Åpne hovedmenyen

Liste over Hessens regenter

Wikimedia-listeartikkel

Dette er ei liste over Hessens regenter. Området Hessen har siden 1200-tallet blitt organisert under flere statsdannelser; først som et landgrevskap, deretter oppdelt i flere landgrevskap, før man fra begynnelsen av 1800-tallet fikk en todeling: Kurfyrstedømmet Hessen og Storhertugdømmet Hessen. Regentene tilhørte et dynasti kjent som huset Hessen og huset Brabant, opprinnelig Reginar.

Tittelen til de opplista regentene var landgreve med mindre noe annet står skrevet.

Innhold

Hessen, 1264–1567Rediger

Landgrevskapet Hessen, 1264–1458Rediger

Landgrevskapet Nedrehessen (Kassel), 1458–1500Rediger

Landgrevskapet Øvrehessen (Marburg), 1458–1500Rediger

I 1500 gjenforent med Nederhessen under Vilhelm II

Landgrevskapet Hessen, 1500–1567Rediger

Landgrevskapet Hessen-Kassel, 1567–1803Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
  Vilhelm IV
Wilhelm IV
31. mars 1567 25. august 1592 eldste sønn av Philip den store. Kalt «den vise».
  Moritz 25. august 1592 17. mars 1627  
Vilhelm V
Wilhelm V
17. mars 1627 21. september 1637  
  William VI
Wilhelm VI
21. september 1637 16. juli 1663  
Vilhelm VII
Wilhelm VII
16 July 1663 21 November 1670  
  Karl
Karl
21. november 1670 23. mars 1730  
  Fredrik I
Friedrich I
23. mars 1730 25. mars 1751 også Sveriges konge fra 1720. Broren Vilhelm fungerte som regent i Hessen-Kassel, og blei seinere landgreve, som Vilhelm VIII.
  Vilhelm VIII
Wilhelm VIII
25. mars 1751 1. februar 1760 Bror av Fredrik I; regent fra 1730
  Fredrik II
Friedrich II
1. februar 1760 31. oktober 1785  
  Vilhelm IX
Wilhelm IX
31. oktober 1785 15. mai 1803 blei kurfyrste av Hessen som Vilhelm I i 1803.

Landgrevskapet Hessen-Rotenburg, 1627–1834Rediger

I 1806 blei Hessen-Rotenburg annektert av kongeriket Westfalen, og i 1813 blei det underlagt Kurfyrstedømmet Hessen
Gjenforent med Hessen-Kassel i 1834

Landgrevskapet Hessen-Wanfried, 1627–1755Rediger

Forent med Hessen-Rotenburg i 1755

Landgrevskapet Hessen-Rheinfels, 1627–1754Rediger

  • Ernst, femte sønn av Moritz, 1627–1693
1658 forent med Hessen-Rotenburg, 1754 sammen med Hessen-Kassel

Landgrevskapet Hessen-PhilippsthalRediger

  • Filip, sønn av Vilhelm VI, 1663–1721
  • Karl I, 1721–1770
  • Vilhelm, 1770–1806 (død 1810)
Annektert av Kongedømmet i 1806, gjenopprettet i 1813 under Elektoratet.
1866 annektert av Preussen

Landgrevskapet Hessen-Philippsthal-BarchfeldRediger

1806 annektert av Kongedømmet Westfalen, 1813 gjenopprettet under Elektoratet.
Annektert av Preussen 1866

Landgrevskapet Hessen-Marburg, 1567–1604Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
  Ludvig IV
Ludwig IV
31. mars 1567 9. oktober 1604 andre sønn av Filip den Storslagne.
1604 opphørt og omtvistet mellom Hessen-Kassel og Hessen-Darmstadt, 1648 delt mellom de to linjene

Landgrevskapet Hessen-Rheinfels, 1567–1583Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Filip II 31. mars 1567 20. november 1583 tredje sønn av Filip den storslagne,kalt "den yngre".
1583 opphørt og delt mellom Hessen-Kassel, Hessen-Marburg og Hessen-Darmstadt

Landgrevskapet Hessen-Darmstadt, 1567–1806Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
  Georg I
Georg I
31. mars 1567 7. februar 1596 fjerde sønn av Filip den storslagne
  Ludvig V
Ludwig V
7. februar 1596 27. juni 1626 sønn av George I.
Georg II
Georg II
27. juni 1626 11. juni 1661 sønn av Ludvig V.
  Ludvig VI
Ludwig VI
11. juni 1661 24. april 1678 sønn av Georg II
Ludvig VII
Ludwig VII
24. april 1678 31. august 1678 første sønn of Ludvig VI
  Ernst Ludvig
Ernst Ludwig
31. august 1678 12. september 1739 andre sønn av Ludvig VI
  Ludvig VIII
Ludwig VIII
12. september 1739 17. oktober 1768 sønn av Ernst Ludvig
  Ludvig IX
Ludwig IX
17. oktober 1768 6. april 1790 sønn av Ludvig VIII
  Ludvig X
Ludwig X
6. april 1790 13. august 1806 sønn av Ludvig IX. Ble storhertug av Hessen 1806.

Landgrevskapet Hessen-Butzbach, 1609–1643Rediger

  • Filip III, andre sønn av Georg I av Hessen-Darmstadt, 1609–1643

Landgrevskapet Hessen-Homburg, 1622–1866Rediger

  • Fredrik I, tredje sønn av Georg I av Hessen-Darmstadt, 1622–1638
  • Vilhelm Christoph, 1638–1681, solgte Homburg til broren Georg Kristian i 1669, men beholdt Bingenheim (Landgreve av Hessen-Homburg-Bingenheim)
    • Margareta Elisabetha av Leiningen-Westerburg-Schaumburg, Regent 1638–1648
  • Georg Kristian, 1669–1671 Landgreve av Hessen-Homburg
Pantsatt til to handelshus (1671–1673) og landgrevene av Hessen-Darmstadt (1673–1679)
1806 annektert av Hessen-Darmstadt, 1815 gjenopprettet av Wienerkongressen
1866 annektert av Preussen

Landgrevskapet Hessen-Braubach, 1625–1651Rediger

  • Johan, sønn av Ludvig V, 1626–1651

Landgrevskapet Hessen-Itter, 1661–1676Rediger

  • Georg III, andre sønn av Georg II, 1661–1676

Elektoratet Hessen, kurfyrstedømmet Hessen (-Kassel), 1803–1866Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
  Vilhelm I
Wilhelm I
15. mai 1803 28. august 1807 tifdligere landgreve av Hessen-Kassel som Wilhelm IX; avsatt
til Kongeriket Westfalen, 1807-1813
  Wilhelm I
Wilhelm I
30. oktober 1813 27. februar 1821 gjeninnsatt
  Wilhelm II
Wilhelm II
27. februar 1821 20. november 1847 Hans sønn Fredrik Wilhelm fungerte som regent fra 30. september 1831
  Fredrik Wilhelm
Friedrich Wilhelm
20. november 1847 20. september 1866 regent for sin far fra 30. september 1831. Elektoratet ble annektert av Preussen i 1866
1866 annektert av Preussen

Storhertugdømmet Hessen (-Darmstadt) og Rhein, 1806–1918Rediger

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
  Ludvig I
Ludwig I
13. august 1806 6. april 1830 tidligere landgreve av Hessen-Darmstadt som Ludvig X fra 1790
  Ludvig II
Ludwig II
6. april 1830 16. juni 1848  
  Ludvig III
Ludwig III
16. juni 1848 13. juni 1877  
  Ludvig IV
Ludwig IV
13. juni 1877 13. mars 1892  
  Ernst Ludvig
Ernst Ludwig
13. mars 1892 9. november 1918  

Overhode for de ikke-regjerende av huset HessenRediger

Hessen-Kassel etter 1866Rediger

Hessen-Philippsthal 1866-1925Rediger

  • Karl den tidligere landgreven, 1866-1868
  • Ernst 1868-1925

I 1925 ble linjen Hessen-Philippsthal avsluttet

Hessen-Philippsthal-Barchfeld etter 1866, Hessen-Philippsthal etter avslutningen av hovedlinjen 1925Rediger

  • Alexis den tidligere landgreven, 1866-1905
  • Chlodwig 1905-1954, overhodet for huset Hessen-Philippsthal etter 1925
  • Wilhelm 1954- lever fortsatt

Hessen-Darmstadt 1918–1968Rediger

I 1968 ble linjen Hessen-Darmstadt avsluttet. Den siste prinsen adopterte overhodet for huset Hessen-Kassel som sin arving

Eksterne lenkerRediger