Liste over mestvinnende vinterolympiere

Wikimedia-listeartikkel

Denne listen er en oversikt over de mestvinnende vinterolympiere siden vinterlekenes start i 1924. Listen sorterer etter antall gullmedaljer, deretter sølv og bronse, som for øvrig tilsvarer IOKs måte å rangere medaljelister på.[1] Det kreves minst 3 gullmedaljer for bli inkludert.

Oppdatert per Vinter-OL 2022

██ Aktive utøvere

Nr. Navn Land Idrettsgren År Gull Sølv Bronse Totalt Andre opplysninger
1 Marit Bjørgen Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 2002–2018 8 4 3 15
2 Ole Einar Bjørndalen Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 1998–2014 8 4 1 13
3 Bjørn Dæhlie Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 1992–1998 8 4 0 12
4 Ireen Wüst Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 2006–2022 6 5 2 13
5 Ljubov Jegorova Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1994 6 3 0 9 Diskvalifisert under VM i 1997 for doping.[2]
6 Viktor An Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Kortbaneløp 2006, 2014 6 0 2 8 Tre gull og én bronse for hvert land.
7 Natalie Geisenberger Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2010–2022 6 0 1 7
8 Lidija Skoblikova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skøyter 1960–1964 6 0 0 6
Tobias Arlt Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2014–2022 6 0 0 6
Tobias Wendl Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2014–2022 6 0 0 6
11 Claudia Pechstein Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skøyter 1992–2006 5 2 2 9 Utestengt for bloddoping.[3]
12 Johannes Thingnes Bø Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 2018–2022 5 2 1 8
13 Martin Fourcade Flag of France.svg Frankrike (FRA) Skiskyting 2010–2018 5 2 0 7
14 Johannes Høsflot Klæbo Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 2018-2022 5 1 1 7
Clas Thunberg Flag of Finland.svg Finland (FIN) Skøyter 1924–1928 5 1 1 7
Larisa Lazutina Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1998 5 1 1 7 Diskvalifisert under Vinter-OL 2002 for doping, fratatt ett gull og to sølv.[4]
17 Thomas Alsgaard Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 1994–2002 5 1 0 6
18 Bonnie Blair Flag of the United States.svg USA (USA) Skøyter 1988–1994 5 0 1 6
19 Eric Heiden Flag of the United States.svg USA (USA) Skøyter 1980 5 0 0 5
20 Raisa Smetanina Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Langrenn 1976–1992 4 5 1 10
21 Sixten Jernberg Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1956–1964 4 3 2 9
22 Ricco Groß Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1992–2006 4 3 1 8
23 Emil Hegle Svendsen Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 2010–2018 4 3 1 8
24 Sven Kramer Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 2006–2018 4 2 3 9
25 Kjetil André Aamodt Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Alpint 1992–2006 4 2 2 8
Galina Kulakova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1968–1980 4 2 2 8
Sven Fischer Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1994–2006 4 2 2 8
28 Ivar Ballangrud Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skøyter 1928–1936 4 2 1 7
29 Janica Kostelić Flag of Croatia.svg Kroatia (CRO) Alpint 2002–2006 4 2 0 6
Kevin Kuske Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2002–2018 4 2 0 6
Jørgen Graabak Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Kombinert 2014–2022 4 2 0 6
32 Gunde Svan Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1984–1988 4 1 1 6
Wang Meng Flag of the People's Republic of China.svg Kina (CHN) Kortbaneløp 2006–2010 4 1 1 6
Darja Domratsjeva Flag of Belarus.svg Belarus (BLR) Skiskyting 2010–2018 4 1 1 6
Therese Johaug Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 2010–2022 4 1 1 6
36 Jevgenij Grisjin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skøyter 1956–1964 4 1 0 5
Aleksandr Tikhonov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skiskyting 1968–1980 4 1 0 5
Nikolaj Zimjatov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1980–1984 4 1 0 5
Matti Nykänen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Skihopping 1984–1988 4 1 0 5
Johann Olav Koss Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skøyter 1992–1994 4 1 0 5
André Lange Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2002–2010 4 1 0 5
Jayna Hefford Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
Hayley Wickenheiser Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
44 Chun Lee-kyung Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR) Kortbaneløp 1994–1998 4 0 1 5
45 Thomas Wassberg Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1980–1988 4 0 0 4
Simon Ammann Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Skihopping 2002–2010 4 0 0 4
Caroline Ouellette Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2014 4 0 0 4
Dario Cologna Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Langrenn 2010–2018 4 0 0 4
Francesco Friedrich Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2018–2022 4 0 0 4
Thorsten Margis Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2018–2022 4 0 0 4
51 Charlotte Kalla Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 2010–2018 3 6 0 9
52 Aleksandr Bolsjunov ROC Russiske utøvere (ROC) Langrenn 2018-2022 3 4 2 9
53 Karin Enke Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Skøyter 1980–1988 3 4 1 8
Gunda Niemann-Stirnemann Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skøyter 1992–1998 3 4 1 8
55 Veikko Hakulinen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1952–1960 3 3 1 7
Kati Wilhelm Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 2002–2010 3 3 1 7
57 Anastasija Kuzmina Flag of Slovakia.svg Slovakia (SVK) Skiskyting 2010–2018 3 3 0 6
58 Eero Mäntyranta Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1960–1968 3 2 2 7
Martina Sáblíková Flag of the Czech Republic.svg Tsjekkia (CZE) Skøyter 2010–2022 3 2 2 7
Marte Olsbu Røiseland Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 2018–2022 3 2 2 7
61 Vegard Ulvang Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 1988–1994 3 2 1 6
Julija Tsjepalova Flag of Russia.svg Russland (RUS) Langrenn 1998–2006 3 2 1 6 Utestengt for doping i 2009.[5]
Halvard Hanevold Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 1998–2010 3 2 1 6
Tarjei Bø Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skiskyting 2010–2022 3 2 1 6
65 Alberto Tomba Flag of Italy.svg Italia (ITA) Alpint 1988–1994 3 2 0 5
Georg Hackl Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 1992–2002 3 2 0 5
Samppa Lajunen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Kombinert 1998–2002 3 2 0 5
Choi Min-jeong Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR) Kortbaneløp 2018–2022 3 2 0 5
69 Felix Gottwald Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Kombinert 2002–2010 3 1 3 7
Eric Frenzel Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Kombinert 2014–2022 3 1 3 7
Johan Grøttumsbråten Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn 1924–1932 3 1 2 6
72 Suzanne Schulting Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Kortbaneløp 2018–2022 3 1 2 6
73 Anfisa Reztsova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn/skiskyting 1988–1994 3 1 1 5 Ett gull i langrenn, og to i skiskyting.
Vreni Schneider Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Alpint 1988–1994 3 1 1 5
75 Gillis Grafström Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Kunstløp 1920–1932 3 1 0 4 Kunstløp under Sommer-OL 1920 er også medregnet.
Ard Schenk Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1968–1972 3 1 0 4
Vladislav Tretjak Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1972–1984 3 1 0 4
Bernhard Germeshausen Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Bob 1976–1980 3 1 0 4
Tomas Gustafson Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Skøyter 1984–1988 3 1 0 4
Jens Weißflog Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR)
Flag of Germany.svg Tyskland (GER)
Skihopping 1984–1994 3 1 0 4
Mark Kirchner Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1992–1994 3 1 0 4
Deborah Compagnoni Flag of Italy.svg Italia (ITA) Alpint 1992–1998 3 1 0 4
Botterill, JenniferJennifer Botterill Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
Becky Kellar Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
Charles Hamelin Flag of Canada.svg Canada (CAN) Kortbaneløp 2006–2014 3 1 0 4
Thomas Morgenstern Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Skihopping 2006–2014 3 1 0 4
Maria Höfl-Riesch Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Alpint 2010–2014 3 1 0 4
Marcus Hellner Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 2010–2014 3 1 0 4
Meghan Agosta Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2006–2018 3 1 0 4
90 Marja-Liisa Kirvesniemi Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1984–1994 3 0 4 7
Jelena Välbe Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1998 3 0 4 7
92 Katja Seizinger Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Alpint 1992–1998 3 0 2 5
Marc Gagnon Flag of Canada.svg Canada (CAN) Kortbaneløp 1994–2002 3 0 2 5
Irene Schouten Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 2018-2022 3 0 2 5
95 Meinhard Nehmer Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Bob 1976–1980 3 0 1 4
Nina Gavryljuk Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1988–1998 3 0 1 4
Kamil Stoch Flag of Poland.svg Polen (POL) Skihopping 2014–2018 3 0 1 4
Matthias Mayer Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Alpint 2014–2022 3 0 1 4
Johannes Ludwig Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Aking 2018–2022 3 0 1 4
100 Thorleif Haug Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Langrenn/kombinert 1924 3 0 0 3 To gull i langrenn og ett i kombinert.
Sonja Henie Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Kunstløp 1928–1936 3 0 0 3
Hjalmar Andersen Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg Norge (NOR) Skøyter 1952 3 0 0 3
Toni Sailer Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Alpint 1956 3 0 0 3
Klavdija Bojarskikh Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1964 3 0 0 3
Jean-Claude Killy Flag of France.svg Frankrike (FRA) Alpint 1968 3 0 0 3
Vitalij Davydov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
Viktor Kuskin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
Alexander Ragulin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
Irina Rodnina Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Kunstløp 1972–1980 3 0 0 3
Ulrich Wehling Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Kombinert 1972–1980 3 0 0 3
Yvonne van Gennip Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1988 3 0 0 3
Andrej Khomutov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Ishockey 1984–1992 3 0 0 3
Kim Ki-hoon Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR) Kortbaneløp 1992–1994 3 0 0 3
Marianne Timmer Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1998–2006 3 0 0 3
Michael Greis Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 2006 3 0 0 3
Cherie Piper Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
Colleen Sostorics Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
Kim St-Pierre Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
Gillian Apps Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2006–2014 3 0 0 3
Shaun White Flag of the United States.svg USA (USA) Freestyle 2006–2018 3 0 0 3
Felix Loch Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2010–2014 3 0 0 3
Zhou Yang Flag of the People's Republic of China.svg Kina (CHN) Kortbaneløp 2010–2014 3 0 0 3
Ester Ledecká Flag of the Czech Republic.svg Tsjekkia (CZE) Alpint/Snowboard 2018–2022 3 0 0 3


Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Dagbladet - Her er Norge bare OLs femte beste nasjon (21.2.2014) «IOCs offisielle måte er å rangere etter gull, sier Schanke»
  2. ^ Raisport: Egorova positiva Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine. Informasjon om Jegorovas positive prøve for bromantan (italiensk)
  3. ^ Pechstein tapte ankesakenAftenposten, 25. november 2009 Arkivert 28. november 2009 hos Wayback Machine.
  4. ^ Russia behind the headlines (RBTH, 12. mars 2013): Russian Olympic athletes adjust to life after doping scandals (engelsk)
  5. ^ ESPN (2. oktober 2010): Julia Chepalova's suspension upheld (engelsk)