Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport (vinteridrett)

Wikimedia-listeartikkel

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport (vinteridrett) er en liste over idrettsutøvere med flest seire i verdenscup innen skiidrett på vinterstid. Listen skiller mellom seire i enkeltrenn og seire i verdenscupen sammenlagt.

Seire i enkeltrennRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett på vinterstid - basert på enkeltrenn. De med flest seire ligger øverst på listen. Det bør bemerkes at sportsgrener som speedskiing, telemarkskjøring og freestyle er marginale konkurranseidretter med få deltakere og at de derfor domineres av en mindre gruppe deltakere som vil ha svært mange seire. Verken telemarkskjøring eller speedskiing har vært OL-grener. Når det gjelder freestyle så er det kun kulekjøring, hopp og skicross som er eller har vært OL-grener.

Oppdatert per 4. april 2020
     Aktive utøvere

Nr. Navn Land Antall seire År Idrettsgren Andre opplysninger
1 Amélie Wenger-Reymond   Sveits 147 2007– Telemarkskjøring [1]
2 Marit Bjørgen   Norge 114 2002–2018 Langrenn Herav 11 etappeseire i Tour de Ski, 19 etappeseire i minitourer[2]
3 Conny Kissling   Sveits 106 1982–1992 Freestyle [3][4]
4 Ole Einar Bjørndalen   Norge 95 1994–2015 Skiskyting/Langrenn 94 i skiskyting, én i langrenn
5 Ingemar Stenmark   Sverige 86 1974–1989 Alpint 46 i storslalåm, 40 i slalåm
6 Lindsey Vonn   USA 82 2004–2018 Alpint
7 Martin Fourcade   Frankrike 79 2010–2020 Skiskyting
8 Therese Johaug   Norge 73 2009– Langrenn
9 Marcel Hirscher   Østerrike 67 2009–2019 Alpint
10 Mikaela Shiffrin   USA 66 2012– Alpint
10 Mikaël Kingsbury   Canada 62 2011– Freestyle [5]
12 Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 62 1971–1979 Alpint
13 Philippe Lau   Frankrike 58 2008–2019 Telemarkskjøring [6]
14 Jan Bucher   USA 57 1980–1991 Freestyle Hun konkurrerte i skiballett.[4][7]
14 Sara Takanashi   Japan 57 2012– Hopp
17 Vreni Schneider   Sveits 55 1989–1995 Alpint
18 Hermann Maier   Østerrike 54 1998–2009 Alpint
19 Gregor Schlierenzauer   Østerrike 53 2006– Hopp
20 Alberto Tomba   Italia 50 1987–1998 Alpint 35 i slalåm, 15 i storslalåm
20 Justyna Kowalczyk   Polen 50 2001–2017 Langrenn Herav 14 etappeseire i Tour de Ski, 5 etappeseire i minitourer[2]
22 Simone Origone   Italia 49 2004– Speedskiing [8]
24 Hannu Manninen   Finland 48 1996–2010 Kombinert
25 Johannes Thingnes Bø   Norge 47 2013– Skiskyting
26 Matti Nykänen   Finland 46 1982–1991 Hopp
26 Donna Weinbrecht   USA 46 1988–1997 Freestyle Hun konkurrerte i kulekjøring.[4][9]
26 Marc Girardelli   Luxembourg 46 1985–1993 Alpint
26 Bjørn Dæhlie   Norge 46 1989–1999 Langrenn
26 Renate Götschl   Østerrike 46 1993–2007 Alpint
26 Hannah Kearney   USA 46 2004–2015 Freestyle [4]
26 Tobias Müller   Tyskland 46 2012–2017 Telemark [10]
33 Jelena Välbe   Russland 45 1989–1998 Langrenn
34 Hermann Reitberger   Tyskland 44 1980–1991 Freestyle [11]
34 Raphaël Poirée   Frankrike 44 2000–2007 Skiskyting
34 Sigrid Rykhus   Norge 44 2004–2013 Telemarkskjøring [12]
37 Eric Frenzel   Tyskland 43 2008– Kombinert
38 Magdalena Forsberg   Sverige 42 1996–2002 Skiskyting
39 Bente Skari   Norge 42 1997–2003 Langrenn
40 Anja Pärson   Sverige 42 1998–2011 Alpint
41 Pirmin Zurbriggen   Sveits 40 1982–1990 Alpint
  • Det bør merkes at skiskyting regner seire i VM og til og med 2010 også i OL som verdenscupseire, mens dette ikke regnes innen alpint, langrenn og de øvrige verdenscupene som sorterer under Det internasjonale skiforbundet. Stenmark har fem gullmedaljer i mesterskap i tillegg til sine 86 verdenscupseire.
  • I langrenn ble etappeseire i Tour de Ski og andre «tour»-konkurranser ikke regnet som verdenscupseire, men i 2015 ble dette endret med tilbakevirkende kraft.[2]

SammenlagtseireRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett på vintertid - basert på sammenlagtseire, kronologisk etter det året de oppnådde dette antall seire. De med flest sammenlagtseire er øverst på listen. Det bør bemerkes at sportsgrener som speedskiing, telemarkskjøring og freestyle er marginale konkurranseidretter med få deltakere og at de derfor domineres av en mindre gruppe deltakere som vil ha svært mange seire. Verken telemarkskjøring eller speedskiing har vært OL-grener. Når det gjelder freestyle så er det kun kulekjøring, hopp og skicross som er eller har vært OL-grener.

Navn Land Sammenlagtseire År Idrettsgren Ref.
Simone Origone   Italia 11 2004–07, 2009–11, 2013, 2016, 2018–19 Speedskiing
Conny Kissling   Sveits 10 1982–1993 Freestyle
Amélie Wenger-Reymond   Sveits 9 2009–2012, 2014–2017, 2019 Telemarkskjøring
Mikaël Kingsbury   Canada 8 2012–2019 Freestyle
Marcel Hirscher   Østerrike 8 20122019 Alpint
Martin Fourcade   Frankrike 7 20122018 Skiskyting
Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 6 1971–75, 1979 Alpint
Bjørn Dæhlie   Norge 6 1992–93, 1995–97, 1999 Langrenn
Magdalena Forsberg   Sverige 6 1997–2002 Skiskyting
Ole Einar Bjørndalen   Norge 6 1998, 2003, 2005–06, 2008–09 Skiskyting
Gunde Svan   Sverige 5 1984–86, 1988–89 Langrenn
Éric Laboureix   Frankrike 5 1986–1988, 1990–1991 Freestyle
Marc Girardelli   Østerrike/  Luxembourg 5 1985–86, 1989, 1991, 1993 Alpint
Jelena Välbe   Russland 5 1989, 1991–92, 95, 97 Langrenn
Eirik Rykhus   Norge 5 2002, 2004–05, 2007, 2009 Telemarkskjøring
Eric Frenzel   Tyskland 5 2013–17 Kombinert
Gustav Thöni   Italia 4 1971–73, 1975 Alpint
Frank Ullrich   Tyskland 4 1978, 1980–82 Skiskyting
Matti Nykänen   Finland 4 1983, 1985–86, 1988 Hopp
Pirmin Zurbriggen   Sveits 4 1984, 1987–88, 1990 Alpint
Bente Skari   Norge 4 1999–2000, 2002–03 Langrenn
Herman Maier   Østerrike 4 1998, 2000–01, 2004 Alpint
Raphaël Poirée   Frankrike 4 2000–02, 2004 Skiskyting
Adam Małysz   Polen 4 2001–03, 2007 Hopp
Hannu Manninen   Finland 4 2004–07 Kombinert
Lindsey Vonn   USA 4 2008–10, 2012 Alpint
Justyna Kowalczyk   Polen 4 2008–10, 2013 Langrenn
Sigrid Rykhus   Norge 4 2005, 2007, 2008, 2013 Telemarkskjøring [13]
Marit Bjørgen   Norge 4 2005–06, 2012, 2015 Langrenn
Dario Cologna   Sveits 4 2009, 2011–12, 2015 Langrenn
Hannah Kearney   USA 4 2011–2012, 2014–2015 Freestyle
Sara Takanashi   Japan 4 2013–2014, 2016–2017 Hopp

ReferanserRediger