Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport (vinteridrett)

Wikimedia-listeartikkel

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport (vinteridrett) er en liste over idrettsutøvere med flest seire i verdenscup innen skiidrett på vinterstid. Listen skiller mellom seire i enkeltrenn og seire i verdenscupen sammenlagt.

Seire i enkeltrennRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett på vinterstid, basert på enkeltrenn. Oversikten reflekterer til en viss grad at sportsgrener som speedskiing, telemarkskjøring og freestyle er marginale konkurranseidretter med få deltakere, og at de derfor domineres av en mindre gruppe deltakere som kan ha svært mange individuelle seire. Verken telemarkskjøring eller speedskiing har vært OL-grener. Innen freestyle er det kun kulekjøring, hopp og skicross som er eller har vært OL-grener.

  • Oppdatert per 31. mars 2022

     Aktive utøvere

Nr. Navn Land Antall seire År Idrettsgren Andre opplysninger
1 Amélie Wenger-Reymond   Sveits 158 2007– Telemarkskjøring [1]
2 Marit Bjørgen   Norge 114 2002–2018 Langrenn Herav 11 etappeseire i Tour de Ski, 19 etappeseire i minitourer[2]
3 Conny Kissling   Sveits 106 1982–1992 Freestyle [3][4]
4 Ole Einar Bjørndalen   Norge 95 1994–2015 Skiskyting/Langrenn 94 i skiskyting, én i langrenn
5 Ingemar Stenmark   Sverige 86 1974–1989 Alpint 46 i storslalåm, 40 i slalåm
6 Lindsey Vonn   USA 82 2004–2018 Alpint
6 Therese Johaug   Norge 80 2009–2022 Langrenn
8 Martin Fourcade   Frankrike 79 2010–2020 Skiskyting
9 Mikaela Shiffrin   USA 73 2012– Alpint
10 Mikaël Kingsbury   Canada 72 2011– Freestyle [5]
11 Marcel Hirscher   Østerrike 67 2009–2019 Alpint
12 Sara Takanashi   Japan 63 2012– Hopp
13 Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 62 1971–1979 Alpint
14 Philippe Lau   Frankrike 58 2008–2019 Telemarkskjøring [6]
15 Jan Bucher   USA 57 1980–1991 Freestyle Hun konkurrerte i skiballett.[4][7]
15 Jan Němec   Tsjekkia 57 2004–2016 Gresski 19 i slalåm, 18 i Storslalåm, 15 i Super-G, 5 i kombinasjonen.[8]
17 Vreni Schneider   Sveits 55 1989–1995 Alpint
18 Hermann Maier   Østerrike 54 1998–2009 Alpint
19 Gregor Schlierenzauer   Østerrike 53 2006–2021 Hopp
19 Edoardo Frau   Italia 53 2004– Gresski 22 i storslalåm, 16 i Super-G, 8 i kombinasjonen, 3 i slalåm.[9]
21 Johannes Thingnes Bø   Norge 52 2013– Skiskyting
22 Simone Origone   Italia 51 2004– Speedskiing [10]
23 Alberto Tomba   Italia 50 1987–1998 Alpint 35 i slalåm, 15 i storslalåm
23 Justyna Kowalczyk   Polen 50 2001–2017 Langrenn Herav 14 etappeseire i Tour de Ski, 5 etappeseire i minitourer[11]
25 Jarl Magnus Riiber   Norge 49 2015– Kombinert
26 Hannu Manninen   Finland 48 1996–2010 Kombinert
26 Johannes Høsflot Klæbo   Norge 48 2016– Langrenn
28 Matti Nykänen   Finland 46 1982–1991 Hopp
28 Marc Girardelli   Luxembourg 46 1985–1996 Alpint
28 Donna Weinbrecht   USA 46 1988–1997 Freestyle Hun konkurrerte i kulekjøring.[4][12]
28 Bjørn Dæhlie   Norge 46 1989–1999 Langrenn
28 Renate Götschl   Østerrike 46 1993–2007 Alpint
28 Hannah Kearney   USA 46 2004–2015 Freestyle [4]
28 Tobias Müller   Tyskland 46 2012–2017 Telemark [13]
35 Jelena Välbe   Russland 45 1989–1998 Langrenn
36 Hermann Reitberger   Tyskland 44 1980–1991 Freestyle [14]
36 Raphaël Poirée   Frankrike 44 2000–2007 Skiskyting
36 Sigrid Rykhus   Norge 44 2004–2013 Telemarkskjøring [15]
39 Eric Frenzel   Tyskland 43 2008– Kombinert
40 Magdalena Forsberg   Sverige 42 1996–2002 Skiskyting
40 Bente Skari   Norge 42 1997–2003 Langrenn
40 Anja Pärson   Sverige 42 1998–2011 Alpint
43 Pirmin Zurbriggen   Sveits 40 1982–1990 Alpint
  • Det bør merkes at skiskyting regner seire i VM og til og med 2010 også i OL som verdenscupseire, mens dette ikke regnes innen alpint, langrenn og de øvrige verdenscupene som sorterer under Det internasjonale skiforbundet. Stenmark har fem gullmedaljer i mesterskap i tillegg til sine 86 verdenscupseire.
  • I langrenn ble etappeseire i Tour de Ski og andre «tour»-konkurranser ikke regnet som verdenscupseire, men i 2015 ble dette endret med tilbakevirkende kraft.[11]

SammenlagtseireRediger

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett på vintertid, basert på sammenlagtseire, kronologisk etter det året de oppnådde dette antall seire. Oversikten reflekterer til en viss grad at sportsgrener som speedskiing, telemarkskjøring og freestyle er marginale konkurranseidretter med få deltakere, og at de derfor domineres av en mindre gruppe deltakere som kan ha svært mange seire. Verken telemarkskjøring eller speedskiing har vært OL-grener. Innen freestyle er det kun kulekjøring, hopp og skicross som er eller har vært OL-grener.

Navn Land Sammenlagtseire År Idrettsgren Ref.
Simone Origone   Italia 12 2004–07, 2009–11, 2013, 2016, 2018–20 Speedskiing
Amélie Wenger-Reymond   Sveits 11 2009–2012, 2014–2017, 2019–21 Telemarkskjøring
Conny Kissling   Sveits 10 1982–1993 Freestyle
Mikaël Kingsbury   Canada 8 2012–2019 Freestyle
Marcel Hirscher   Østerrike 8 20122019 Alpint
Martin Fourcade   Frankrike 7 20122018 Skiskyting
Annemarie Moser-Pröll   Østerrike 6 1971–75, 1979 Alpint
Bjørn Dæhlie   Norge 6 1992–93, 1995–97, 1999 Langrenn
Magdalena Forsberg   Sverige 6 1997–2002 Skiskyting
Ole Einar Bjørndalen   Norge 6 1998, 2003, 2005–06, 2008–09 Skiskyting
Gunde Svan   Sverige 5 1984–86, 1988–89 Langrenn
Éric Laboureix   Frankrike 5 1986–1988, 1990–1991 Freestyle
Marc Girardelli   Østerrike/  Luxembourg 5 1985–86, 1989, 1991, 1993 Alpint
Jelena Välbe   Russland 5 1989, 1991–92, 1995, 1997 Langrenn
Eirik Rykhus   Norge 5 2002, 2004–05, 2007, 2009 Telemarkskjøring
Eric Frenzel   Tyskland 5 2013–17 Kombinert
Gustav Thöni   Italia 4 1971–73, 1975 Alpint
Frank Ullrich   Tyskland 4 1978, 1980–82 Skiskyting
Matti Nykänen   Finland 4 1983, 1985–86, 1988 Hopp
Pirmin Zurbriggen   Sveits 4 1984, 1987–88, 1990 Alpint
Bente Skari   Norge 4 1999–2000, 2002–03 Langrenn
Herman Maier   Østerrike 4 1998, 2000–01, 2004 Alpint
Raphaël Poirée   Frankrike 4 2000–02, 2004 Skiskyting
Adam Małysz   Polen 4 2001–03, 2007 Hopp
Hannu Manninen   Finland 4 2004–07 Kombinert
Lindsey Vonn   USA 4 2008–10, 2012 Alpint
Justyna Kowalczyk   Polen 4 2008–10, 2013 Langrenn
Sigrid Rykhus   Norge 4 2005, 2007, 2008, 2013 Telemarkskjøring [16]
Marit Bjørgen   Norge 4 2005–06, 2012, 2015 Langrenn
Dario Cologna   Sveits 4 2009, 2011–12, 2015 Langrenn
Hannah Kearney   USA 4 2011–2012, 2014–2015 Freestyle
Sara Takanashi   Japan 4 2013–2014, 2016–2017 Hopp

ReferanserRediger

  1. ^ «FIS biography: Amélie Reymond - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 9. desember 2016. 
  2. ^ Støstad, Mads Nyborg (20. desember 2015). «FIS endrer tellingen - nå har Bjørgen over 100 vercensupseirer!». NRK. Besøkt 23. mars 2022. 
  3. ^ «Hun knuser Bjørndalen». Nettavisen (norsk). 17. februar 2009. Besøkt 23. mars 2022. «Nå viser det seg uansett at Ole Einar Bjørndalen likevel ikke kan kalle seg tidenes mestvinnende skiidrettsutøver i verdenscupen. Han er faktisk langt unna det antall seire som trengs. | - Freestyleutøveren Conny Kissling er den mestvinnende vinteridretts- og skiidrettsutøver noensinne, fastslår den kjente idrettshistorikeren Tom A. Schanke overfor Nettavisen.» 
  4. ^ a b c d WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP DAMEN. www.wintersport-charts.info. Besøkt 9. januar 2016
  5. ^ «KINGSBURY Mikael - Athlete Information». www.fis-ski.com. Besøkt 23. mars 2022. 
  6. ^ «FIS biography: Philippe Lau - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 17. mars 2018. 
  7. ^ «BUCHER Jan - Athlete Information». www.fis-ski.com. Besøkt 23. mars 2022. 
  8. ^ «NEMEC Jan». FIS-Ski. Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 4. april 2020. 
  9. ^ «FRAU Edoardo». FIS-Ski. Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 4. april 2020. 
  10. ^ «ORIGONE Simone». FIS-Ski. Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 4. april 2020. 
  11. ^ a b FIS endrer tellingen - Northug forbi Gunde Svan. nrk.no (20. desember 2015)
  12. ^ «WEINBRECHT Donna - Athlete Information». www.fis-ski.com. Besøkt 23. mars 2022. 
  13. ^ «MUELLER Tobias - Athlete Information». www.fis-ski.com. Besøkt 23. mars 2022. 
  14. ^ WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP HERREN. www.wintersport-charts.info Besøkt 9. januar 2016
  15. ^ «FIS biography: Sigrid Rykhus - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 28. mars 2016. 
  16. ^ [1]