Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/2024

Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024


Uke 1
Kinesiska muren vid Jinshanling norr om Peking.
Kinesiska muren vid Jinshanling norr om Peking.

Kinesiska muren är en serie militära försvarsmurar i norra Kina byggda i omgångar från 300-talet f.Kr. fram till första delen av 1600-talet. De idag existerande delarna av muren har en total längd på ungefär 6 000 km som tillsammans med diken och naturliga barriärer skapar en 8 850 km lång försvarslinje. Murarna, som löper i områden i anslutning till Kinas historiskt nordliga gräns, uppfördes huvudsakligen för att skydda Kina från nordliga nomadstammar. Murarna är byggda med packad jord, sten eller tegel. Vid några tillfällen i historien har muren forcerats av anfall från norr som till exempel när Djingis khan 1215 erövrade Peking och 1644 när Qingdynastin erövrade Mingdynastins Kina.

Skapandet av den kinesiska muren tillskrivs ofta Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi efter att han på 200-talet f.Kr. utökat och sammankopplat tidigare existerande murar till en lång försvarslinje. Den absolut största delen av kinesiska muren som finns kvar idag och som den dominerande delen av alla turister besöker utanför Peking byggdes i slutet av 1500-talet under tiden för Mingdynastin.

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner. Sedan 1987 är kinesiska muren listad av Unesco som världsarv, och 2007 blev kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 2
Grotta nr 96 från Tangdynastin.
Grotta nr 96 från Tangdynastin.

Mogaogrottorna, även kallad De tusen buddhastatyernas grottor eller Dunhuanggrottorna, består av fler än 700 grottor uthuggna i en bergssida utanför Dunhuang i Gansuprovinsen i Kina.

De flesta grottorna är rikt utsmyckade tempel med målade statyer och väggmålningar huvudsakligen i buddhistisk stil. Grottorna byggdes med början på 300-talet e.Kr. fram till 1300-talet. På grund av grottornas placering längs Sidenvägen och den långa byggnadstiden uppvisar utsmyckningarna i grottorna influenser från många kulturer och epoker. Grottorna utgör världens största samling av buddhistisk konst. År 1900 hittades Dunhuangmanuskripten, en stor mängd historiskt mycket värdefulla dokument i en dold och förseglad grotta. I dag är grottorna en välbesökt turistattraktion. Sedan 1987 är Mogaogrottorna listade av Unesco som världsarv. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 3
Komodovaraner på Rinca.
Komodovaraner på Rinca.

Komodovaran (Varanus komodoensis) är en art i ödlefamiljen varaner. Den finns på öarna Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang och Gili Dasami i centrala Indonesien. Arten är världens största nu levande ödla med en genomsnittslängd på 2–3 meter och en vikt omkring 70 kg.

Parningen äger rum från maj till augusti och äggen läggs i september. De cirka tjugo äggen läggs i bon som byggts av storfotshöns (Megapodiidae) och sedan övergivits. Äggen ruvas i sju till åtta månader och kläcks i april, då tillgången till insekter är som störst. Unga komodovaraner är sårbara och vistas därför uppe i träden, på säkert avstånd från rovdjur och de vuxna komodovaranerna, som även utövar kannibalism. Det tar tre till fem år för ungarna att bli fullvuxna och de kan bli upp till 50 år gamla. Komodovaranen kan även utföra partenogenes, vilket betyder att fullt livsdugliga ägg läggs utan att först ha befruktats. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 4
Heart-Shaped Box
Heart-Shaped Box

Heart-Shaped Box är en singel från 1993 av det amerikanska grungebandet Nirvana och den släpptes som huvudsingeln från bandets tredje studioalbum In Utero. "Heart-Shaped Box", som är skriven av bandets sångare Kurt Cobain, blev bandets första singel att komma med på topp 5 i Storbritannien och hamnade som bäst på plats 1 i USA. Cobain har sagt att inspirationen till låten kom från dokumentärer gjorda om barn med cancer även om vissa recensenter anser att den istället handlar om Cobains förhållande med sin fru Courtney Love. "Heart-Shaped Box" var den sista låten som Nirvana spelade vid sin sista konsert någonsin i München, Tyskland den 1 mars 1994.

Nirvana spelade först in "Heart-Shaped Box" i januari 1993, men det var först månaden efter som albumversionen av låten spelades in. Bandet hade haft svårigheter med att fullborda låten och det var först när låten var helt färdigskriven som Cobain förstod hur bra låten egentligen var. När "Heart-Shaped Box" spelades in i februari 1993 var varken Cobain eller Krist Novoselic nöjda med den första mixningen av låten. Låten mixades därför om av Scott Litt och under denna mixning tog Cobain tillfället i akt att lägga till både en akustisk gitarr och en harmonistämma i låten. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 5
Översiktskarta över Damingpalatset med några viktiga byggnader utritade
Översiktskarta över Damingpalatset med några viktiga byggnader utritade

Damingpalatset var det kejserliga palatset för Tangdynastin (618–907) i Chang’an, dagens Xi'an, i Kina. Palatset var det mest påkostade under Kinas historia och var 4,5 gånger större än Förbjudna staden i Peking. Från dess färdigställande år 664 styrdes Kina av 17 kejsare från Damingpalatset i 240 år innan det förstördes och till slut övergavs helt år 904. I dag pågår en återuppbyggnad av Damingpalatset. Det kan besökas norr om Xi'ans centrala järnvägsstation. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 6
Gustav den Store ligger avrustad på Karlskrona örlogsvarv åren kring 1800-talets mitt. Ett tak "capell" har byggts över skrovet för att skydda det från väder och vind. Samtida illustration av Johan Christian Berger.
Gustav den Store ligger avrustad på Karlskrona örlogsvarv åren kring 1800-talets mitt. Ett tak "capell" har byggts över skrovet för att skydda det från väder och vind. Samtida illustration av Johan Christian Berger.

Prins Oscar-klassen var en klass av linjeskepp i svenska Kungliga flottan. Klassen bestod av tre fartyg; Prins Oscar, Gustav den Store och Skandinavien. Skeppen byggdes på örlogsvarvet i Karlskrona 1830–1860. De förde en bestyckning av 76 kanoner.

I likhet med andra svenska linjeskepp byggda under fredsperioden efter 1814, fick Prins Oscar-skeppen ganska händelsefattiga livsförlopp. Fartygen var mycket sällan rustade, utan låg mestadels förtöjda vid Karlskronavarvet eller användes som kadettfartyg på redden. Det enda tillfälle skeppen krigsrustades var sommaren 1854, då de mobiliserades som en led i den höjda svenska beredskapen under Krimkriget, mellan Ryssland och Frankrike-Storbritannien 1853–1856. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 7
Umeå stads kyrka
Umeå stads kyrka

Umeå stads kyrka är belägen i centrala Umeå mitt emot Vänortsparken vid Ume älvs norra strand. Kyrkan är en treskeppig hallkyrka i nygotisk stil med tornet placerat på sidan av långskeppet, vid den norra fasaden. Kyrkan är ritad av dåvarande stadsarkitekten Lindström och byggd i tegel med stenfot. Kyrkan uppfördes mellan 1892–1894 och är den tredje i raden av kyrkor på samma plats. Tre restaureringar med om- och tillbyggnad av kyrkan har delvis ändrat kyrkans ursprungliga utseende.

Den första kyrkan i Umeå började byggas 1646, samma år som Umeå fick sina stadsprivilegier. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 8
Bilder från Clementine av kratern Aristarchus och omgivning, placerad ovanpå en simulerad topografi
Bilder från Clementine av kratern Aristarchus och omgivning, placerad ovanpå en simulerad topografi

Aristarchus är en stor nedslagskrater på den nordvästra delen av månens framsida. Kratern går att urskilja med blotta ögat från jorden. På grund av kraterns läge, dess omgivning, dess geologiska uppbyggnad samt det faktum att ett flertal transienta månfenomen har iakttagits där så har kratern genom åren studerats noga, och många astronomer anser kratern vara en möjlig plats för en framtida månbas.

Platån har en diameter på cirka 200 km, och reser sig till en maximal höjd av 2 kilometer över maret på den sydöstra delen av platån. År 1911 använde den amerikanske fysikern Robert W. Wood ultraviolett fotografering för att ta bilder över kraterområdet. Han upptäckte att platån hade ett avvikande utseende i det ultravioletta ljuset och att ett område i norr tycktes ha en svavelfyndighet. Aristarchus och den omgivande regionen ingick i en del av en studie av månen där rymdteleskopet Hubble användes för att leta efter förekomsten av det syrerika mineralen ilmenit. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 9
Nevermind
Nevermind

Nevermind är det amerikanska grungebandet Nirvanas andra studioalbum. Det släpptes 1991. Gruppen bestod då av Kurt Cobain, Krist Novoselic och Dave Grohl. Cobain, som skrev de flesta låtarna på albumet, var vid tillfället mycket influerad av R.E.M., The Smithereens och Pixies.

Nevermind blev en jättesuccé både hos recensenterna och allmänheten. Flera recensenter kom att anse att det var detta album som gjorde alternativ rock till en mainstream-genre i början av 1990-talet. Albumet kom på plats 17 på Rolling Stones' lista The 500 Greatest Albums of All Time och på plats 32 på Billboard 200:s lista över de bästa albumen från 1990-talet. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 10
All Apologies/Rape Me
All Apologies/Rape Me

All Apologies/Rape Me är en singel från 1993 av det amerikanska grungebandet Nirvana vilken släpptes som andra singel från bandets tredje studioalbum In Utero. "All Apologies"/"Rape Me", som båda är skrivna av bandets sångare Kurt Cobain, blev deras sjätte singel att komma med på topp 40 i Storbritannien och hamnade som bäst på plats 1 i USA. "All Apologies" är tillägnad Cobains hustru Courtney Love och deras dotter Frances Bean Cobain, men låten handlar inte om dem. Låten nominerades för två Grammy Awards 1995 i kategorierna Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal och Best Rock Song. "Rape Me" är trots namnet en anti-våldtäktslåt och vissa recensenter menar att den handlar om Cobains avsmak för massmedias rapportering om hans privatliv. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 11
Terrakottaarmén, grop nr 1
Terrakottaarmén, grop nr 1

Terrakottaarmén är ett arkeologiskt fynd av cirka 8 000 fullskaliga lermodellar av soldater och hästar som är placerade i en militär formation. Fyndet gjordes ungefär två kilometer öster om graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som avled 210 f.Kr. Terrakottaarmén är uppdelad i tre gropar. En fjärde tom grop har hittats i anslutning till de andra groparna vilket indikerar att gravkomplexet aldrig blev färdigställt. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader.

Terrakottaarmén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, vilket blev en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter. Fyndet var en stor överraskning eftersom Terrakottaarmén inte finns nämnd i några historiska dokument. Terrakottaarmén är en del av Qin Shi Huangdis mausoleum som är listad av Unesco som världsarv. Sedan 1979 är Terrakottaarmén öppen för allmänheten. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 12
Zhaolings sex hästar
Zhaolings sex hästar

Zhaolings sex hästar är sex stentavlor av kalksten i högrelief från den kinesiska Tangdynastin (618–907). Tavlorna är vardera 2,0 meter breda och 1,7 meter höga och föreställer sex olika stridshästar.

Under mer än 1 200 år stod stentavlorna längs norra porten till kejsare Taizongs mausoleum Zhaoling norr om Xi'an i Kina. De sex avbildade hästarna är personligt utvalda av kejsare Taizong och representerar hans framgångar på slagfälten och vägen till makten. Hästarna som alla har verkliga förlagor heter Quanmaogua, Shifachi, Baitiwu, Telebiao, Qingzhui och Saluzi. Kejsare Taizong skrev en personlig hyllningsdikt till var och en av hästarna. På 1910-talet flyttades stenhästarna från Zhaoling, och två av dem hamnade i USA. De övriga fyra stenhästarna finns i Beilin Museum i Xi'an i Kina. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 13
Panda Bear (Noah Lennox) under en livespelning.
Panda Bear (Noah Lennox) under en livespelning.

Person Pitch är det tredje studioalbumet av den amerikanska experimentella musikern Panda Bear (Noah Lennox). Albumet gavs ut 2007 och mottog mycket positiv kritik. Fem av albumets sju låtar gavs ut före albumsläppet. Den första singeln var en dubbel A-sida med "I'm Not" och "Comfy in Nautica", utgiven 22 september 2005.

Albumets låtar är uppbyggda kring loopade samplingar och är bland annat influerade av samplingsbaserad elektronisk musik och hiphop. Influenserna till albumets texter är hämtade från Lennoxs giftermål, nyblivna faderskap och hans flytt till Lissabon.

Bland annat Pitchfork och Tiny Mix Tapes utsåg albumet till det bästa år 2007. Gorilla vs. Bear utsåg det till 00-talets bästa album. Pitchfork utsåg även "Bro's" till den tredje bästa låten 2007, och den 48:e bästa under 00-talet. Rolling Stone utsåg "Comfy in Nautica" till 2007 års 74:e bästa låt. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 14
Vanessa Williams.
Vanessa Williams.

«The Comfort Zone» är en låt framförd av den amerikanska sångaren Vanessa Williams, från hennes andra studioalbum med samma namn (1991). Låten skrevs av Williams tidigare samarbetspartner Kipper Jones i ett samarbete med Reggie Stewart och producerades av Jones och Gerry Brown. Wing Records gav ut "The Comfort Zone" som albumets andra musiksingel den 29 oktober 1991.

"The Comfort Zone" är en R&B-komposition som innefattar influenser av jazz. Inspirationen bakom låttexten kom från samtal med Williams där hon beskrev för Jones hur hon kände sig glad och befann sig i en positiv fas i livet. Texten avhandlar sex utan att gå in på detaljer och hur hon bjuder in sin manliga partner till avslappning och trygghet i hans bekvämlighetszon. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 15
Qin Shi Huangdis mausoleum
Qin Shi Huangdis mausoleum

Qin Shi Huangdis mausoleum är ett gravkomplex för Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi som dog år 210 f.Kr. Det är placerat ca 30 km öster om centrala Xi'an i Shaanxiprovinsen. Graven består av en pyramidformad kulle omgiven av en gravgård och flera andra intilliggande monument.

Graven är mest känd för Terrakottaarmén som år 1974 hittades ca två km öster om graven, men det finns även flera extraordinära fynd precis i gravens närområde. Gravpyramiden tros kunna innehålla en av världshistoriens intressantaste arkeologiska skatter, men den är ännu inte utgrävd. Graven uppfördes under 36 år och färdigställdes efter kejsarens död 210 f.Kr. Qin Shi Huangdis mausoleum är världens största underjordiska mausoleum.

Sedan 1987 är Qin Shi Huangdis mausoleum listat av Unesco som världsarv. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 16
Orakelbensskrift från kung Wu Dings regeringstid
Orakelbensskrift från kung Wu Dings regeringstid

Orakelbensskrift är en forntida stil av det kinesiska skriftspråket och en del i ursprunget till kinesisk kalligrafi. Stilen har fått sitt namn av att texten är inristad i så kallade orakelben.

Orakelben användes i det antika Kina för att göra spådomar som utlästes ur sprickformationerna efter att orakelbenen spräckts av upphettning. Orakelbensskriften användes huvudsakligen från omkring 1250 f.Kr. till 1046 f.Kr. under Shangdynastin. Skriften levde även till viss del kvar under efterföljande Zhoudynastin fram till att den försvann på 700-talet f.Kr. i takt med att spåmetoderna från I Ching började användas. Orakelbensskriften representerar det äldsta kända kinesiska skriftspråket, även om det finns äldre fynd av fristående skrivtecken. Orakelben har haft en mycket stor betydelse för arkeologer och historiker och är den äldsta skriftliga dokumentationen om den kinesiska historien. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 17
Logotyp.
Logotyp.

Secrets (1996) är det andra studioalbumet av den amerikanska sångaren Toni Braxton. Secrets är ett R&B-album i samma stil som Braxtons debut men med ungdomligare framtoning och fler musikaliska stilar. På albumet inkorporerade hon ljusare och luftigare toner tillsammans med sin karaktäristiska mörkare och mer mättade sångstil. Låttexterna rör sig kring Braxtons tidigare teman som kärlek, relationer och hjärtekross. Med albumet framställdes Braxton för första gången som en sexsymbol och sjöng nu även om sex, lust och onani.

Vid utgivningen mottog Secrets mestadels positiv kritik från musikjournalister. Albumet har beskrivits som Braxtons magnum opus. Det gick in på andraplatsen på amerikanska albumlistan Billboard 200 och topp-fem på majoriteten av listorna internationellt. Secrets mottog åttafaldigt platinacertifikat och har sålt i över 6 miljoner exemplar i landet fram till 2011. Med albumet vann Braxton flera priser. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 18
Slayer under Hellfest den 18 juni 2017.
Slayer under Hellfest den 18 juni 2017.

Slayer var ett amerikanskt thrash metal-band, bildat i Kalifornien 1981 av gitarristerna Jeff Hanneman och Kerry King. Efter att Jeff Hanneman avled 2013 och Dave Lombardo lämnade bandet samma år består Slayer av originalmedlemmarna Araya och King tillsammans med gitarristen Gary Holt och trummisen Paul Bostaph.

Slayer har haft stora framgångar både bland kritiker och försäljningsmässigt; sex album har certifierats med guld och ett med platina. Bandets fans har ofta benämnts som bland de mest hängivna inom genren. Bandet anses tillsammans med Metallica, Anthrax och Megadeth tillhöra "The Big Four of Thrash" på grund av sin betydelse för utvecklingen av genren thrash metal. Slayers tredje studioalbum, Reign in Blood (1986), anses av musikkritiker vara en höjdpunkt inom thrash metal. Skivan spelade också en viktig roll när det gäller vidareutvecklingen av andra mer extrema metalgenrer såsom death metal. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 19
Toni Braxton.
Toni Braxton.

More Than a Woman (2002) är det femte studioalbumet av den amerikanska sångaren Toni Braxton. Efter millennieskiftet avslutade Braxton det nära samarbetet med mentorn Babyface, och hade för avsikt att omdefiniera och föryngra sitt varumärke som pop- och vuxenpop-artist till ett mer tidsenligt R&B-sound med hiphop-influenser. Albumet inkorporerar även genrer som jazz, quiet storm och rockmusik. Låttexterna på More Than a Woman har beskrivits som "vassare" än på hennes tidigare album. Majoriteten av låtarna handlar om Braxton som gör upp med en otrogen partner, om hennes ilska och kvinnlig egenmakt.

Lanseringen av More Than a Woman plågades av förseningar, inställda singelutgivningar och Braxtons ansträngda relation till sitt skivbolag. Lanseringen av More Than a Woman var en väsentlig anledning till Braxtons växande avståndstagande från sin musikkarriär och känslor av avsmak inför nöjes- och musikbranschen. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 20
Gelugmunkar som spelar traditionella blåsinstrument.
Gelugmunkar som spelar traditionella blåsinstrument.

Tibetansk buddhism är en inriktning inom buddhismen som har förankring inom alla de tre buddhistiska huvudinriktningarna hinayana, mahayana och vajrayana. Inriktningen etablerades i Tibet omkring år 650.

Tibetansk buddhism har i sin tur fyra huvudinriktningar: nyingma, kagyu, gelug och sakya. Nyingma är den tidigast etablerade, medan de övriga tillkom på 900-talet under den tidrymd som brukar kallas "den nya översättningsperioden". Inriktningarna är i grunden relativt lika. Gelug är i dag den vanligaste tibetanska buddhistiska inriktningen.

Tibetanska buddhister anser att tantriska utövningsformer (vajrayana) är det snabbaste sättet att nå buddhaskap, men också att det är farligt för den som inte är tillräckligt väl förberedd. Av den anledningen är tantra hemligt för utomstående. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 21
Houmuwukärlet från kung Wen Wu Dings regeringstid. Upphittat i Anyang och utställd på Kinas nationalmuseum i Peking.
Houmuwukärlet från kung Wen Wu Dings regeringstid. Upphittat i Anyang och utställd på Kinas nationalmuseum i Peking.

Shangdynastin var en antik kinesisk bronsåldersdynasti som existerade från runt 1600 f.Kr. till 1046 f.Kr.

Dynastin styrdes av mycket vidskepliga kungar från den mytologiska stammen Shang. Dynastin grundades efter att kung Cheng Tang störtat den föregående Xiadynastin. Dynastin präglades av många krig och oroligheter, men även av stora tekniska framsteg, inte minst inom bronsgjutning som upplevde en guldålder under Shangdynastin. Shangdynastins guldålder var under kung Wu Dings regeringstid. Wu Ding bedrev många militära kampanjer mot de omgivande stammarna såsom Tufang (土方) och Guifang (鬼方) vilket resulterade i territoriella erövringar. Den långlivade dynastin föll slutligen efter slaget vid Muye då huset Zhou tog makten och bildade Zhoudynastin. Shangdynastin är den äldsta kinesiska dynastin med samtida skriftliga källor. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 22
System of a Down under en konsert i Chile 2011
System of a Down under en konsert i Chile 2011

System of a Down är ett amerikanskt alternativ metal-band från Kalifornien, grundat år 1994. De har i vissa fall ett flertal olika musikstilar i en och samma låt och det är därför är det svårt att kategorisera dem. Bandet består av Serj Tankian (sång), Daron Malakian (gitarr), Shavo Odadjian (elbas) och John Dolmayan (trummor).

Debutalbumet släpptes 1998 och tre av bandets senare album (Toxicity, Mezmerize och Hypnotize) har debuterat på plats nummer 1 på den amerikanska Billboard 200-listan. System of a Down har blivit nominerade till fyra stycken Grammy Awards, varav de har vunnit en gång (med "B.Y.O.B." år 2006). Deras senaste album Hypnotize släpptes i 2005.

Bandets samtliga medlemmar har släktingar som mördades under det armeniska folkmordet, och tillhör således den armeniska diasporan. Även om bandet inte vill beskriva sig som ett politiskt band har man engagerat sig för att sprida kunskap om det armeniska folkmordet och propagerat mot amerikansk militarism. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 23
En tvättbjörn i Hugh Taylor Birch State Park, Fort Lauderdale, Florida
En tvättbjörn i Hugh Taylor Birch State Park, Fort Lauderdale, Florida

Tvättbjörn är ett medelstort däggdjur, och den största arten inom familjen halvbjörnar. Den mäter ungefär 70 cm och väger vanligtvis cirka 9 kg. Den är till största delen en nattaktiv allätare som lever av vegetabilier, ryggradslösa djur, fisk, kräldjur, mindre däggdjur och fågelägg.

Två av dess mest distinkta karaktärer är dess tydliga mörka ansiktsmask och att den är så fingerfärdig med sina framtassar. Den har gott minne och kan återupprepa komplicerade uppgifter efter lång tid. Tvättbjörnen har ett utvecklat socialt beteende och lever ofta i mindre grupper.

Den levde ursprungligen i mellersta och norra Amerika i löv- och blandskog, men dess goda anpassningsförmåga har gjort att den spridit sig till bergsområden, kustnära våtmarker och urbana miljöer. Det svenska trivialnamnet har den fått utifrån sin vana att doppa sin föda i vatten, som om den tvättade den. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 24

Bleach är det amerikanska grungebandet Nirvanas debutalbum, släppt den 15 juni 1989 via skivbolaget Sub Pop. Kurt Cobain, som skrev de flesta låtarna på albumet, sa att Sub Pop hade satt press på Nirvana att spela in rocklåtar och Cobain ansåg att han inte fick utlopp för de influenser han egentligen hade, vilka var mer konstnärliga och inspirerade av popmusiken.

Bleach har mestadels fått positiv kritik och albumet har sålt över fyra miljoner exemplar världen över. 2009, tjugo år efter albumets ursprungliga lansering, släpptes Bleach i en 20th Anniversary Deluxe Edition som innehöll de tidigare tretton låtarna, men även tolv låtar som spelats in vid en konsert den 9 februari 1990 i Portland, Oregon. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 25
Älvdalskans utbredning bland målen i Ovansiljan.
Älvdalskans utbredning bland målen i Ovansiljan.

Älvdalska, älvdalsmål, är en nordisk språklig varietet som talas av cirka 2000–2500 talare i Älvdalens socken i norra Dalarna i Sverige.

Älvdalskan är nära besläktad med närliggande ovansiljanmål såsom orsamål och våmhusmål, som tillsammans förgrenade sig från fornnordiskan tidigast på 800-talet och senast 1300-talet. Älvdalskan utmärker sig genom en rad arkaismer och novationer. Bland annat har älvdalskan bevarat ett äldre kasussystem, fornnordiskans stavelsekvantitetssystem med korta, långa och överlånga stavelser. Den har också bevarat ljud som [w] och [ð], och har även som ensam nordisk varietet bevarat fornnordiskans nasala vokaler. Älvdalskan har också genomgått stora ljudförändringar och förändringar i satsläran. Bland förändringarna har bland annat äldre långa vokaler diftongerats, och de primära nordiska diftongerna har monoftongerats eller utvecklats till andra diftonger.

Under 1900-talet har älvdalskan genomgått en utjämning i riksspråklig riktning, och för varje generation närmar den sig standardsvenskan mer och mer. Flera forskare skiljer därför mellan klassisk älvdalska, traditionell älvdalska och modern älvdalska. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 26
Radiohead: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway.
Radiohead: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway.

Radiohead är ett brittiskt alternativt rockband, bildat 1985. Bandet består av Thom Yorke (sång, gitarr, piano), Jonny Greenwood (leadgitarr, keyboard), Colin Greenwood (elbas), Phil Selway (trummor) och Ed O'Brien (gitarr).

Radiohead släppte debutsingeln "Creep" 1992. Den blev en stor hit världen över efter utgivningen av bandets debutalbum Pablo Honey (1993). Radioheads popularitet ökade i Storbritannien ännu mer efter att det andra albumet, The Bends (1995). Radioheads tredje album, OK Computer (1997), gav bandet ett stort internationellt erkännande. Med ett expansivt sound och teman som modern alienation, är OK Computer av många ansett som ett av de viktigaste albumen under 1990-talet, samt som ett av de bästa albumen genom tiderna.

Radiohead har sålt över 30 miljoner album världen över. 2011 rankades Radiohead av tidningen Paste som Storbritanniens tredje bästa band någonsin, endast slagna av The Beatles och The Rolling Stones. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 27
Ett exempel.
Ett exempel.

Vi är bäst! är en svensk-dansk drama- och ungdomsfilm från 2013, skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Filmen bygger på Lukas fru Coco Moodyssons seriealbum Aldrig godnatt, som handlar om hennes barndom i Stockholm under 1980-talet. Filmen utspelar sig i Stockholm år 1982 och följer de trettonåriga punkflickorna Bobo, Klara och Hedvig. De försummas och generas av sina föräldrar och är utfrysta av barnen i sin skola och fritidsgård. Tillsammans startar flickorna ett punkband för att bevisa för alla att punken inte är död.

Lukas Moodysson valde att göra en fri tolkning av Cocos seriealbum. Delar av filmens berättelse och karaktärer är baserade på hans egen barndom under samma tid. Lukas Moodysson ville även återvända till en ton om ljushet och snällhet som var framträdande i hans två tidigare filmer, Fucking Åmål (1998) och Tillsammans (2000). Till skillnad från seriealbumets innehåll ville Lukas Moodysson inkludera religiösa undertoner och göra den energisk och upplyftande. Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne spelar de tre flickorna. Moodysson gav dem frihet att improvisera sina repliker under stora delar av inspelningen. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 28
Joel Pettersson. Foto från 1916.
Joel Pettersson. Foto från 1916.

Joel Pettersson (1892–1937) var en åländsk författare och konstnär som i sina bilder och i sin dialektpräglade prosa och dramatik skildrat den åländska landsbygden under 1900-talets första årtionden. Trots att mycket litet av hans verk publicerades under hans livstid räknas han idag till en av de mest betydelsefulla åländska författarna.

Mycket av Petterssons prosa kan betecknas som delvis sammanhängande noveller där den självbiografiska figuren Pojken ofta förekommer, men en del av hans texter är skrivna direkt i jagform. Prosan utspelar sig vanligen i den samtida åländska bondemiljön, men en del har mer allegorisk, sagoliknande karaktär. Flera av hans pjäser har uppförts på Åland även på senare år.

Hans måleri, som har betecknats som modernistiskt och expressionistiskt, uppmärksammades tidigare än hans litterära verk. Han målade på material som ogrundad kartong och med oljefärger av låg kvalitet vilket bidrar till den råa känslan, men gör att många målningar är i dåligt skick idag. Hans motiv var traditionella – porträtt, landskapsmålningar och stilleben – men hans teknik och färgval okonventionellt och modernt för tiden. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 29
Ett timglas som mäter hur mycket tid som förflutit. Timglaset var en av de tidigaste tidmätarna.
Ett timglas som mäter hur mycket tid som förflutit. Timglaset var en av de tidigaste tidmätarna.

Tidmätningens historia är lika lång som den mänskliga civilisationens. Tidiga exempel på tillämpningar var att förutsäga mörkrets inbrott, att planera sådd och skörd, att komma ihåg högtider och att navigera. Det nuvarande sexagesimala talsystemet, som delar upp tidintervall i 60 lika stora delar, uppfanns av sumererna och har använts i cirka 4 000 år.

Det forntida Egypten delade upp dagen i två 12-timmars perioder och använde stora obelisker för att följa solens position. De utvecklade också vattenuret, som troligen först användes i Amun-Res tempelkomplex i Karnak och senare även i det antika Grekland. Den kinesiska Shangdynastin tros ha använt vattenuren vid ungefär samma tid, efter att tekniken hade kommit in via Mesopotamien så tidigt som 2000 FVT. Kineserna blev också de första att dela dygnet i 100 lika långa intervall, ke. Andra antika tidmätare var ljusklockan som användes i Kina, Japan, England och Irak; tidstickan, ett slags portabelt solur som ofta användes i Indien, Tibet och i vissa delar av Europa samt olika typer av timglas som principiellt är lika vattenur. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 30
Djingis khan rider in i Peking 1215 efter slaget om Zhongdu.
Djingis khan rider in i Peking 1215 efter slaget om Zhongdu.

Mongolernas invasion av Kina pågick i 74 år från 1205 till 1279 då Mongolväldet i flera steg erövrade de tre samtida kinesiska dynastierna Songdynastin, Västra Xia, Jindynastin och Dali. Invasionen resulterade i att mongolerna grundade Yuandynastin som varade från 1271 till 1368.

År 1206 utropades sig Temüdjin till mongolernas Djingis khan. I stället för att strida internt kom nu mongolerna att expandera sitt rike åt alla håll och bildade Mongolväldet, världshistoriens största sammanhängande imperium. Invasionen av Västra Xia och Jindynastin påbörjades redan innan Djingis khan gjorde mongolernas första stora invasionskampanj i Centralasien (1218–1225), och invasionen av Songdynastin avslutades först efter att Hülegü kommit hem från den tredje stora kampanjen till Bagdad och Damaskus (1255–1260). ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 31

Östra Qinggravarna är ett kejserligt gravfält från den kinesiska Qingdynastin (1644–1911). Gravfältet ligger 115 km nordost om Peking i Kina. Östra Qinggravarna består av 15 mausoleer där minst 168 kejserliga personer är begravda, däribland kejsar Kangxi, kejsar Qianlong och änkekejsarinnan Cixi. Fem av Qingdynastins kejsare är begravda i gravfältet. Östra Qinggravarna är det största och bäst bevarade kejserliga gravkomplexet i Kina. År 1928 blev betydande delar av gravkomplexet plundrat av krigsherren Sun Dianying.

Sedan år 2000 är Ming- och Qingdynastiernas kejserliga gravar där Östra Qinggravarna ingår, listade som världsarv av Unesco. Gravfältet är en populär turistattraktion. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 32
En Mercedes-Benz C126 av samma modell som Pebbles ses köra i musikvideon till "Mercedes Boy".
En Mercedes-Benz C126 av samma modell som Pebbles ses köra i musikvideon till "Mercedes Boy".

Mercedes Boy är en låt framförd av Pebbles, inspelad till hennes debutalbum (1987). Den skrevs av henne själv och producerades av Charlie Wilson. Skivbolaget MCA Records gav ut "Mercedes Boy" som albumets andra musiksingel den 11 mars 1988.

"Mercedes Boy" gjorde att Pebbles fick ett skivkontrakt med MCA efter att hon visat skivbolagscheferna en hemmagjord musikvideo till låten. Kompositionen som går i medelsnabbt tempo rör sig inom ramarna för R&B och danspop. Den har en freestyleinspirerad basgång och ett elgitarrsolo och har jämförts med musik utgiven av Madonna. Låttexten beskriver en ung kvinnas förtjusning över en främmande man som hon beundrar på avstånd. Hon erbjuder honom skjuts i sin Mercedes.

"Mercedes Boy" toppade amerikanska R&B-listan Hot Black Singles och båda radiotopplistorna för R&B-stationer publicerade av Gavin Report och Radio & Records. Efter framgångarna beslutade MCA att testa "Mercedes Boy" på amerikansk popradio (contemporary hit radio) den 6 juni 1988. Under sommaren nådde den andraplatsen på den prestigefyllda singellistan Billboard Hot 100 samt på dansmusiktopplistan Hot Dance Club Play. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 33

Pulse är det sjunde studioalbumet av den amerikanska sångaren Toni Braxton, släppt 2010. Albumet blev Braxtons comeback efter ett uppehåll på fem år sedan Libra (2005). Braxtons privatliv åren innan utgivningen influerade innehållet på albumet, däribland hennes hjärtinfarkt, sjukdomsdiagnosen mikrovaskulär dysfunktion och den efterföljande vistelsen på hjärtrehabilitering. Albumet beskrevs som hennes mest personliga någonsin och texterna reflekterade Braxtons uppbrott och skilsmässa från maken Keri Lewis. Pulse förde Braxton tillbaka till hennes R&B- och vuxenpop-rötter som gjorde henne känd under 1990-talet. Albumet innefattade, för henne, även nya musikaliska influenser som house, Chicago house och country.

Vid lanseringen polariserade Pulse musikjournalister. Några ansåg att Braxton hittat tillbaka till toppformen medan andra anklagade henne för att "jaga trender" och vara "hit-hungrig". Albumet gick in på plats 9 på den amerikanska albumlistan Billboard 200 och på förgreningslistan Top R&B/Hip-Hop Albums blev Pulse Braxtons första album att toppa listan på tio år. Albumutgivningen föranleddes av huvudsingeln "Yesterday". ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 34
_'68 Comeback Special
_'68 Comeback Special

'68 Comeback Special är det sedermera etablerade namnet på en musikshow från 1968 med Elvis Presley, producerad för televisionen av Steve Binder.

När Elvis Presleys manager Tom Parker slöt avtalet med NBC om att Elvis skulle göra en tv-special var hans vision att det skulle vara en julspecial. Producenten Steve Binder i spetsen ville något helt annat. De ville fånga den Elvis som hade varit avgörande för utvecklingen av rock'n'roll och visa att han inte var någon relik från det förflutna. Och Elvis ställde sig på Binders sida – ett av de få tillfällen i hans karriär då han gått emot sin managers önskan.

Att programmet har kommit att kallas comeback, alltså återkomst, hänger samman med att det innebar en nystart för Elvis karriär. Den första tv-sändningen av programmet i USA skedde den 3 december 1968 och fick mycket höga tittarsiffror. Soundtracket till showen som släpptes under namnet NBC TV-Special strax dessförinnan, blev topp-tio-placerat på den amerikanska Billboard 200-listan. Det var Elvis högsta listplacering sedan januari 1966. Men viktigare var måhända att Elvis under 1969 som en direkt följd av framgången med TV-specialen återigen började uppträda live inför publik och spela in musik som rönte stor framgång. Exempelvis kom han att toppa singellistan i USA med "Suspicious Minds".

Det var också första gången som en show på bästa sändningstid hade tillägnats en enda artist, utan några gästartister. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 35
Stentavla med sigillskrift av Li Si.
Stentavla med sigillskrift av Li Si.

Li Si (ca 280–208 f.Kr.) var en framstående kinesisk politiker och filosof.

Li Si verkade som Kinas försteminister från 221 f.Kr. till 209 f.Kr. och hade en betydande roll under Kinas enande under Qins föreningskrig. Han var en tung maktfaktor under stora delar av Qindynastins tid (221–206 f.Kr.) och var förespråkare för legalismen. Li Si låg bakom den omtalade bokbränningen och begravningen av akademiker och hade även en central roll i tronföljdskonspirationen efter att kejsar Qin Shi Huangdi avlidit. Li Si avrättades efter att ha protesterat mot maktkoncentrationen runt kejsar Qin Er Shi. Li Si är även den första dokumenterade kinesiske kalligrafen. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 36
Högsta harmonins sal i Förbjudna staden.
Högsta harmonins sal i Förbjudna staden.

Förbjudna staden (kinesiska: 故宫 Gùgōng) var det kejserliga palatset för Mingdynastin och Qingdynastin. Palatset ligger strax norr om Himmelska fridens torg i centrala Peking, i Kina. 24 kejsare har styrt Kina från Förbjudna staden sedan dess invigning år 1421 fram till att Qingdynastin störtades 1911.

Förbjudna staden är till ytan världens idag största palats. Palatset påstås ha 9 999 ½ rum, men det verkliga antalet är något lägre.

Förbjudna är staden ett av Kinas och världens mest besökta turistmål och kan besökas på The palace museum. Sedan 1987 är Förbjudna staden listad av Unesco som världsarv. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 37
Laputa – slottet i himlen utspelas delvis uppe i skyn.
Laputa – slottet i himlen utspelas delvis uppe i skyn.

Laputa – slottet i himlen är en japansk anime äventyrsfilm från 1986. Regissör var Hayao Miyazaki, och filmen var den första som animerades på nystartade Studio Ghibli. Laputa – slottet i himlen har lånat inslag från Jonathan Swifts Gullivers resor, där den tredje resan delvis utspelas på den fritt svävande stadsön Laputa.

Filmen innehåller scenerier från gruvdistrikt, i viss mån efterliknande faktiska miljöer i Rhondda-dalen i Wales. Den är även påverkad av tidigare Miyazaki-projekt där blå ädelstenar, pirater och/eller kontroversiella industrimiljöer figurerar. Dessutom har den, som Makoto Shinkais favoritfilm, inspirerat till inslag i dennes filmer. I Japan har inte minst filmens ikoniska robotar blivit kända, och en av dem finns utställd i full skala på taket av Studio Ghiblis museum i Tokyo. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 38
Elvis Presley i Aloha from Hawaii.
Elvis Presley i Aloha from Hawaii.

Aloha from Hawaii är en konsert med Elvis Presley som ägde rum den 14 januari 1973. Den sändes live via satellit till en tv-publik i Asien och Oceanien och i eftersändning till delar av Europa, Amerika och Asien. Idén till den satellitsända konserten kom från Elvis manager, överste Tom Parker, som inspirerades av Richard Nixons satellitsända besök i Kina.

Konserten fick positiva recensioner och blev NBC:s högst rankade program 1973. Den tillhörande dubbel-LP:n, Aloha from Hawaii: Via Satellite, nådde förstaplatsen på Billboards albumlista och blev det första albumet att släppas globalt i anslutning till ett liveframträdande. Det var också det första albumet inspelat i fyrkanalsstereo att toppa listorna i USA, och blev Elvis sista listetta under hans livstid. Aloha from Hawaii framstår som den sista stora triumfen i Elvis Presleys karriär. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 39
Georg Riedel 2008.
Georg Riedel 2008.

Georg Riedel (1934–2024) var en svensk musiker och kompositör.

Riedel inledde sin musikkarriär som jazzbasist på 1950-talet och har sedan dess räknats till de ledande svenska jazzmusikerna. Han blev även känd som kompositör av barnmusik, inte minst sångerna till filmer och TV-serier baserade på Astrid Lindgrens böcker.

Riedel spelade med bland andra Arne Domnérus, Lars Gullin, Monica Zetterlund och Rune Gustafsson. Han spelade även bas i jazzgruppen Trio con Tromba. Med Jan Johansson spelade han på skivan Jazz på svenska, Sveriges genom tiderna bäst säljande jazzinspelning med sparsmakade jazzversioner av svenska folkmelodier. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 40
Processionsvägen mot Liangberget som innehåller gravkamrarna i Qianling
Processionsvägen mot Liangberget som innehåller gravkamrarna i Qianling

Qianling är ett gravkomplex från den kinesiska Tangdynastin (618–907) 75 km nordväst om Xi'an i Kina. Här är kejsare Gaozong och hans fru kejsarinnan Wu Zetian begravda. Qianling är det mest extravaganta och bäst bevarade mausoleet från Tangdynastin. Qianling domineras av en lång och bred processionsväg kantad av stora statyer som leder fram till Liangberget som innehåller gravkamrarna.

Mycket av statyerna kring processionsvägen finns välbevarat men inga byggnader eller murarna finns kvar. 1978 byggdes Qianling Museum som visar Qianling med dess stenskulpturer och Liangberget. De tre satellitgravarna för kronprins Zhanghuai, kronprins Yide och prinsessan Yongtai är utgrävda och öppna för besök. Museet ställer ut artefakter från de utgrävda gravarna och totalt 9 000 föremål visas upp. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 41
Kurt Cobain (förgrund) och Krist Novoselic (vänster) under MTV Video Music Awards 1991.
Kurt Cobain (förgrund) och Krist Novoselic (vänster) under MTV Video Music Awards 1991.

Nirvana var en amerikansk rockgrupp, bildad av sångaren och gitarristen Kurt Cobain samt basisten Krist Novoselic i 1987.

Nirvana fick sitt kommersiella genombrott med singeln "Smells Like Teen Spirit" från albumet Nevermind (1991). Albumets framgångar inledde ett stort uppsving för grungen, en subgenre till alternative rock. Andra grungeband från Seattle som Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains ökade också i popularitet i samband med Nirvanas framgångar och som ett resultat blev alternative rock den dominerande musikstilen i radio och TV i USA under tidigt 1990-tal. Som Nirvanas förgrundsfigur omnämndes Cobain av medier som en "talesman för en generation" och Nirvana var ett band som "representerade Generation X". Nirvana släppte sitt sista studioalbum, In Utero 1993.

Nirvanas karriär slutade med Cobains död i april 1994, men trots detta ökade bandets popularitet under åren som följde. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 42
Karta över Kinas huvudstäder under dynastierna Xia, Shang och Zhou..
Karta över Kinas huvudstäder under dynastierna Xia, Shang och Zhou..

Kinas historiska huvudstäder avser de städer som under landets historia någon gång varit Kinas huvudstad.

Under vissa perioder då Kina varit splittrat mellan olika dynastier har mer än en stad samtidigt gjort anspråk på att vara Kinas huvudstad. De städer som utmärker sig genom att ha varit huvudstad både många gånger och långa tider är Luoyang, Xi'an, Nanjing och Peking. Dessa kallas "Kinas fyra antika huvudstäder" (中国四大古都). Louyang har varit huvudstad i totalt över 1000 år för nio olika dynastier och Xi'an för sju dynastier i totalt nästan 900 år. Från 1153 har Peking under 732 år av tidsperioden varit Kinas huvudstad. Nanjing har, uppdelat på tio olika epoker, varit huvudstad totalt nästan 400 år.

I begreppet "Kinas sju antika huvudstäder" (中国七大古都) inkluderas utöver de fyra ovan nämnda städerna även Anyang, Hangzhou och Kaifeng. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 43
"Kungsfågel" på svensk; "fuglekonge" på dansk og norsk.
"Kungsfågel" på svensk; "fuglekonge" på dansk og norsk.

Kungsfågel (Regulus regulus) är en mycket liten tätting. Både dess vetenskapliga namn och dess svenska trivialnamn syftar på kunglighet och anspelar i förlängningen på kungsfåglarnas färgstarka gyllene hjässband. Arten delas in i en rad underarter med stor geografisk spridning som omfattar merparten av Eurasien och öarna i Makaronesien. De norra och östliga häckningsbestånden av kungsfågel är flyttfåglar, och övervintrar längre söderut, medan de sydligare är stannfåglar.

Kungsfågeln är Europas minsta fågel med en längd på cirka 9 centimeter och en vikt på 5–6 gram. Den har grönaktig ovansida, vitaktig undersida och dubbla vingband. Hjässbandets korta fjädrar kan resas till en liten kam och används i uppvisningssyfte under häckningen. Kungsfågelns sång är ett antal upprepade tunna, höga toner. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 44
Filmlogotyp.
Filmlogotyp.

Fucking Åmål är en svensk-dansk romantisk dramafilm från 1998, skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Filmen utspelar sig i småstaden Åmål i slutet av 1990-talet och skildrar två unga tonårsflickor. Agnes (spelad av Rebecka Liljeberg) är en enstörig tjej som är kär i Elin (spelad av Alexandra Dahlström), en brådmogen och populär tjej i skolan. De finner varandra sedan båda känner sig vilsna i den tråkiga småstaden och beslutar sig för att bli ett par trots omgivningens fördomar och trångsynthet.

Lukas Moodysson ville ursprungligen göra en film om två systrar som hamnar i en konflikt med en psykopatisk granne. Moodysson skrev sedan vidare om de två systrarna, som fick namnen Elin och Jessica, och ändrade handlingen till en berättelse om förbjuden kärlek och om hur det är att leva som tonåring i en småstad. Filmen blev Moodyssons långfilmsdebut och var även den första långfilmsproduktionen för Film i Väst i deras vid tiden nya huvudsäte i Trollhättan, även kallat "Trollywood". Filmen spelades in under våren 1998 i "äkta, svenska hemmiljöer" i Trollhättan. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 45
Ester Blenda Nordström omkring 1920, ett år då hon reste på mula över Anderna.
Ester Blenda Nordström omkring 1920, ett år då hon reste på mula över Anderna.

Ester Blenda Nordström (1891–1948) var en svensk journalist och författare. Hon har kallats för Sveriges första undersökande reporter och blev känd när hon 1914 arbetat som piga under en månad och därefter skrev en reportageserie i Svenska Dagbladet om sina erfarenheter.

Under sin levnad hann hon bidra till fällandet av en svensk regering, rädda tusentals svältande under finska inbördeskriget, arbeta ett halvår som nomadlärarinna för samiska barn, rida mula på bergsstigar mellan Argentina och Chile, uppleva jordbävningar i Japan, resa som luffare på godstågens bromsstänger i Amerika, strida för rösträtt tillsammans med Elin Wägner samt delta i en flerårig expedition bland vilda björnar och mullrande vulkaner i Sibirien. Dessutom skrev hon hyllade flickböcker som förändrade hela genren och tydligt inspirerade Astrid Lindgren. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 46
Klubbens grundare Amelie Posse
Klubbens grundare Amelie Posse

Tisdagsklubben var en svensk hemlig antinazistisk sammanslutning som grundades under andra världskriget av författaren Amelie Posse. Till klubbens verksamhetsområden hörde föreläsningar, diskussioner och påverkansarbete, men det främsta syftet var att förbereda för en motståndsrörelse vid en eventuell tysk ockupation. Många kända journalister, författare och politiker deltog i sammanslutningen. Gemensamt var att de alla var övertygade antinazister och kritiska till den dåvarande samlingsregeringens eftergiftspolitik gentemot Nazityskland, men i övrigt hade klubben en bred ideologisk bas med såväl socialistiska, liberala som konservativa medlemmar. Av taktiska skäl fick varken icke-nordiska utlänningar eller judar besöka mötena.

Klubbens första möte hölls den 9 april 1940, samma dag som Tyskland ockuperade Danmark och anföll Norge. Klubben hölls hemlig på så sätt att allmänheten inte hade tillträde till mötena. Under hela dess existens var klubben övervakad av polisen och säkerhetstjänsten, och dess medlemmar avlyssnades och registrerades. Klubben var aktiv fram till april 1945, strax innan krigsslutet. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 47
Conan Gray.
Conan Gray.

Sunset Season är den första EP:n av den amerikanska sångaren och låtskrivaren Conan Gray, utgiven 2018. Gray nådde berömmelse som en Youtube-profil där han vloggade om sin tonårstid, tecknade och spelade in covers av andra artister. Gray skrev och producerade låten "Idle Town", en berättelse om småstadslivet i Georgetown i Texas som blev viral på sociala medier och ledde till ett skivkontrakt med Republic.

Sunset Season har beskrivits som tuggummipop, bedroom pop och indiepop. Texterna inspirerades till stor del av Grays uppväxt i den sömniga småstaden Georgetown och nostalgiska minnen med vänner på high school. Vissa låtar utforskar mörkare ämnen som mobbningen under uppväxten, framtidsångest samt bitterhet kring att som 18-åring ännu inte fått uppleva förälskelse.

Vid lanseringen hyllades Sunset Season av musikjournalister som berömde texternas ärlighet samt produktionen. Några månader efter utgivningen hade EP:n i genomsnitt 2.5 miljoner streams på Spotify. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 48

Splinter är det amerikanska punkrockbandet The Offsprings sjunde studioalbum, släppt 2003.

Dexter Holland lade ned mer tid på låttexterna än han tidigare gjort och ville att Splinter skulle handla om hela känslospektrumet och inte enbart negativa eller positiva känslor. Holland försökte ingjuta en hoppfull känsla i orden han skrev, i och med att han hade märkt att lyssnarna oavsiktligt hade knutit an med några av de låttexter han tidigare hade skrivit.

Splinter fick blandade, men främst positiva reaktioner när det lanserades. Några recensenter ansåg att The Offspring hade lyckats producera flera hitlåtar med detta album och att de behöll sin humoristiska sida. Andra recensenter var mer kluvna till Splinter och kallade det för bortkastad potential. Även albumets relativt korta speltid fick viss negativ kritik. Splinter har certifierats för platina i Australien och har även certifierats för guld i Frankrike, Japan, Schweiz och USA. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 49
Logotyp
Logotyp

Always är det andra studioalbumet av den amerikanska sångaren och låtskrivaren Pebbles, utgivet 1990. Albumet innefattar flera musikgenrer såsom R&B, pop och new jack swing i en blandning av långsamma ballader och upptempokompositioner. Inför skapandet av albumet hade Pebbles som mål att tysta de kritiker som efter hennes föregående album hade reducerat henne till en "ytlig danspopsångerska" vars framgång enbart berodde på uppbackning från stora musikproducenter.

För att hon skulle ses som en äkta artist, hjälpte hon till med att skriva och producera majoriteten av innehållet på Always, vilket blev första gången som Kenneth "Babyface" Edmonds och L.A. Reid delade producenttiteln med en artist. Under skapandet var målet att låta Pebbles personlighet skina igenom i texterna där en del av inspirationen kom från personliga erfarenheter. Med vass attityd tar hon sikte mot en partner som behandlat henne illa i några låtar, medan andra texter är kärleksdeklarationer till hennes make. ► Läs mer …
Vishistorikk


Uke 50

Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 50, 2024
Vishistorikk


Uke 51

Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 51, 2024
Vishistorikk


Uke 52

Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 52, 2024
Vishistorikk


Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024