Åpne hovedmenyen

Liste over Argentinas presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Argentinske statsledereRediger

Argentina fikk sin uavhengighet i 1816. Men i tiden etter uavhengigheten var landet preget av at det ikke fantes en sterk og effektiv sentralmakt. I 1862 ble Bartolomé Mitre den første presidenten i et forent Argentina. Listen nedenfor er derfor kun en liste over argentinske statsledere etter 1862. Argentinas historie er preget av politiske uroligheter, og det har vært flere statskupp opp gjennom tidene. Flere av de lederne som er listet opp nedenfor er satt inn av militærjuntaer og er dermed ikke lovlig demokratisk valgte presidenter. Det siste militærkuppet skjedde i 1976. Etter valget i 1983 har Argentina vært et demokrati.

Perioden 1862–1916Rediger

Demokratisk valgte presidenter 1916–1930Rediger

Militærkuppet i 1930Rediger

I 1930 fant det første militære coup d'etat sted i Argentina. Den innsatte presidenten ble ikke valgt av folket liksom de forutgående presidenter.

# Navn fra Til Kommentar
17 José Félix Uriburu 6. september 1930 20. februar 1932 Mil
18   Augustín Pedro Justo 20. februar 1932 20. februar 1938
19   Roberto Marcelino Ortiz 20. februar 1938 27. juni 1942
20   Ramón S. Castillo 27. juni 1942 4. juni 1943

Militære ledere etter statskuppet i 1943Rediger

Folkevalgte presidenter fra 1946Rediger

# Navn fra Til Kommentar
24   Juan Perón 4. juni 1946 4. juni 1952 Mil
--   Juan Perón 4. juni 1952 20. september 1955 Mil (Andre periode)

Militærkuppet i 1955Rediger

Kuppet er også kjent som Revolución Libertadora (Frigjøringsrevolusjonen).

# Navn fra Til Kommentar
25   José Domingo Molina Gómez 20. september 1955 23. september 1955 Mil
26   Eduardo Lonardi 23. september 1955 13. november 1955 Mil
27   Pedro Eugenio Aramburu 13. november 1955 1. mai 1958 Mil

Gjenopprettelse av ordningen med en folkevalgt president i 1958Rediger

Militærkuppet i 1966Rediger

Kuppet er også kjent som Revolución Argentina (Argentinske revolusjon).

# Navn fra Til Kommentar
-- Revolusjonsjunta 28. juni 1966 29. juni 1966 Mil
31   Juan Carlos Onganía 29. juni 1966 8. juni 1970 Mil
32 Pedro Alberto José Gnavi 8. juni 1970 18. juni 1970 Mil
33   Roberto Marcelo Levingston 18. juni 1970 22. mars 1971 Mil
34   Alejandro Agustín Lanusse 22. mars 1971 25. mai 1973 Mil

Gjeninnføringen av demokratiet i 1973Rediger

Dette demokratiet ble kortvarig grunnet politiske uroligheter.

# Navn fra Til Kommentar
35   Héctor José Cámpora 25. mai 1973 13. juli 1973
36 Raúl Alberto Lastiri 14. juli 1973 12. oktober 1973
37 Juan Domingo Perón 12. oktober 1973 1. juli 1974
38   Isabel Maria Estela Martinez de Perón 1. juli 1974 24. mars 1976 Verdens første kvinnelige president

Militærkuppet i 1976Rediger

Sivilt, demokratisk styre fra 1983Rediger

Året 1983 markerte overgangen fra det siste militærdiktaturet til sivilt valgte ledere, også kjent som «demokratiets gjenkomst».

# Navn fra Til Kommentar
45 Raúl Ricardo Alfonsin 10. desember 1983 8. juli 1989
46   Carlos Saúl Menem 8. juli 1989 8. juli 1995

Grunnlovsendring i 1994Rediger

En ny tilføyelse i konstitusjonen i 1994, gjorde det mulig for presidenten å bli gjenvalgt for en andre periode (denne ordningen hadde blitt forkastet i 1957).

# Navn fra Til Kommentar
--   Carlos Saúl Menem 8. juli 1995 10. desember 1999
47   Fernando de la Rúa 10. desember 1999 20. desember 2001
48   Federico Ramón Puerta 21. desember 2001 22. desember 2001
49   Adolfo Rodríguez Saá 22. desember 2001 30. desember 2001
50   Eduardo Oscar Camaño 31. desember 2001 1. januar 2002
51   Eduardo Duhalde 2. januar 2002 25. mai 2003
52   Néstor Kirchner 25. mai 2003 10. desember 2007
53   Cristina Fernández de Kirchner 10. desember 2007 10. desember 2015 Argentinas første valgte kvinnelige president
54   Mauricio Macri 10. desember 2015 i dag

Forklaring: mil= peroner som var satt inn ved hjelp av militæret eller som hadde sterk tilknytning til militæret.

Eksterne lenkerRediger