Troides

insektslekt

Troides er en slekt av sommerfugler i gruppen svalestjerter.

Troides
Troides rhadamantus
Nomenklatur
Troides
Hübner, 1819
Hører til
Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: 36 i verden
ingen i Europa
ingen i Norge
Habitat: ?
Utbredelse: Sørøst i Asia
Inndelt i

Utseende rediger

Meget store svalestjerter, dog ikke så store som artene i slekten Ornithoptera. I motsetning til hos disse ser kjønnene nokså like ut hos Troides-artene. Kroppen er svart, og de har temmelig lange antenner og bein. Forvingene er påfallende lange, avlangt trekantede, svarte, ofte lysere (brunlige eller grønnlige) langs vingeårene. Bakvingen er vanligvis gul eller oransje i alle fall i midten, svart i alle fall langs ytterkanten. Ingen av artene har bakvingen trukket ut til en stjert.

Levevis rediger

Slekten Troides hører til fuglevingene, en gruppe sommerfugler hvor framvingene er store og trekantet. Flukten ligner fugler og herav kommer navnet. De er sterke og utholdende flygere, som gjerne holder til oppe i trekronene, men i motsetning til Ornithoptera-artene kommer de gjerne også ned til bakkenivå. De flyr fra blomst til blomst for å drikke nektar, og i likhet med mange andre store svalestjerter fortsetter de å slå med vingene også når de sitter på blomsten. I alle fall noen av artene har larver som lever på holurtslekten (Aristolochia, holurtfamilien), som svært mange andre svalestjerter.

Utbredelse rediger

Slekten er utbredt fra India i vest til Australia i øst.

Systematisk inndeling rediger

Slektskapsforholdene mellom fuglevingenes delgrupper og slekter er avklart i ulik grad. Derfor kan endringer skje. Tidligere ble ofte alle de store "fuglevingene" regnet til slekten Troides.

Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger