Lars Roverud

norsk musiker, musikkpedagog og forretningsmann

Lars Roverud (født 19. desember 1776, død 26. februar 1850) var en norsk musikkpedagog og musikkhandler.

Lars Roverud
Maleri av Jacob Munch
Foto: Rune Aakvik / Oslo Museum
Født19. des. 1776Rediger på Wikidata
Vækerø
Død26. feb. 1850Rediger på Wikidata (73 år)
Christiania
BeskjeftigelseLærer, musikkforsker, musiker, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund[1]

I 1809 åpnet Roverud den første rene musikkforretningen i Norge, to år senere den første notepressen og et musikkforlag. Roverud var lærer ved katedralskolen i Christiania fra 1819, og han studerte sangpedagogikk i Leipzig i 1819 og i Stockholm i 1828.

I 1825 ble Roverud kjent med et dansk salmodikon. Han forbedret dette og utviklet et eget siffer-notesystem. Fra 1835 reiste han rundt i landet og underviste lærere i kirkesang og salmodikonspel, fra 1841 med statsstøtte. Salmodikonet ble snart benyttet i skolen rundt om i hele landet.

Sangforbedringen rediger

I 1835 ble O. A. Lindemans Choral-Bog indeholdende de i Kingos, Guldbergs og den evangelisk-christelige Psalmebogs forekommende Melodier autorisert «for udelukkende Brug ved Gudstjenesten» i kirkene i Norge.

Tidligere varierte sangen mer fra sted til sted. Salmesangen, som var innført med reformasjonen eller med Hans Thomissøns salmebok var gjennom tidene blitt endret etter lokal skikk og bruk, og mange av salmetonene hadde et karakteristisk preg av lokal folkesang. Bare få kirker hadde orgel til å lede sangen. Det var delte meininger om slik sang passet som allsang. Gjennom Roverud sitt arbeid ble menigheten gjennom skolebarna opplært til å synge salmer slik melodiene var notert i Lindemans koralbok.

Referanser rediger

  1. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 13. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger