Liste over norske videoselskaper

Wikimedia-listeartikkel

Liste over eksisterende og tidligere norske videoselskaper

De fleste av selskapene dukket opp i begynnelsen av 80-tallet i forbindelse med videoens inntog i Norge. Svært mange av dem forsvant i løpet av 1988, enten ved at de gikk konkurs eller at de ble oppkjøpt av andre og større selskaper, blant annet av danske Egmont. Fra 1987 til 1989 ble antall medlemmer i Norsk Videogramforening redusert fra 33 til 9.[1] Esselte, Polygram og Mayco var de tre største selskapene i Norge i 1987. De hadde over 60% av markedet.[2]

På midten av 1980-tallet var rundt 100 videoselskaper i Norge. I 1987 var dette redusert til 50[2] og i 1990 var det bare 10 igjen.[3] De fire store av disse var Esselte, Mayco, Warner og Egmont. Disse delte 80% av markedet i 1990.[3]

A-CRediger

Selskap Etablert Opphør Hovedkontor Andre opplysninger
ABC Media (T & O) ? ? Oslo Norske rettigheter T & O ? Etterhvert som tok movietime over rettighetene til filmene til T & O
AB Video (Arne Bendiksen Video) 1979 1984 Oslo De hadde serier som Midnight movies
A.C.R Videofilm Gøteborg De ga ut stort sett kung fu filmer og Martial art filmer
Agent International
A Media International Et lite selskap med få filmer
Angelo Video Film A/S Raufoss
A & O Video Bokn De hadde en del til salgs, blant annet Pompel og Pilt
Avideo
Aronsen Videodivisjon
Atlantic Video
Baroness Home Video 1980-tallet
Big Apple ? ? Asker
Big Partner (Jel Stars og Video Activ) 1987 1988 [1] Trondheim Ansvarlig redaktør var Steinar Klein
Bokklubben Jakt & Fiske
Bossmen Slemmestad Rundt 1987. Lite utbredt
Breien Film 1978 1989? Video fra 1982. De hadde Video Klubben månedens Film og for leie. Med filmer som Caligula
BGC Finnsnes
Cash Video(Vision Communication) Salgsvideoer. Filmene hadde ofte papp cover.
Cederroth De ga ut opplysningsfilmer som Jern og jernbehandling
CCV Video (Club Consult Video) 1980 1989 Oslo (Amund Myklebust) (omsetning: 1980: 0,9 mill. kr, 1981: 5 millioner, 1982: 11 millioner, 1983: 11,5 mill)

Det heter også en stund Europa(Svensk)/CCV Video, også T&O/CCV Video

CD International Minde
Cinerama Oslo
CP Entertainment ? 1988 [1] Kristiansand

D-FRediger

Selskap Etablert Opphør Hovedkontor Andre opplysninger
Delta Sandvika Annen halvdel av 1980-tallet
Delta communications Bergen Annen halvdel av 1980-tallet
Doko Video
DVS(Dansk video syndikat) Dansk (Rikko A.S) tok over en del fra DVS. En av de tidligste distributørene
Doxu Media Tønsberg
Egmont
EL-TV (ELTV) Bergen Lite selskap som kun drev med kjøpefilm. På slutten av 1980-tallet
E.N.C Distribusjon Bergen
Eriga Finnsnes 1980-tallet. Lite utbredt.
Esselte Video Norge 1981 1992 Oslo Blant de første filmene de utgav var titler som Haisommer, Gudfaren, Stikket, Smokey and the Bandit).[4]

Var i 1990 det første selskapet som lanserte salgsfilmer. De lanserte 100 filmer for salg i løpet av 1990.

Esseth Lite selskap på 1980-tallet
Europavideo A/S 1980-tallet Oslo
Eurovision Film A/S
ETG Video Fredriksstad
Eureka Film De ga ut dokumentarfilmer som Savnet i Steinsfjorden - En film om uflaks
Eventyrland Barneklubben
Exakt Media AB Markedføres i Norge av Oslo Video Center
Fabel og Fakta De ga ut opplysningsfilmer som Herr President
Fidalgo AS Kristiansand
Filmco Norway A/S
Filmkompaniet Oslo Slutten av 1980- og 1990-tallet.
Frank Skaren Film Ga ut veldig få filmer som Spion 11 - Operasjon Teaelandsfos
Fram Film 1969 1988 Oslo Kino og video
Frekvensia GeTe Ab (Ble til Techno film)

G-JRediger

Selskap Etablert Opphør Hovedkontor Andre opplysninger
Gento Video(Transworld)
Globe Media 1988 [1] Kopervik
Granada Video Opplysningsfilmer
Gospel Video Oslo Kristent selskap på 1980-tallet
HemVideo Film
Hollywood media A/S Stavanger
Home Video A/S Kopervik
Hugo Sveholm agenturer Bærum
HVC Video Vision AS Haugesund 1980-tallet
Inter Light Films AS
Inter-press film AS 1984 1990 Oslo Helge Møller
Intervideo Oslo 1980-tallet
In VideoOgså de norsk rettighetene til danske Rikky video 1988[5]
Jel Video Ski Jan Erik Lunde AS
J.D.J. Video Moss 1980-tallet
Juno Media 1986 1990 Slependen

K-NRediger

Selskap Etablert Opphør Hovedkontor Andre opplysninger
Kanal TV 3 For eksempel filmer som Clubb 99 Motor Magasin
Kinorama A/S(Breien Video film A/S)
Kommunene Filmsentral Oslo
Korinor De ga ut reiseskildringer på VHS
Kristen Filmtjeneste Oslo
KriVi (Kristne programmer) Egil Hesland
Lindesnes Trekkspillklubb
Mariann Video En del av filmene hadde svensk cover, men med norsk tekst
Marketing flim A/S Tyskland En av tidligste norske video selskapene
Master Film AS
Mastri Video 1982 Trondheim
Max A/S Oslo 5 Et svensk porno video selskap som ga ut soft versjoner. Disse soft versjonene var beregnet for for eksempel England og Norge
Mayco 1981 1992 Oslo (May-Britt Iversen) (oppkjøpt av svenske Bonnier i 1989)
MDC Video Minde-Bergen
Media Home Video A/S Med filmer som Albino. Ble kjøpt opp av Mayco
Movie Trading Sætre i Hurum Lite selskap
Movietime A/S Rasta De kjøpte opp T & O etterhvert
Multifilm A/S Oslo
N.M.International De solgte filmer i Norge og Sverige
Non stop Video Slemmestad 1980-tallet
Nordic Film Group Oslo
Nord Video 1971 1983 Oslo (14. april 1971 – 1983) (styreformann var Brikt Jensen (1971–76), Bjarne Ness (1976–) (programproduksjoner til næringsliv og institusjoner de første årene) (en skandinavisk medieselskap, fra 1972 også med Finland).

I 1979 var de det eneste selskapet som tilbød filmer med undertekster (svensk tekst). Oppkjøpt av Royal Film i 1983.

Normedia Ble kjøpt opp av CCV
Norsk Filmindustri Oslo
Norsk læremiddelsenter Få utgivelser som 3 historier fra helvete
Novio 1976 1989? Nesbru (1976, video fra 1978 – 1989) (Tor Andersen og Over Andresen) Kjøpt av Scanbox
Nye Massemedia Ga ut veldig få filmer som Dødbringende piker

O-SRediger

Selskap Etablert Opphør Hovedkontor Andre opplysninger
O & M Tromsø
OVC (Oslo Video Center) Oslo
Panorama Film A/S 1985 1989 Minde-Bergen
Pharmacia De ga ut opplysningsvideoer som Behandling med Caverject
Polar Video Distribusjon Trondheim De hadde noen norsk produserte utgiverl som Sangleker og Barnemord
Plogen Film og Videoproduksjon Opplysnings videoer som Konfliktsrådsmegling i straffesaker
Polygram Video 1982 [6] 1988 [1] Oslo (hadde distribusjonsrett til Warner Home Video til 1988)
Real Image De ga ut få filmer som Når alt står stille vil den som rører litt på seg få all oppmerksomhet
RK Trading as Lier
Rojo film AS
Salco Team Tromsø
Santana video Rena
SAV De hadde veldig får filmer ute som Projected man
Scanbox Norge 1985 Tok over Novio i 1985. Ble en av de store på 1990-tallet.
Scanco Film Skien
Scandiafilm Oslo 1980-tallet
Scandinavia Film & Video a.s Sarpsborg
Scandinavian Television & video Halden
Scan Vision Lite selskap
Screen Entertainment 1985 1988 [7] Oslo
Seco Video 1981 1984 Bergen (Even Jordal og Bjørn Johansen) (Ble etterhvert fusjonert med VIP Scandinavia)
SF-Norge Oslo
Select Video (A/S Hjemmet) 1982 1988 Oslo Barne- og familiefilmer
SGV Video (ScanGeldVideo)
Softvision De hadde en sære utgivelser som Microsoft Word 6.0 for Windows
SOS VIdeo
Star Media Entertainment A/S Oslo
Star Video (A/S Hjemmet) Stavanger 1980-tallet, ble etterhvert til Norsk Filmindustri
Statens filmsentral Solgte dokumentarfilmer på 80- og 90-tallet
Statens tobakksskaderåd Opplysningsfilmer som U om tobakk
Stortinges skole og opplysningstjeneste De lagde opplysningsvideoer som En Stortingsrepresentants hverdag på 80-tallet
Studio Regin Service De lagde opplysningsfilmer som Ungdom & Kreft
Support video Med filmer som A Study in Terror
SVD Videodistribusjon Norsk film A/S
  • Tabu Video
  • T&O (Ble etterhvert Nord-Video)
  • Techno Film – Frekvensia(?–1985)
  • Tower TV Productions (Opplysningsfilmer som Geilomo Barnesykehus)
  • Torbjørn Trygg A/S (Oslo)
  • Thorn Emi Video (Ble kjøpt opp av Mayco)
  • Transworld (Transworld Video of Norway) (Oslo) (1985–1988)
  • Tromsø Videodistribusjon(de ga ut for eksempel Oluf på video)
  • TV Drammen (Ga ut egenproduserte dokumentarfilmer og lignende)
  • Uio Video(Ottestad). De hadde norske video som for eksempel Hver dag i Året med Rune Rudberg
  • Unik Videodistribusjon a.s (Spydeberg)
  • Univideo AS (Oslo) (Listeselskap med få utgivelser) (Oslo)
  • US Video (Oslo)
  • Utenriksdepartementet (De ga ut opplysningsvideoer om sin tjenester som Utenrikstjenesten - En viktig oppgave)
  • VCL Video Services (tidlig på 80-tallet?)
  • VCL(VCL Communications Scandinavia A/S)
  • VCM (Vision Communication Marketing) (1981 – 1989) (hadde reklameinnslag i noen av sine tidligste utgivelser) (Anne Bakken)
  • Video-Invest AB ( Leif Hagen tok inn filmer fra det svenske Video-Invest AB. Filmene hadde Svensk tekst. Filmer som Cannibal Holocaust. Leif Hagen ble også kalt «Porno-Hagen»). Filmene var til utleie.
  • Videce
  • VideoRama
  • VR(Videorama)
  • VIT(Vestra International A.S) (Kopervik)
  • Videodistribusjon AS (Oslo)
  • VideoFilm A/S (Ski) (1980-tallet)
  • Videomedia Limited
  • Video Activ(Big Partner Video A/S) (Trondheim)
  • Video Huset A/S (1981 – ) (Oslo) (Egil Hesland)
  • Video King (Stavanger)
  • Video international (Rikki A/S)
  • Videoklubben månedens film (1982–88)
  • Video Magasinet (1982–) (Hugo Sveholm) (Lanserte magasinformatet, dvs. helaftens program på samme kassett med film, tegnefilm og sport) Intro av Lars Mjøen)[8]
  • Video Media (Ålesund)
  • Video Rama(Video Consult) (Oslo)
  • Video Trade (Drammen) (Lite selskap)
  • Viking Video(distribueres av Prism)
  • VIP Scandinavia as (Hadde i begynnelsen navnet Videoproduksjon AS) (Ble etterhvert fusjonert med Seco Video) (Bergen) (Tomm Berntsen og Even Jordal) (oktober 1981–1987) (Sikret seg rettighetene til Dallas i 1982) (Overtok det svenske selskapet Scan Video AB i 1984, børsnotert samme år) (Haugesund)
  • Virgin Video (1986–) (Trondheim) (Skaffet seg rettighetene til Dynastiet)
  • Vision International (Oslo)
  • Vito Video import AS (Sandefjord)
  • VM Media (Skien) (1980-tallet)
  • VTC (VideoTapeCenter. Ble oppkjøpt av Mayco)
  • VTE Film AS (Ålesund) (Slutten av 1980-tallet)
  • Vito Video (Sandefjord) (Lite selskap)
  • Wahl Kommunikasjon (Oslo)
  • Walters Video (Ble kjøpt opp av Mayco)
  • Warner Home Video (1981- ) (Ble i perioden 1981-88 distribuert av Polygram Video)
  • Westcon Home Video (Slutten av 80-tallet) (Utelukkende kjøpefilm) (Pappcover) (Avdelinger i flere land)
  • World Wide A/S (Oslo) (1980-tallet) (Lite selskap)
  • World Vision Homevideo Inc(mest Barnefilmer)

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e Aftenposten weekend - Konk eller kjøpt (21.1.1989, s.38)
  2. ^ a b Aftenposten morgen - Ligg unna videobransjen (11.4.1987, siste side)
  3. ^ a b Aftenposten morgen - Kampen om videokroner (7.9.1990, s.13)
  4. ^ Aftenposten morgen TV/Radio – Reklameside (15.5.1981, s.4)
  5. ^ Norsk VHS.com – In Video katalog nr.1 1985
  6. ^ Aftenposten morgen - Platebransjen også inn på video-markedet (14.12.1981, s.11)
  7. ^ Aftenposten aften - 11 Oslokonkurser sist uke (16.5.1988)
  8. ^ Aftenposten morgen – Video med vidløftige og veldedige dimensjoner (9.9.1982, s.55)