Åpne hovedmenyen

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport

Wikimedia-listeartikkel

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport er en liste over idrettsutøvere med flest seire i verdenscup innen skiidrett. Listen skiller mellom seire i enkeltrenn og seire i verdenscupen sammenlagt.

Seire i enkeltrennRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på enkeltrenn.

Oppdatert per 24. mars 2019

Nr. Navn Land Antall seire År Idrettsgren Andre opplysninger
1 Amélie Wenger-Reymond   Sveits 141 2007– Telemarkskjøring [1]
2 Marit Bjørgen   Norge 114 2002–2018 Langrenn Herav 11 etappeseire i Tour de Ski, 19 etappeseire i minitourer[2]
3 Conny Kissling   Sveits 106 1982–1992 Freestyle [3][4]
4 Ole Einar Bjørndalen   Norge 95 1994–2015 Skiskyting/Langrenn 94 i skiskyting, én i langrenn
5 Ingemar Stenmark   Sverige 86 1974–1989 Alpint 46 i storslalåm, 40 i slalåm
6 Jan Němec   Tsjekkia 83 2004–2015 Gresski [5]
7 Lindsey Vonn   USA 82 2004–2018 Alpint
8 Martin Fourcade   Frankrike 72 2010– Skiskyting
9 Marcel Hirscher   Østerrike 67 2009– Alpint
10 Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 62 1971–1979 Alpint
11 Mikaela Shiffrin   USA 60 2012– Alpint
12 Philippe Lau   Frankrike 58 2008– Telemarkskjøring [6]
13 Jan Bucher   USA 57 1980–1991 Freestyle Hun konkurrerte i skiballett.[4][7]
14 Sara Takanashi   Japan 56 2012– Hopp
14 Mikaël Kingsbury   Canada 56 2011– Freestyle [8]
16 Vreni Schneider   Sveits 55 1989–1995 Alpint
17 Hermann Maier   Østerrike 54 1998–2009 Alpint
18 Gregor Schlierenzauer   Østerrike 53 2006– Hopp
18 Therese Johaug   Norge 53 2009– Langrenn
20 Alberto Tomba   Italia 50 1987–1998 Alpint 35 i slalåm, 15 i storslalåm
21 Justyna Kowalczyk   Polen 49 2001–2017 Langrenn Herav 14 etappeseire i Tour de Ski, 5 etappeseire i minitourer[2]
22 Hannu Manninen   Finland 48 1996–2010 Kombinert
23 Eduardo Frau   Italia 47 2006– Gresski [9]
24 Matti Nykänen   Finland 46 1982–1991 Hopp
24 Donna Weinbrecht   USA 46 1988–1997 Freestyle Hun konkurrerte i kulekjøring.[4][10]
24 Marc Girardelli   Luxembourg 46 1985–1993 Alpint
24 Bjørn Dæhlie   Norge 46 1989–1999 Langrenn
24 Renate Götschl   Østerrike 46 1993–2007 Alpint
24 Hannah Kearney   USA 46 2004–2015 Freestyle [4]
24 Tobias Müller   Tyskland 46 2012–2017 Telemark [11]
31 Jelena Välbe   Russland 45 1989–1998 Langrenn
32 Hermann Reitberger   Tyskland 44 1980–1991 Freestyle [12]
32 Raphaël Poirée   Frankrike 44 2000–2007 Skiskyting
32 Sigrid Rykhus   Norge 44 2004–2013 Telemarkskjøring [13]
35 Eric Frenzel   Tyskland 43 2008– Kombinert
36 Magdalena Forsberg   Sverige 42 1996–2002 Skiskyting
36 Bente Skari   Norge 42 1997–2003 Langrenn
36 Anja Pärson   Sverige 42 1998–2011 Alpint
39 Pirmin Zurbriggen   Sveits 40 1982–1990 Alpint
  • Det bør merkes at skiskyting regner seire i VM og til og med 2010 også i OL som verdenscupseire, mens dette ikke regnes innen alpint, langrenn og de øvrige verdenscupene som sorterer under Det internasjonale skiforbundet. Stenmark har fem gullmedaljer i mesterskap i tillegg til sine 86 verdenscupseire.
  • I langrenn ble etappeseire i Tour de Ski og andre «tour»-konkurranser ikke regnet som verdenscupseire, men i 2015 ble dette endret med tilbakevirkende kraft.[2]

SammenlagtseireRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på sammenlagtseire, kronologisk etter det året de oppnådde dette antall seire.

Nr. Navn Land Sammenlagtseire År Idrettsgren Ref.
1 Jan Němec   Tsjekkia 11 2002–2012 Gresski [5]
2 Conny Kissling   Sveits 10 1982–1993 Freestyle
3 Amélie Wenger-Reymond   Sveits 9 2009–2012, 2014–2017, 2019 Telemarkskjøring
4 Mikaël Kingsbury   Canada 8 2012–2019 Freestyle
4 Marcel Hirscher   Østerrike 8 20122019 Alpint
6 Martin Fourcade   Frankrike 7 20122018 Skiskyting
7 Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 6 1971–75, 1979 Alpint
7 Bjørn Dæhlie   Norge 6 1992–93, 1995–97, 1999 Langrenn
7 Magdalena Forsberg   Sverige 6 1997–2002 Skiskyting
7 Ole Einar Bjørndalen   Norge 6 1998, 2003, 2005–06, 2008–09 Skiskyting
11 Gunde Svan   Sverige 5 1984–86, 1988–89 Langrenn
11 Éric Laboureix   Frankrike 5 1986–1988, 1990–1991 Freestyle
11 Marc Girardelli   Østerrike/  Luxembourg 5 1985–86, 1989, 1991, 1993 Alpint
11 Jelena Välbe   Russland 5 1989, 1991–92, 95, 97 Langrenn
11 Eirik Rykhus   Norge 5 2002, 2004–05, 2007, 2009 Telemarkskjøring
11 Eric Frenzel   Tyskland 5 2013–17 Kombinert
17 Gustav Thöni   Italia 4 1971–73, 1975 Alpint
17 Frank Ullrich   Tyskland 4 1978, 1980–82 Skiskyting
17 Matti Nykänen   Finland 4 1983, 1985–86, 1988 Hopp
17 Pirmin Zurbriggen   Sveits 4 1984, 1987–88, 1990 Alpint
17 Bente Skari   Norge 4 1999–2000, 2002–03 Langrenn
17 Herman Maier   Østerrike 4 1998, 2000–01, 2004 Alpint
17 Raphaël Poirée   Frankrike 4 2000–02, 2004 Skiskyting
17 Adam Małysz   Polen 4 2001–03, 2007 Hopp
17 Hannu Manninen   Finland 4 2004–07 Kombinert
17 Lindsey Vonn   USA 4 2008–10, 2012 Alpint
17 Justyna Kowalczyk   Polen 4 2008–10, 2013 Langrenn
17 Sigrid Rykhus   Norge 4 2005, 2007, 2008, 2013 Telemarkskjøring [14]
17 Marit Bjørgen   Norge 4 2005–06, 2012, 2015 Langrenn
17 Dario Cologna   Sveits 4 2009, 2011–12, 2015 Langrenn
17 Hannah Kearney   USA 4 2011–2012, 2014–2015 Freestyle
17 Sara Takanashi   Japan 4 2013–2014, 2016–2017 Hopp

ReferanserRediger

  1. ^ «FIS biography: Amélie Reymond - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 9. desember 2016. 
  2. ^ a b c FIS endrer tellingen - Northug forbi Gunde Svan. nrk.no (20. desember 2015)
  3. ^ nettavisen.no: Hun knuser Bjørndalen 17. desember 2008
  4. ^ a b c d WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP DAMEN. www.wintersport-charts.info. Besøkt 9. januar 2016
  5. ^ a b Jan Němec hos FIS. FIS' sider starter i 2005. I tillegg vant han ifølge wikipedia på tysk sammenlagt også i 2002, 2003 og 2004 og tok 26 seire i enkeltrenn i årene 2001–2004.
  6. ^ «FIS biography: Philippe Lau - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 17. mars 2018. 
  7. ^ https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=FS&competitorid=7760&type=podiums
  8. ^ https://data.fis-ski.com/dynamic/athlete-biography.html?sector=FS&competitorid=113511&type=stats
  9. ^ https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=GS&seasoncode=&competitorid=103981&type=result&categorycode=WC&sort=&place=&disciplinecode=&position=2&limit=100
  10. ^ https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=FS&competitorid=65648&type=podiums
  11. ^ https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=TM&seasoncode=&competitorid=169074&type=result&categorycode=WC&sort=&place=&disciplinecode=&position=2&limit=100
  12. ^ WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP HERREN. www.wintersport-charts.info Besøkt 9. januar 2016
  13. ^ «FIS biography: Sigrid Rykhus - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 28. mars 2016. 
  14. ^ [1]