Åpne hovedmenyen
Per Eide
Født19. desember 1954 (64 år)
Ulstein
Beskjeftigelse Fotograf
Nasjonalitet Norge

Per Eide BA (født 19. desember 1954) er en norsk fotograf, bosatt i UlsteinvikSunnmøre.

Eide tok sin utdannelse i Storbritannia ved West Surrey College of Art & Design. Fra 1979 har han hatt fotostudio i Ulsteinvik. Han har arbeidet innen reklame-, industri-, landskap- og kunstfoto og er særlig kjent som undervannsfotograf. Han har vært hovedfotograf for rundt 50 bøker.

Eide har mottatt nasjonale og internasjonale priser. På Norges Fotografforbunds landsmøtet i Bodø i 2006 ble han tildelt forbundets høyeste utmerkelse, «Gullmedalje med krans». Han har vært norsk mester i undervannsfotografering fire ganger, nordisk mester fem ganger og har deltatt i tre verdensmesterskap med gode plasseringer. Han er tilknyttet bildebyrået Samfoto.

Per Eide har utsmykket hurtigrutene «Polarlys» og «Finnmarken», samt et 20-talls fartøyer, offshore supplybåter, fiskebåter, cruisebåter og en oljeplattform. Clarion hotell Tromsø, Ulstein hotell og sist Ingebrikt Davik kulturhus i Haram har hans bilder på veggene.

Sammen med kona Berit Lyngstad lager han dykke- og reiselivsrelaterte artikler fra hele verden. De holder også workshops i digital undervannsfotografering i Norge, på Gozo (Malta) og Rødehavet.

BibliografiRediger

  • Ålesund og Sunnmøre, Forlaget Nordvest 1985
  • Hareidlandet, Vikebladet 1988
  • By ved hav, Kom Forlag 1988
  • Under Sunnmørsalpene, Vista 1991
  • Folket langs storfjorden, Samlaget 1991
  • Bestemors kjøkken, Kom Forlag 1991
  • NM i kokkekunst 1991, Kom Forlag 1991
  • NM i kokkekunst 1992, Kom Forlag 1992
  • Bergen, Vista 1992
  • Frå smie til skipsverft, Landego 1992
  • Herøy Sagaøya, Landego 1992
  • Maskiners arbeid og henders verk, Ulsteingruppen 1992
  • Vårt norske kjøkken, Kom Forlag 1993
  • Hjemme i Norge, Cappelen 1994
  • En smak av Kyst-Norge, Schibsted 1997
  • Sunnmøre sett fra lufta, Vista 1996
  • Romsdal sett fra lufta, Vista 1997
  • Et levende hav, Kom Forlag 1997
  • Matgleder fra Hordaland, Kom Forlag 1998
  • Herøy og folket, Landego 1999
  • Matgleder fra Sørlandet, Kom Forlag 1999
  • Fjord Norway, Kom Forlag 2000
  • Vilt, vakkert vestland, Kom Forlag 2000
  • Veier til Vestlandsmat, Kultyrby Bergen 2000
  • Med skjell på gaffelen, Kom Forlag 2000
  • Småretter, Kom Forlag 2001
  • Bakebok for mannfolk, Landbruksforlaget 2001
  • Trøndermat, Kom Forlag 2002
  • På sporet av Norge, Dinamo 2003
  • Folket langs Storfjorden – II, Genesis 2004
  • Atlanterhavsveien, Kom Forlag 2006
  • Mellom himmel og fjord, Font Forlag 2006

Flere av Eides bøker har blitt publisert i flere språkversjoner.

Eksterne lenkerRediger