Regionale legemiddelinformasjonssentre

Regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS) er en offentlig finansiert informasjonstjeneste om legemidler for helsepersonell.

RELIS er etablert for å bidra til rasjonell og riktig legemiddelbruk gjennom produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell. RELIS begynte virksomheten ved to sentre i 1995, og har siden 2001 vært etablert ved universitetssykehus i samtlige helseregioner. Alle sentrene er knyttet til de klinisk farmakologiske fagmiljøene ved universitetssykehusene. RELIS har en spørsmål-svar tjenesten som gir helsepersonell hjelp i legemiddelspørsmål, ofte tilpasset den enkelte pasient.

Målgruppe og brukere av tjenesten er i første rekke leger, men også farmasøyter, tannleger, sykepleiere, helsesøstre, jordmødre med flere. RELIS er også ansvarlig for en informasjonstjeneste til gravide og ammende, kalt Trygg mammamedisin.

En annen viktig rolle for RELIS er legemiddelovervåkning. RELIS mottar bivirkningsmeldinger fra helsepersonell, vurderer hendelsesforløp og årsakssammenheng, og kommenterer i skriftlig tilbakemelding til melder. Bivirkningsrapportene registreres i en nasjonal bivirkningsdatabase, i nært samarbeid med Statens legemiddelverk.

RELIS finansieres ved tilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Tilskuddsforvalter er Statens legemiddelverk. Virksomheten styres gjennom årlige oppdragsbrev.

Trygg mammamedisin rediger

Trygg mammamedisin gir individuelle råd om legemidler til gravide og ammende. Tjenesten er nettbasert og drives med midler bevilget av Helse- og omsorgsdepartementet. Trygg mammamedisin drives av RELIS. De som gir svarene i Trygg mammamedisin er ansatte ved RELIS og består av farmasøyter og leger tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge, Haukeland universitetssykehus, St. Olavs hospital og Oslo universitetssykehus.[1]

Trygg mammamedisin ble lansert i juni 2011.

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger