Republikken Estlands president

Republikken Estlands president er statssjef i Estland.

Republikken Estlands president
Eesti Vabariigi President
Flag of the President of Estonia.svg
Typestatssjef
VirkeområdeEstland
Tiltaleformeksellense
ResidensKadrioru administratiivhoone
Utpekes avRiigikogu
Terminlengde5 år
Etablert24. april 1938
Første
embedsholder
Konstantin Päts
1938–1940
Nettstedhttps://www.president.ee/
Artikkelen inngår i serien om

Myndigheter og politikk i Estland

Coat of arms of Estonia.svg

Grunnlov

Presidenten

Statsministeren

Regjering

Parlamentet (Riigikogu)

Høyesterett

Valg: 2015 · 2019

Politiske partier
Politikere

Fylker (maakond)
Kommuner

Utenriks- og sikkerhetspolitikk

Estland er en parlamentarisk republikk med en indirekte valgt president som for det meste spiller en seremoniell rolle.[1] I 1992 ble det, som et unntak,[2] lagt opp til direkte valg av president med krav om minst halvparten av stemmene for å bli valgt. Ingen kandidat oppnådde en slik oppslutning og valget ble derfor foretatt av nasjonalforsamlingen Riigikogu.[3]

Valg av statsoverhode skjer i henhold til loven om presidentvalg fra 1996.[4] Fra 1996 er presidenten indirekte valgt av Riigikogu. Valgperioden er fem år. Det er bare mulig med to sammenhengende perioder.[5] Det kreves to tredels flertall for å bli valgt. Dersom det etter tre forsøk ikke er to tredels flertall for en kandidat, velger en valgforsamling bestående av medlemmene i Riigikogu og representanter valgt av kommunestyrene presidenten mellom de to som fikk flest stemmer i siste valgomgang i Riigikogu.[6]

Liste over Estlands presidenterRediger

Liste over Estlands presidenter er en liste over presidenter i Estland 1938–1940 og etter gjenopprettelsen av republikken Estland i 1992.

Disse har vært presidenter i Estland:[7]

      Uavhengig       Estlands kommunistiske parti       Fedrelandsunionen       Folkeunionen       Sosialdemokratene

Bilde Navn Embetstid Parti Valg Merknad
Vabariigi President
(Republikkens president)
1   Konstantin Päts
(1874–1956)
24. april 1938–23. juli 1940 Uavhengig 1938 Deportert til Sovjetunionen
  Johannes Vares
(1890–1946)
23. juli 1940–25. august 1940 EKP Vabariigi Presidendi ülesannetes
(Republikkens fungerende president)
Statsminister som utøver av presidentens funksjoner
Innsatt etter krav fra de sovjetiske okkupantene
Formennene for presidiet til Den estiske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet (1940–1990)
→ Formannen for Den estiske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet (1990)
→ Formannen for Republikken Estlands øverste råd (1990–1992)
2   Lennart Meri
(1929–2006)
6. oktober 1992–8. oktober 2001 Fedrelandsunionen 1992
1996
3   Arnold Rüütel
(1928–)
8. oktober 2001–9. oktober 2006 Folkeunionen 2001
4   Toomas Hendrik Ilves
(1953–)
9. oktober 2006–10. oktober 2016 Sosialdemokratene 2006
2011
5   Kersti Kaljulaid
(1969–)
10. oktober 2016–11. oktober 2021 Uavhengig 2016
6   Alar Karis
(1958–)
11. oktober 2021 – Uavhengig 2021

ReferanserRediger

  1. ^ Sikk, 2010, s. 565.
  2. ^ Sikk, 2010, s. 567.
  3. ^ Holm-Hansen, 2006, s. 43.
  4. ^ President of the Republic Election Act, Estlands valgkommisjon. Lest 11. februar 2016.
  5. ^ Holm-Hansen, 2006, s. 43.
  6. ^ Holm-Hansen, 2006, s. 43.
  7. ^ «Heads of State». www.president.ee. Besøkt 10. februar 2016. 

KilderRediger

  • «Heads of State», Estlands president
  • Holm-Hansen, Jørn: «Fakta om Estland», i Elisabeth Bakke (red.): Sentral-Europa og Baltikum etter 1989, Oslo: Samlaget, 2006, s. 39–56
  • President of the Republic Election Act, Estlands valgkommisjon
  • Sikk, Allan: «Estonia», i Dieter Nohlen og Philip Stöver (red.): Elections in Europe. A Data Handbook, Baden-Baden: Nomos, 2010, s. 565–592