Trond-Viggo Torgersen

norsk artist, lege og barneombud

Trond-Viggo Torgersen (født 14. juni 1952 i Oslo) er en norsk artist, mediemann, lege og tidligere barneombud.

Trond-Viggo Torgersen
Trond-Viggo Torgersen.jpg
Trond-Viggo Torgersen
Født14. juni 1952 (69 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Artist, mediemann, lege og tidligere barneombud
Embete Barneombud (19891995)Rediger på Wikidata
UtdannelseLege
Ektefelle Kristin Helle-Valle
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Wenche Foss' ærespris (2009), Stå opp-prisen (2004), Spellemannprisen for årets barneplate (1981), TV-prisen (2003), Kanonprisen for beste birolle (2007), Paul Robeson-prisen (1990), Gullrutens hederspris (2013)[1]Rediger på Wikidata

Torgersen startet sin karriere som kanalvert NRK i 1974.[2] På 70- og 80-tallet ledet han barne- og ungdomsprogrammer på kanalen som Mens vi går og legger oss med Flode i 1978 og Kroppen i 1981, og han var første programleder for Halvsju i 1979. Mellom 1987 og 1991 medvirket han i Dan Børge Akerøs underholdningsprogram LørDan med karakteren «Vaktmesterenn» og ulike figurerer i «Fem på gaten». I perioden 2003 til 2005 hadde han flere programmer fra Samfundet i Trondheim under tittelen Trond-Viggo og Samfundet. Fra 2008 har han ledet det TV-sendte sceneshowet Hvorfor det?, og fra 25. august 2012 var han programleder for 20 spørsmål til programmet ble nedlagt i 2016.

Han har gitt ut flere barneplater og vant Spellemannprisen 1981 i klassen barneplate sammen med George Keller for albumet Det by'ner nå!. Han har vært skuespiller filmer som Get Ready to Be Boyzvoiced (2000), O' Horten (2007) og Kommandør Treholt & Ninjatroppen (2010), og vant Kanonprisen 2007 i klassen beste birolle for O' Horten.[3] Han har også skrevet flere teaterstykker både for barn og voksne og teaterstykket Hjalmar og Flode har vært oppført både på Oslo Nye Teater, Hordaland Teater og Rogaland Teater. Bøkene Kroppen, Flode alene og Tenke sjæl er oversatt til flere språk.

Torgersen ble i 2009 tildelt Wenche Foss' ærespris sammen med Vivil-lekene.[4] Han fikk Paul Robeson-prisen sammen med Anne-Cath. Vestly i 1990, Seerprisen i 2003, hedersprisen under Gullruten 2013 og Mensa Norges pris 2020[5].

Torgersen er utdannet lege og var Norges andre barneombud. Han var leder for NOU 2011: 20 «Ungdommens maktutredning», som ble levert til Barne- og likestillingsdepartementet 13. desember 2011[6]. Han er gift med tidligere redaktør og nå daglig leder av Litteraturhuset i Bergen, Kristin Helle-Valle[7]. Paret har tre barn sammen[8].

BackingbandetRediger

Tidligere medlemmerRediger

DiskografiRediger

Album
Singler
  • Millionær/Slå ut håret (1989), med Dan Børge Akerø
  • Rappe pølse/pølse (1991) med Trond Kirkvaag
  • Body roll (1993) som Vaktmester'n
  • Slapp reggae (1997)
  • Ari (2001)
  • Drømmer om et sted (2003), med To små karer
  • Hvorfor det? (2007)
  • Nesten voksen (2012)

BarnevakteneRediger

  • Kvakk kvakk/Det var en gang en ??? ... og en'! (1976)

Deltar påRediger

LydbøkerRediger

FilmografiRediger

TV
Film

KarriereoversiktRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Gullrutens arkiv»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.seher.no/kjendis/hvorfor-heter-det-hallodame-32962
  3. ^ «Kanonprisene 2008». rushprint.no. 5. mars 2008. Besøkt 31. mars 2021. 
  4. ^ «Ærespris delt ut for første gang». NRK. 3. desember 2009. Besøkt 3. desember 2009. 
  5. ^ «Facebook». www.facebook.com. Besøkt 12. desember 2020. 
  6. ^ «Ungdommens maktutredning». Besøkt 31.08.2020. 
  7. ^ «Kristin Helle-Valle – en uåpnet bok». Besøkt 31.08.2020. 
  8. ^ «Trond-Viggo Torgersen». 12.04.2003. Besøkt 31.08.2020. 

Eksterne lenkerRediger

  Wikiquote: Trond Viggo Torgersen – sitater

Forgjenger:
 Målfrid Grude Flekkøy 
Barneombud
Etterfølger:
 Trond Waage