Liste over kvinnelige guvernører i USA

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over kvinnelige guvernører i USA. Til sammen 36 kvinner har vært guvernører i USAs delstater og Puerto Rico. Det er for tiden fem kvinnelige guvernører, fire av dem er republikanere.[1]

24 delstater har aldri hatt kvinnelig guvernør. Det er Arkansas, California, Colorado, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Maine, Maryland, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nevada, New York, Nord-Dakota, Pennsylvania, Rhode Island, Sør-Dakota, Tennessee, Vest-Virginia,Virginia og Wisconsin.

Liste over kvinnelige guvernører i USARediger

Bilde Navn Delstat Fra Til Parti
  Nellie Tayloe Ross Wyoming 1925 1927 Demokrat Enke etter guvernør William B. Ross (1923–1924). Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Wyoming.
  Miriam A. Ferguson Texas 1925
1933
1927
1935
Demokrat Kona til guvernør James E. Ferguson (1915–1917). Første kvinne som har vært guvernør i Texas.
Lurleen Wallace Alabama 1967 1968 Demokrat Kona til guvernør George Wallace (1963–1967, 1971–1979, & 1983-1987). Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Alabama. Første (og eneste) kvinnelige guvernør som har dødd mens hun var guvernør.
  Ella T. Grasso Connecticut 1975 1980 Demokrat Første kvinne som har vært guvernør i Connecticut. Første kvinnelige guvernør til å bli gjenvalgt.
  Dixy Lee Ray Washington 1977 1981 Demokrat Første kvinne som har vært guvernør i Washington.
Vesta M. Roy New Hampshire 1982 1983 Republikaner Fungerende guvernør for en uke.
  Martha Layne Collins Kentucky 1983 1987 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Kentucky.
Madeleine M. Kunin Vermont 1985 1991 Demokrat Første kvinnelige jødiske guvernør i USA. Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Vermont.
Kay A. Orr Nebraska 1987 1991 Republikaner Første kvinnelige republikaner valgt til guvernør. Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Nebraska.
Rose Perica Mofford Arizona 1988 1991 Demokrat Første kvinne som har vært guvernør i Arizona.
Joan Finney Kansas 1991 1995 Demokrat Første kvinne som har vært guvernør i Kansas.
  Ann Richards Texas 1991 1995 Demokrat Andre kvinnelige guvernør i Texas. Tapte gjenvalget for George W. Bush.
  Barbara Roberts Oregon 1991 1995 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Oregon.
  Christine Todd Whitman New Jersey 1994 2001 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i New Jersey.
  Jane Dee Hull Arizona 1997 2003 Republikaner
  Jeanne Shaheen New Hampshire 1997 2003 Democratic
Nancy P. Hollister Ohio 1998 1999 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Ohio. Tok over når guvernør George Voinovich trakk seg.
  Jane Swift Massachusetts 2001 2003 Republikaner Fungerende guvernør. I en alder av 36 år var hun den yngste kvinnelige guvernøren i USA noensinne.[2]
  Judy Martz Montana 2001 2005 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Montana.
  Ruth Ann Minner Delaware 2001 2009 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Delaware.
  Linda Lingle Hawaii 2002 2010 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Hawaii.
  Olene Smith Walker Utah 2003 2005 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Utah.
  Jennifer M. Granholm Michigan 2003 2011 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Michigan.
  Janet Napolitano Arizona 2003 2009 Demokrat Første kvinne som har blitt valgt til to perioder som guvernør i Arizona. Trakk seg for å bli sikkerhetsminister i Barack Obamas regjering.
  Kathleen Sebelius Kansas 2003 2009 Demokrat Trakk seg for å bli helseminister i Barack Obamas regjering.
  Kathleen Blanco Louisiana 2004 2008 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Louisiana.
  M. Jodi Rell Connecticut 2004 2011 Republikaner Som viseguvernør tok hun over når guvernør John G. Rowland trakk seg.
  Christine Gregoire Washington 2005 2013 Demokrat
  Sarah Palin Alaska 2006 2009 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Alaska.
  Beverly Perdue Nord-Carolina 2009 2013 Demokrat Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Nord-Carolina.
  Jan Brewer Arizona 2009 Sittende Republikaner Tredje kvinne på rad som er guvernør i Arizona.
  Susana Martinez New Mexico 2011 Sittende Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i New Mexico.
Mary Fallin Oklahoma 2011 Sittende Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Oklahoma.
  Nikki Haley Sør-Carolina 2011 2017 Republikaner Første (og eneste) kvinne som har vært guvernør i Sør-Carolina.

Usas FN-Ambassadør

  Maggie Hassan New Hampshire 2013 Sittende Demokrat Valgt 6. november 2012.

Kvinner som har hatt guvernør-lignende posisjonerRediger

Bilde Navn Embetsområde Fra Til Parti
Sharon Pratt Kelly District of Columbia 1991 1995 Demokrat Første afroamerikanske kvinne som var borgermester i noen av de store amerikanske byene.
  Sila María Calderón Puerto Rico 2001 2005 Partido Popular Democrático de Puerto Rico Første kvinne som har vært guvernør i Puerto Rico.

ReferanserRediger

  1. ^ Karl Kurtz (28. januar 2013): How Many Women Governors 2013? (v4). The Thicket
  2. ^ «Swift’s Unusual Ride to the Governor’s Office». The Boston Globe. 8. april 2001. Besøkt 3. oktober 2008.