Liste over ordførere i Rana

Wikimedia-listeartikkel

Liste over ordførere i Rana er en liste over ordførere og varaordførere i Rana, og i de tre tidligere kommunene Mo, Nord-Rana og Sør-Rana.

Mo herred og Mo bykommuneRediger

Mo herred (1838-1922)Rediger

Årstall Ordfører Varaordfører
18381842 Residerende kapellan
Hans Wølner
18421844 Gårdbruker Johannes Hansen, Skonseng
18441847 Gårdbruker Holger Olsen Enge
18481851 Sokneprest Agathon Bartholomæus Hansteen
18521854 Gårdbruker Johannes Hansen
18541856 Gårdbruker Jens Jensen Yttermark
18571860 Gårdbruker Jakob Jæger, Selfors
18601864 Gårdbruker Jens Jensen Yttermark
18651866 Gårdbruker Peder Johanessen, Skonseng
18671874 Gårdbruker og jektstyrmann
Jens Pedersen Ånes
18741877 Gårdbruker Jens Jensen Yttermark
18771883 Utskiftningsformann Jonas Frost Enga
18831888 Lærer og lensmann
Anders Bang Hanssen Leirbakhei
18891894 Handelsmann Hans P. Johnsen, Enga
18951901 Lærer Jakob Thode Jakobsen
19021907 Skogforvalter Einar Nilsen (ordfører)
19081910 Kaptein Ragnvald Hvoslef
19111913 Gårdbruker Peder Pedersen, Ytteren
19141916 Lærer Johannes Skaar, Ytteren
19171922 Redaktør Redvald Knudtson

Byen Mo i Helgeland (1923-1963)Rediger

# Ordfører Periode Parti Varaordfører Periode Parti
Skoginspektør Einar Nilsen (ordfører) 1923
O.r.sakf. C. N. Jacobsen 1924
Skoginspektør Einar Nilsen (ordfører) 1925
Utskiftningsformann Kr. P. Evjen 19261929
Telegrafbestyrer Alf Ljones 19301931
Bankdirektør Carsten Venes 19311932
O.r.sakf. Per Kr. Rygh 19321934
Sorenskriver Anton Getz 19361937
Telegrafbestyrer Alf Ljones 19371940
(Ordførere utnevnt av NS) 19401945
Banksjef Sigurd Madsen 19451947 Overrettssakfører Lars Murbræck
Telegrafbestyrer Alf Ljones 19471948
Verkstedformann Erling Lange 19481955
Disponent Eilif Granhaug 19561963 Det norske Arbeiderparti Jon Tamnes Det norske Arbeiderparti

Nord-Rana kommune (1923-1964)Rediger

# Ordfører Periode Parti Varaordfører Periode Parti
1 Gårdbruker Peder Pedersen Ytteren 1923-1924 Bondepartiet 1923-1924
2 Arbeider Åsmund Olsen Selfors 1925-1939 Norges Kommunistiske Parti 1925-1939
3 Arbeider Einar Aanes, Båsmo 1940 Det norske Arbeiderparti 1940
(NS-ordførere) 1940-1945 Nasjonal Samling 1949-1945 Nasjonal Samling
(3) Arbeider Einar Aanes, Båsmo 1945-1950 Det norske Arbeiderparti Per Karstensen 1945-1947 Det norske Arbeiderparti
1947-1950
4 Trygdesjef Eilif M. Davidsen 1950-1963 1950-1959
Per Karstensen 1959-1963 Det norske Arbeiderparti
5 Per Karstensen 1963-1964 1963-1964

Sør-Rana kommune (1929-1964)Rediger

# Ordfører Periode Parti Varaordfører Periode Parti
1 Johan L. Fineide 1929-1934 J. Dilkestad 1929-1931
O. Bjørnåli 1932-1934
2 O. Bjørnåli 1935-1937 Ole Evensen 1935-1937
3 Ole Evensen 1937-1938 Gerh. Seljehammer 1937-1938
4 Hans J. Utskarpen 1938-1940 Ole Evensen 1938-1940
(NS-ordførere) 1940-1945 Nasjonal Samling 1940-1945 Nasjonal Samling
(2) O. Bjørnåli 1945 Per Valla 1945
(4) Hans J. Utskarpen 1945 Ole Evensen 1945
(3) Ole Evensen 1946-1955 Jens M. Lillebjerka 1946-1951
Einar Ånonli 1952-1955
5 Kristoffer Almli 1956-1961 Sverre Husnes 1956-1959
Kåre Rønning 1959-1961 Senterpartiet
6 Kåre Rønning 1962-1964 Senterpartiet Ragnar Holmstrand 1962-1964

Rana kommune (1964-)Rediger

# Ordfører Periode Parti Varaordfører Periode Parti
1 Per Karstensen
(1915–2010)
1964-1965 Det norske Arbeiderparti Alf Andreas Øverli
(1919–1979)
1964-1965 Det norske Arbeiderparti
2 Alf Andreas Øverli
(1919–1979)
1965-1976 Sigbjørn Eriksen
(1936–)
1965-1976
3 Bjørg Simonsen
(1937–)
1976-1985 Ivar Refset 1976-1980
Sigurd Nilsen 1980-1983
Bjørnar Jakobsen 1983-1984
Ole Ingar Lindseth 1984-1985
4 Ole Ingar Lindseth 1986-1987 Svein Bogen 1986-1987
5 Svein Bogen 1987-2003 Kari Brudevoll 1987-1992
Marit Lantz 1992-2000
Tor-Arne Strøm   2000-2001
Hanne Wika 2001-2003
6 Inge Myrvoll   2003-2007 Sosialistisk Venstreparti Liv Hauknes 2003-2007 Sosialistisk Venstreparti
7 Geir Waage   2007-2011 Det norske Arbeiderparti 2007-2010
Inge Myrvoll   2010-2011
8 Kai Henning Henriksen 2011-2015 Høyre Allan Andreas Johansen 2011-2015 Fremskrittspartiet
9 Geir Waage   2015- Det norske Arbeiderparti Linda Eide 2015-2019 Det norske Arbeiderparti
Anita Sollie 2019- Høyre

LitteraturRediger

  • Axel Coldevin: Rana Bygdebok. Mo Prestegjeld etter 1850, Utgitt av Mo Sparebank, Grøndahl & Søn Boktrykkeri, Oslo
  • Leif Alstadhaug: 150 år med lokalt sjølstyre – Særtrykk fra Årbok for Rana 1986, Rana Blads trykkeri, 1986
  • Kriste Petersen-Øverleir:Hemnes kommune – Jubileums-skrift 1837-1987 i anledning formannskapslovene av 14. januar 1837, utgitt av Hemnes kommune, Rana Blad trykkeri 1987, ISBN 82-991512-0-1
  • Mikrofilmarkivet, Rana kommune