar därför de finkorniga sedimentjordarter som är mest lämpade för jordbruk. Jordbruket nådde inte landsdelen förrän under yngre bronsålder, varför inlandet är glesbefolkat. Norrbotten började koloniseras av svenskar på 1300-talet, och Jämtland och Härjedalen införlivades i Sverige 1645.

Sveriges första storindustriområde uppstod med ångsågverken i Norrland från 1849, något som resulterade i en betydande inflyttningsvåg till Norrland. En ansenlig andel av Sveriges elproduktion, massaindustri, gruvbrytning och elintensiv tillverkningsindustri är idag lokaliserad till Norrland. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 29
Hertigen av Marlborough porträtterad av Adriaen van der Werff (1659-1722).
Hertigen av Marlborough porträtterad av Adriaen van der Werff (1659-1722).

John Churchill (1650-1722) var en engelsk militär och politiker.

Marlboroughs militära karriär, baserad på strategiskt snille och administrativ skicklighet, är en av de mest framstående i Storbritanniens historia. Han utmärkte sig speciellt i det spanska tronföljdskriget. Den roll han spelade i den ärorika revolutionen, där han förrådde sin välgörare Jakob II har å andra sidan kritiserats som ett själviskt svek. Hans ättling sir Winston Churchill skrev om honom att han ”aldrig utkämpat ett slag som han inte vunnit, och aldrig belägrat en stad som han inte tog.”

Hans ättlingar bebor fortfarande det storslagna slottet Blenheim Palace som han lät färdigställa åt sig själv. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 30
Axel Gyllenkrok (1727) av Georg Engelhard Schröder.
Axel Gyllenkrok (1727) av Georg Engelhard Schröder.

Axel Gyllenkrok (1664-1730) var en svensk friherre, militär och landshövding i Göteborgs och Bohus län. Han var kung Karl XII:s generalkvartermästare och kartritare under dennes fälttåg mot Ryssland mellan 1708 och 1709. Hans erfarenhet inom belägringskonst och fortifikation under Pfalziska tronföljdskriget och början av Stora nordiska kriget gjorde att kungen gav honom smeknamnet "lille Vauban".

Efter Karl XII:s nederlag i slaget vid Poltava den 28 juni 1709 följde Gyllenkrok med honom till det osmanska riket, men under ett uppdrag nära Polen blev han överfallen av ryska trupper och tillfångatogs. Han fängslades på olika platser i Sibirien och i östra Ryssland tills han återvände till Sverige år 1722. Under fångenskapen skrev han en berättelse om sina egna iakttagelser och sin roll under både slaget vid Poltava och hela det ryska fälttåget. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 31
Katarinabergets skyddsrum (här plan 3) var på sin tid världens största atombombssäkra befolkningsskyddsrum för 20 000 personer och invigdes 1957.
Katarinabergets skyddsrum (här plan 3) var på sin tid världens största atombombssäkra befolkningsskyddsrum för 20 000 personer och invigdes 1957.

Allmänna skyddsrum för civilbefolkningen i Stockholm började anläggas vid inledningen av andra världskriget 1939. Då påbörjades byggandet av ett 15-tal skyddsrum insprängda i urberget. Samtidigt ålade överståthållarämbetet i Stockholm privata fastighetsägare att göra upp planer för skyddsrum i hyreshusen. Efter andra världskrigets slut fortsatte den svenska regeringen att hålla hög beredskap för civilbefolkningens luftskydd. Ett anfall med kärnvapen utgjorde ett nytt hot och tvingade fram nya planeringsstrategier. Dels skulle stadens invånare evakueras, dels skulle de kvarvarande finna skydd i några stora befolkningsskyddsrum. Johannes skyddsrum (klart 1955) var världens första fullt färdiga atombombssäkra civila skyddsrum och Katarinabergets skyddsrum (klart 1957) var världens största atombombssäkra civila skyddsrum. Det senare kunde ge plats åt 20 000 människor. Båda nyttjas som parkeringshus i fredstid.

Sedan det kalla kriget upphörde kring 1990, och risken för storkrig i Europa därmed minskat kraftigt, byggs det mycket få publika skyddsrum i Stockholm och i övriga Sverige. År 2010 finns det omkring 14 500 skyddsrum av varierande storlek med sammanlagt ca 1,7 miljoner platser i Stockholms län. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 32
Adult gråhakedopping, av den amerikanska underarten, i häckningsdräkt.
Adult gråhakedopping, av den amerikanska underarten, i häckningsdräkt.

Gråhakedopping (Podiceps grisegena) är en vattenlevande flyttfågel som förekommer i den tempererade regionennorra halvklotet. Arten, vars närmaste släkting är skäggdoppingen, tillhör den distinkta ordningen doppingfåglar och placeras i ordningens geografiskt mest spridda släkte Podiceps ("Doppingsläktet"). Gråhakedoppingen delas in i två underarter, den västpalearktiska nominatformen och den något större P. g. holbollii som förekommer i Nordamerika och östra Sibirien. Arten övervintrar till största delen i lugnt vatten utmed havskuster, precis utom räckhåll för vågorna, men kan övervintra även på större sjöar. Den föredrar att häcka vid grunda vegetationsrika sötvatten som sjöar, våtmarker och dammar.

Gråhakedoppingen är något mindre och kompaktare än skäggdoppingen, med en kortare och grövre hals. Vintertid har den en mestadels mörkgrå och gråvit fjäderdräkt, med inslag av ljusbrunt, medan den under häckningssäsongen har en distinkt rödbrun hals, svart hätta och kontrasterande ljusgrå kind och strupe. Den har en komplicerad parningslek som bland annat omfattar höga läten. När gråhakedoppingen väl bildat par bygger paret ett bo av material från vattenväxter som placeras ovanpå flytande vegetation. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 33
Ett svenskt standardkök från sena 1950-talet.
Ett svenskt standardkök från sena 1950-talet.

Svensk köksstandard var en måttstandardiserad inredning till svenska kök. Standarden började utvecklas på 1930-talet och antogs 1950 av dåvarande SIS (Svenska Industrins Standardiseringskommission) som gällande standard för kökssnickerier i bostäder. Svensk köksstandard har genom svenska möbelföretag spridits till många andra länder, bland annat Tyskland. År 1997 ersattes den svenska köksstandarden i Sverige med europeiska EN-standarder, som baseras på svensk köksstandard.

Svensk köksstandard har påverkats av design från 1917, då arkitekterna Uno Åhrén och Gunnar Asplund visade att även ett enkelt kök kunde vara lättarbetat och samtidigt vara en del av bostaden, ett kök som samtidigt var vardagsrum och sovrum för alla familjemedlemmar. På 1920-talet var HSB först med att tillverka kökssnickerier i fabrik. Några få kvinnliga arkitekter som Sara Reuterskiöld fick inflytande, och köken hade förebild i Frankfurterköket (ritat av Margarete Schütte-Lihotzky på 1920-talet) och dess idé om standardiserade dimensioner. På Stockholmsutställningen 1930 visades ett antal framtida funkis-kök av manliga arkitekter. I deras ögon skulle köket huvudsakligen användas till att värma industriellt producerad mat. Kvinnan skulle ut i arbetslivet och hade inte längre tid att laga mat. På 1940-talet blev det rationellt och ekonomiskt att standardisera byggnadsdelar som trappor, badrum samt snickerier för kök och andra rum. Så utarbetades den första standarden för svenska kökssnickerier i mitten av 1940-talet. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 34
Miniatyr av en okänd dam, möjligen Amy Robsart i samband med bröllopet 1550.
Miniatyr av en okänd dam, möjligen Amy Robsart i samband med bröllopet 1550.

Amy Dudley (1532-1560) var Lord Robert Dudleys första hustru. Robert Dudley var Elisabet I:s främsta favorit och en av de mest inflytelserika personerna i det elisabetanska England.

Amy Dudley har främst blivit bekant i historien på grund av sin död, som omgivits av en mängd spekulationer. Den orsak till hennes bortgång som blivit vanligast att sätta tilltro till är att hon bröt nacken vid ett fall nerför en trappa. Då allmänheten var övertygad om att hennes make Dudley eftersträvade ett äktenskap med drottningen, var det många som efter hustruns död anklagade honom för att ha orsakat den. Särskilt under 1800-talet skrevs det många biografier som anslöt sig till denna teori. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 35
Skogssamisk bosättning
Skogssamisk bosättning

Skogssamer är samer som året om är verksamma i skogslandet och till skillnad från fjällsamer inte flyttar upp till fjällen sommartid. Än idag finns en levande skogssamisk kultur i skogslandskapet inom Norrbottens län samt i Malå kommun inom Västerbottens län. Annan skogssamisk befolkning assimilerades i bondebefolkningen innan 1800-talen.

Dessutom finns belägg för att en skogssamisk nomadiserande folkgrupp utan lappskatteland levde i Mellansverige och Södra Norrland nära bondesamhället åtminstone under 1600-talet och tidigt 1700-tal. Denna grupp tvingades upphöra med sitt nomadiska liv genom myndighetsbeslut och försök gjordes att förvisa gruppen till den sydsamiska fjällmarken. En mindre andel i denna grupp rekryterades senast under tidigt 1700-tal av bönder till att övergå till att bli bofasta sockenlappar ned till södra Dalarna. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 36
Elektrisk gatubelysning på S:t Eriksgatan 1930
Elektrisk gatubelysning på S:t Eriksgatan 1930

Elektricitet i Stockholm för belysning utomhus har funnits sedan 1877, när Sommelius & kompanis oljefabrik vid Skeppsbron gjorde försök med belysning med hjälp av båglampor. Det första kommunala elektricitetsverket var Brunkebergsverket som började leverera till Nedre Norrmalm den 1 september 1892. Sedan dess har elektrisk energi för Stockholm huvudsakligen producerats av ångkraft, men sedan 1918 även av vattenkraft och sedan 1963 med hjälp av kärnkraft.

Elektricitet med elverk och ledningsnät var den sista av fyra stora infrastrukturprojekt i Stockholm under andra hälften av 1800-talet, en tidsepok som även kallas den industriella revolutionen. Det första var byggandet av ett gasverk, Klaragasverket (1853), det andra var ett vattenverk, Årstaverket (1861), det tredje var införandet av spårbunden kollektivtrafik 1877 och det fjärde var Brunkebergs elektricitetsverk (1892). ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 37
Roboten från filmen finns utställd på taket av Studio Ghiblis museum i Tokyo
Roboten från filmen finns utställd på taket av Studio Ghiblis museum i Tokyo

Laputa – slottet i himlen är en japansk animerad äventyrsfilm från 1986. Regissör var Hayao Miyazaki (även manus), och filmen var den första som animerades på nystartade Studio Ghibli. Laputa – slottet i himlen har lånat inslag från Jonathan Swifts roman Gullivers resor, där den tredje resan delvis utspelas på den fritt svävande stadsön Laputa.

Filmen innehåller scenerier från gruvdistrikt, i viss mån efterliknande faktiska miljöer i Rhondda-dalen i Wales. Den är även påverkad av tidigare Miyazaki-projekt där blå ädelstenar, pirater och/eller kontroversiella industrimiljöer figurerar. I Japan har inte minst filmens ikoniska robotar blivit kända, och en av dem finns utställd på taket av Studio Ghiblis museum i Tokyo. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 38
Enskedestugan från 1909 i Enskede trädgårdsstad, Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad (haveby). Byggnaden var ett mönsterhus och visades på Konstindustriutställningen 1909.
Enskedestugan från 1909 i Enskede trädgårdsstad, Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad (haveby). Byggnaden var ett mönsterhus och visades på Konstindustriutställningen 1909.

Stockholms trädgårdsstäders historia började 1904 när stadsfullmäktige beslöt att förvärva egendomen Enskede i Brännkyrka. Här skulle det anläggas Enskede trädgårdsstad, som var Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad. Bakgrunden var den låga bostadsstandarden för arbetarfamiljer och den rådande bostadsbristen vid 1800-talets slut. Att anlägga trädgårdsstäder i Stockholms ytterområden var ett socialt program som skulle skapa billiga och sunda bostäder för arbetarklassen och "mindre bemedlade" utan att blanda in privata vinstintressen.

Stadens trädgårdsstäder hade sin blomstringstid på 1920- och 1930-talen, där stora delar av Stockholms ytterområden bebyggdes med småhus ofta uppförda "med egna händer" genom självbyggeri. Idag är många trädgårdsstäder som uppfördes i Stockholm mellan 1906 och 1940 klassade som byggnadsminnen eller skyddas av Riksantikvarieämbetet som riksintresse för kulturmiljövård. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 39
Treblinka var ett av lägren inom Operation Reinhard.
Treblinka var ett av lägren inom Operation Reinhard.

Operation Reinhard var ett förintelseprogram som utarbetades av SS under andra världskriget och inbegrep tre förintelseläger: Bełżec, Sobibór och Treblinka. Operationen uppkallades efter SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, chef för Reichssicherheitshauptamt (RSHA) och riksprotektor i Böhmen-Mähren, och syftade till utplåning av den judiska befolkningen i Generalguvernementet, den del av Polen som inte hade inlemmats i Tredje riket.

Man beräknar att omkring 2 miljoner polska judar förintades inom ramen för Operation Reinhard som pågick från juli 1942 till november 1943 och avslutades med Aktion Erntefest. Antalet dödsoffer i de tre enskilda lägren beräknas till 1 500 000, med 550 000 i Bełżec, 200 000 i Sobibór och 750 000 i Treblinka. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 40
Hakarps kyrka
Hakarps kyrka

Hakarps kyrka ligger i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Hakarps församling. Kyrkan är en rosa korskyrka och sevärdhetskyrka som byggdes 1694. Det har före stenkyrkan funnits två kyrkor: en stavkyrka, som byggts under 1100-talets mitt, samt en kyrka byggd av liggande timmerstockar, vilken uppförts omkring 1283. Timmerkyrkan från 1200-talet revs samtidigt som den nuvarande stenkyrkan byggdes. I den nya kyrkan finns bland annat ett krucifix som tros ha tillhört kyrkan sedan den första byggdes.

I enlighet med den trend som rådde under 1800-talet målades många av kyrkans inventarier och möbler över med vit färg, något som togs bort vid kyrkans 200-årsjubileum 1894. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 41
Mary Rose under konservering i Portsmouth.
Mary Rose under konservering i Portsmouth.

Mary Rose var ett örlogsfartyg som ingick i Henrik VIII:s flotta under första hälften av 1500-talet. Under fyra årtionden var det ett av de största skeppen i den engelska flottan och ett av de första segelfartyg som byggdes enbart för krig. Mary Rose är idag känd eftersom hon sjönk den 19 juli 1545 i ett sjöslag mellan Isle of Wight och det engelska fastlandet. Vraket grävdes ut från början av 1970-talet och bärgades i oktober 1982 i ett av de mest komplicerade marinarkeologiska projekten någonsin. Trots att skeppet till stor del brutits ned är de kvarvarande delarna idag ovärderliga som ett tidsdokument från det tidiga 1500-talets England. Utgrävningen och bärgningen av Mary Rose blev en milstolpe inom marinarkeologin som är jämförbar med projektet kring Regalskeppet Vasa. Tusentals fynd har bärgats tillsammans med skeppet och har gett en god inblick i många aspekter av dess samtid. En stor del av föremålen visas i Mary Rose Museum i Portsmouth. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 42
Alice Tegner gjorde den mest kända tonsättningen av dikten.
Alice Tegner gjorde den mest kända tonsättningen av dikten.

Sov du lilla vide ung är en dikt av författaren Zacharias Topelius som publicerades första gången 1869.

Topelius anses vara den förste som skapade barnlitteratur på svenska. Han skrev omkring 230 verser, sånger, sagor och sagospel från 1840-talet till sin död. Han var också först i Norden med att skriva skådespel för barn. Han skapade flitigt, bland annat i tidningen Trollsländan, pjäser under rubriken ”Vinterlek”. Han menade att pjäserna skulle lekas – inte spelas.

Sov du lilla vide ung ingår i just ett sådant litet skådespel för barn med titeln Stormen och Solskenet. Den mest kända tonsättningen av dikten är av Alice Tegnér. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 43
Danskarna beskjuter Nya Älvsborg på tillbakaväg ut från Göta älvs mynning. Målning av Jacob Hägg, Sjöfartsmuseet Göteborg.
Danskarna beskjuter Nya Älvsborg på tillbakaväg ut från Göta älvs mynning. Målning av Jacob Hägg, Sjöfartsmuseet Göteborg.

Anfallet mot Nya Varvet i 1717 var en militär drabbning i Göta älvs mynning natten och tidiga morgonen den 2–3 maj, mellan en anfallande dansk flottstyrka och svenska försvarare. För att få slut på den svenska kaperiverksamheten utförde den unge kommendören Peter Tordenskjold ett anfall mot hamn- och varvsanläggningarna i Göteborg.

På grund av oenighet mellan danska officerare gick överraskningsmomentet förlorat och svenskarna fick tid att organisera försvaret. Efter ett antal timmars strid i Göta älvs mynning slogs anfallet tillbaka. Tordenskjolds omdöme i samband med genomförandet av attacken ifrågasattes senare av hans överordnade. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 44
Stadsgårdstunneln var Sveriges längsta järnvägstunnel.
Stadsgårdstunneln var Sveriges längsta järnvägstunnel.

Järnvägstunnlar i Stockholms län anlades första gång i samband med att Västra stambanan drogs till staden 1860, då Nyboda tunnel byggdes. Det var 26 år tidigare än Brunkebergstunneln som var en av de första vägtunnlarna i staden. Nästa stora tunnelprojekt genomfördes med sammanbindningsbanans tillkomst. Då sprängdes Södra tunneln under Södermalm som blev klar år 1870. Stadsgårdstunneln blev Stockholms tredje stora tunnelbygge för järnvägen. Den invigdes 1893 och var då med sina 638 meter Sveriges längsta järnvägstunnel.

Det senaste stora tunnelprojektet för järnvägen i Stockholm är Citybanan för Stockholms pendeltåg, som öppnades 2017, där passagen under Söderström är en av Sveriges mest komplicerade infrastrukturanläggningar i modern tid. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 45
Stockholm år 1642 då Göta landsväg var enda vägen söderut.
Stockholm år 1642 då Göta landsväg var enda vägen söderut.

Gamla Göta landsväg var en medeltida färdväg som gick från Stockholm över Södertörn mot Götaland. Innan Stockholm grundades fanns här den forntida Tingsvägen som ledde till Svartlöten, där ting hölls varje vår och höst. När Stockholm grundades på 1250-talet infogades den gamla tingsvägen i den allmänna tillfartsvägen till staden och kom då att kallas Göta landsväg.

Vägsträckningen över Årstafältet är den bäst bevarade delen och numera ett fornminne. Göta landsväg miste sin betydelse som huvudled under senare delen av 1600-talet, när den "Nya landsvägen" (numera Gamla Södertäljevägen) över Hornstull tillkom.

För den som på 1500-talet skulle färdas landvägen söderut från Stockholm, var Göta landsväg det enda alternativet. Vägen har anor åtminstone från medeltiden. Förmodligen var den redan upptrampad på bronsåldern eller ännu tidigare. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 46
Lilla Stampan efter en akvarell av A.T. Gellerstedt, 1862.
Lilla Stampan efter en akvarell av A.T. Gellerstedt, 1862.

Väderkvarnar i Stockholm omtalades redan under 1400-talet. Vädersolstavlan hör till de äldsta illustrationerna av en namngiven väderkvarn i Stockholm. Stockholms kända kvarnar är namngivna, men kvarnnamnen var till en början smeknamn eller öknamn som ofta innehöll delar av ägarens namn. Mera officiell status fick de folkliga namnen när de för första gången sammanställdes och trycktes på Petrus Tillaeus Stockholmskarta från 1733. Han listade hela 59 ”Wäderquarnar” med namn.

Totalt fanns ett 80-tal kända och namngivna väderkvarnar i Stockholm. De hade sin blomstringstid under 1600- och 1700-talen. Den dominerande kvarntypen var den enklare stolpkvarnen, som under 1660-talet och senare fick sällskap av den modernare holländaren. Den äldsta bevarade stolpkvarnen är troligen Stora Stampan från 1670-talet. Den äldsta bevarade holländaren i Stockholm är Waldemarsuddes oljekvarn som uppfördes på 1780-talet Vid sekelskiftet 1900 hade samtliga kvarnar försvunnit från Stockholms innerstad. Utanför stadskärnan var några i drift ända in på 1930-talet. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 47
Konserthusets fasad mot sydväst och Stora salens interiör mot väst.
Konserthusets fasad mot sydväst och Stora salens interiör mot väst.

Konserthuset Stockholm uppfördes åren 1924–1926 efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom.

Byggnaden räknas som ett av de mest framstående exemplen på den svenska 1920-talsklassicismen och var en av de första byggnaderna i Sverige särskilt avsedda för orkestermusik. Konserthuset i Stockholm har som ett musikens hus, men även som enskilt byggnadsverk, få motsvarigheter vare sig i Sverige eller utomlands. Flera av 1920-talets främsta svenska konstnärer bidrog till interiörens utformning där Grünewaldsalen räknas till höjdpunkten. Med Konserthuset och varuhuset PUB, som uppfördes samtidigt, fick Hötorget ett helt nytt utseende.

Sedan 1926 utdelas Nobelprisen i medicin, fysik, kemi och litteratur den 10 december varje år i Stockholms konserthus. Polar Music Prize, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och Augustpriset utdelas också här. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 48
Fasad mot Norra Storgatan.
Fasad mot Norra Storgatan.

Henckelska gården är en byggnadsminnesmärkt handelsgård från 1600-talet belägen vid Norra Storgatan i Helsingborg. Den har fått sitt namn från handelsmannen Fredrik Wilhelm Henckel som ägde gården i mitten av 1800-talet.

Enligt muntlig tradition ska gården ursprungligen ha byggts 1629 av danske kungen Kristian IV. Gården revs under den danska ockupationen av Helsingborg under Skånska kriget och den nuvarande huvudbyggnaden är från 1681. Den uppfördes då i en för tidpunkten traditionell korsvirkesstil, men gården har renoverats och byggts om vid flera tillfällen och gatufasaderna är numera utförda i en mer nyklassisistisk gustaviansk stil.

Gården domineras av huvudbyggnaden i två våningar med sitt höga valmade tegeltak, samt av dess söder därom liggande, terrasserade trädgård ut mot Norra Storgatan, vilken utgör ett unikt inslag i Helsingborgs stadsbild. Hela gården, tillsammans med det lusthus som ligger på landborgen, blev byggnadsminnesförklarad 1978. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 49
Västra fasaden av Tullgarns slott och parken.
Västra fasaden av Tullgarns slott och parken.

Tullgarns slott är ett kungligt slott vid Tullgarnsviken i Hölö socken, söder om Södertälje i Södermanland. Platsen har anor från 1200-talet. En första slottsliknande anläggning, Stureborgen, byggdes i slutet av 1500-talet. Nuvarande slott uppfördes genom Magnus Julius De la Gardies initiativ och stod klart 1727.

Tullgarns slott och flera av byggnaderna på området är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Slottet tillhör de elva Kungliga slotten i Sverige. Det ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk medan kungahuset äger dispositionsrätten.

Slottet är öppet för allmänheten i samband med guidade visningar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 50
Tegan and Sara vid San Diego Airport, september 2008
Tegan and Sara vid San Diego Airport, september 2008

Sainthood är det sjätte studioalbumet av den kanadensiska popduon Tegan and Sara, utgivet 2009. Till detta album, som behandlar romantiska ideal, skrev duon för första gången låtar tillsammans, fastän bara en av dem fick en plats på den slutliga låtlistan. Sainthood producerades av Chris Walla och Howard Redekopp och spelades in live i studio. Musikaliskt sett har albumet influenser från 1980-talspop, new wave och punkrock.

På topplistorna nådde Sainthood fjärde plats i Kanada och plats 21 i USA och Australien. Duon låg även på Canadian Hot 100 för första gången med singeln "Hell". Musikkritiker var generellt positiva till albumet och berömde dess energi och medryckande låtar. Det fick en nominering vid 2010 års Juno Awards i kategorin "Alternative Album of the Year" samt vid 2010 års upplaga av det kanadensiska musikpriset Polaris Music Prize. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 51
Yngve Larsson
Yngve Larsson

Yngve Larsson (1881–1977) var en svensk statsvetare, politiker (s, fp), borgarråd, riksdagsledamot och ordförande för Stockholms stadskollegium.

Från 1908 blev han en ledande kraft bakom Svenska stadsförbundets tidiga utveckling. Larsson involverades i Stockholms författningsreform, och utsågs 1920 till stadssekreterare i Stockholms stad. Han var gatu- och stadsbyggnadsborgarråd 1924–1946, och politiskt ledande bakom flera av stadens största infrastrukturprojekt, däribland Slussen, Bromma, tunnelbanan och Norrmalmsregleringen. Under krigsåren var Larsson även en ledande antinazistisk opinionsbildare. 1946 valdes han till riksdagsledamot (fp) och ordförande för Stockholms stadskollegium. Hans stora stadshistoriska verk Mitt liv i Stadshuset (1977) blev även hans självbiografi.

Larsson kom att kallas sitt århundrades främste svenske stadsbyggare och århundradets gigant inom stockholmspolitiken. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 52
Storängen från luften i september 1967, vy mot väst. Till vänster syns Järlasjön och Saltsjöbanans spår. Till höger löper Värmdövägen och längst ut till höger syns anläggningsarbetena för Värmdöleden
Storängen från luften i september 1967, vy mot väst. Till vänster syns Järlasjön och Saltsjöbanans spår. Till höger löper Värmdövägen och längst ut till höger syns anläggningsarbetena för Värmdöleden

Storängen är ett villaområde i centrala Nacka i Stockholms län. Storängens villasamhälle grundades 1904 av "Tjänstemännens Egnahemsförening vid Storängen" och de första villorna började byggas samma år. Redan 1909 var 107 tomter bebyggda av totalt runt 160.

Storängen anses vara ett av Sveriges bäst bevarade villasamhällen från 1900-talets början, tack vare sina tidstypiska stora trävillor i nationalromantikens stil och sin förhållandevis orörda miljö. De flesta villorna är arkitektritade, en hel del av dåtidens kända arkitekter. Den som ritat flest hus i Storängen var Gustaf Hugo Sandberg.

Enligt en kulturhistorisk byggnadsinventering från 1979 bedömdes av 156 undersökta byggnader 18 för "omistliga" och 35 för "värdefulla". Hela området bedömdes som "omistlig kulturmiljö". År 1987 förklarades området som riksintresse för kulturmiljövården. ► Läs mer …
Vis - historikk


Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024  · 2025