Macromphalinae er en gruppe av sommerfugler som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Disse spinnerne forekommer bare i den Nye verden, men det er tallrike arter i Sør-Amerika. De er gjerne hvite eller grå på farge og kan kjennes på at beina er kledt med lang, tett «pels» og virker dermed meget kraftige. Noen arter i slektene Euglyphis og Tolype har larver som er kledt med neslehår som kan gi utslett eller hudskader om man kommer i kontakt med dem. Det er kjent ca. 15 ulike slekter.

Macromphalinae
Nomenklatur
Macromphalinae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte spinnere
Økologi
Antall arter: ?
Habitat: terrestrisk, larvene på planter
Utbredelse: Sør-, Mellom- og Nord-Amerika
Inndelt i

Utseende rediger

Små til middelsstore (vingespenn 24 – 60 mm), tettbygde, hvite, grå eller brunlige spinnere, kroppen er kledt med tette, lange, pelsaktige hår. Særlig er beina påfallende hårete, gjerne i hvitt. Som hos andre Lasiocampidae er munndelene redusert. Hannen har nokså korte, fjærformede antenner. Vingene er forholdsvis små og avrundede. Der er kledt med temmelig løstsittende skjell, og det er vanskelig å håndtere dem uten at mange av skjellene faller av.

Levevis rediger

Larvene lever på forskjellige busker og trær, også bartrær. De er vanligvis såpass fåtallige at de ikke blir regnet som skadedyr, men kan i enkelte tilfeller gjøre litt skade på frukttrær og prydbusker. De voksne spinnerne flyr om natten, i tempererte strøk ofte langt utpå høsten. De kommer gjerne til lys og blir da sittende stille rundt lyset hele dagen. De er da svært passive og man kan plukke dem opp tilsynelatende uten at de reagerer i det hele tatt, men siden noen arter har irriterende neslehår bør man være forsiktig med å gjøre dette. Som de fleste andre spinnere tar de ikke næring til seg som voksne, men fly bare for å pare seg og legge egg.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Eksterne lenker rediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata
  • Med foto av noen nordamerikanske arter: John Davis's Moths of the Pacific Northwest [1]
  • Jim Vargo's Moths of North America: [2][død lenke]