Theodor Svedberg

svensk kjemiker
Theodor Svedberg
The-svedberg-1.jpg
Født30. august 1884[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Fleräng, Valbo, Gävleborg, Sverige
Død25. februar 1971 (86 år)
Kopparberg, Sverige
Ektefelle Andrea Andreen (19091915)Rediger på Wikidata
Barn Elias Svedberg, Hillevi SvedbergRediger på Wikidata
Utdannet ved Uppsala universitetRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Oskar Widman, Carl BenedicksRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker[6], universitetslærer, kunstnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Svensk
Medlem av
9 oppføringer
Royal Society, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Sovjetunionens vitenskapsakademi, Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund, American Academy of Arts and Sciences, Det russiske vitenskapsakademi, American Philosophical Society, National Academy of Sciences (1945–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1926)[7][8], Björkénska prisen, Franklinmedaljen (1949), utenlandsk medlem av Royal SocietyRediger på Wikidata
FagfeltBiokjemi
Doktorgrads-
studenter
Arne Tiselius
Kjent forUltrasentrifuge

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1926

Theodor (The) Svedberg (født 20. august 1884 i Fleräng, Valbo, død 25. februar 1971 i Kopparberg) var en svensk kjemiker og professor i fysikalsk kjemi ved Uppsala universitet 1912-1949 og direktør for Gustaf Werners institutt for kjernekjemi i Uppsala 1949-1967. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1926[9] for sine studer av disperse systemer ved hjelp av sin analytiske ultrasentrifuge.

BibliografiRediger

  • Studien zur Lehre von den kolloiden Lösungen (1907), doktoravhandling, Libris
  • Die Existenz der Moleküle (1912)
  • Materien (1912)
  • Arbetets dekadens (1915)
  • Forskning och industri (1918)
  • Strindberg som kjemiker (1918)
  • The Ultracentrifuge (1940)

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

 Denne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.