Patti Smith

amerikansk musiker
Patti Smith
Patti Smith 2 2011 Shankbone.jpg
Født30. desember 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
Chicago[5][6]Rediger på Wikidata
Ektefelle Fred SmithRediger på Wikidata
Barn Jackson Smith, Jesse SmithRediger på Wikidata
Utdannet ved Rowan University[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Sanger-låtskriver, lyriker, billedkunstner, menneskerettsaktivist, skribent, gitarist, sanger, komponist, musiker, tegner, fotografRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, National Book Award, Polar Music Prize (2011), National Book Award for Nonfiction (2010), Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes (2019)[7]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRock and roll, folkrock
InstrumentGitar, vokal, klarinett, stemme, sang
Stemmetypealt
Aktive år1967
PlateselskapArista, Columbia
Nettstedhttp://www.pattismith.net/intro.html
IMDbIMDb

Patti Smith, egentlig Patricia Lee Smith (født 30. desember 1946 i Chicago i USA), er en amerikansk musiker, låtskriver og poet. Hun spilte en avgjørende rolle for punkbevegelsen i dens begynnelse med debutalbumet Horses fra 1975. Hun har siden vært en betydningsfull skikkelse i populærmusikken og regnes blant de viktigste kvinnelige ikoner i rocken gjennom måten hun har kombinert beat-poetenes form og stil med garasjebandenes rock and roll.[trenger referanse]

AlbumutgivelserRediger

Studioalbum
Konsertalbum og EP-er
Samlealbum

BibliografiRediger

  • Seventh Heaven (1972)
  • A Useless Death (1972)
  • kodak (1972)
  • Early morning dream (1972)
  • Witt (1973)
  • Ha! Ha! Houdini! (1977)
  • Gallerie Veith Turske (1977)
  • Babel (1978)
  • Woolgathering (1992)
  • Early Work: 1970 – 1979 (1994)
  • The Coral Sea (1996)
  • Patti Smith Complete (1998)
  • Wild Leaves (1999)
  • Strange Messenger (2003)
  • Auguries of Innocence (2005)
  • Just Kids (2010)
  • M Train (Norsk oversettelse i 2016)[8]

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ RKDartists, http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/108803, Patti Smith, 108803
  3. ^ GeneaStar, Patti Smith, smithp0
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Patti Smith, smith-patti
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ a b The International Who's Who of Women 2006
  7. ^ BOE-A-2019-18387
  8. ^ Susanne Christensen (14. februar 2016). «Gudmor: Patti Smith kneler for kunstneren, igjen og igjen. Bohemian Rhapsody». Klassekampen, s. 14

Eksterne lenkerRediger


 Denne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.