Katarina Frostenson

Katarina Frostenson
Katarina Frostenson fra Sverige, nomineret til Nordisk Rads litteraturpris 2012 til litteraturarrangement hos Kulturkontakt Nord i Finland (2).jpg
Født5. mars 1953[1]Rediger på Wikidata (67 år)
StockholmRediger på Wikidata
Ektefelle Jean-Claude ArnaultRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Lingvist, lyriker, oversetter, dramatiker, essayist, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
SpråkFransk, svensk[2]
Medlem av Svenska AkademienRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Ridder av Æreslegionen, Litteris et Artibus (2007), De Nios Stora Pris (1989), Nordisk råds litteraturpris (2016)[3], Karlfeldt-prisen (2016), Tegnérpriset (2017)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Katarina Frostenson (født 5. mars 1953 i Stockholm) er en svensk lyriker, oversetter og medlem av Svenska Akademien siden 1992.[4] Hun er niese av Anders Frostenson og kusinen til Karin Frostenson.

Frostenson debuterte som forfatter for scenen i 1990 med fire monodrama som har blitt oppført på scene og i radio. 2 Skådespel fra 1996 er blitt oppført på Kungliga Dramatiska Teatern.

I januar 2007 ble hun overrakt Litteris et Artibus.[5]

Hun er gift med fotografen Jean-Claude Arnault, som i oktober 2018 ble dømt til to års fengselsstraff for voldtekt.[6] Ettersom Akademiets medlemmer ikke kan gå av, bestemte Frostensom seg i april 2018 å avstå fra å delta på Akademiets møter som følge av skandalen.[6]

BibliografiRediger

  • Tal och Regn (2008)
  • Ordet (2006)
  • Karkas (2004)
  • Skallarna (2001) – Essä (publisert sammen med Aris Fioretos)
  • Från Rena land till Korallen (2000 Dikt i utvalg)
  • Kristallvägen (2000)
  • Korallen (1999)
  • Staden – en opera (libretto, 1998)
  • Vägen till öarna (1996 fotobok, sammen med Jean-Claude Arnault)
  • 2 Skådespel: Traum; Sal P (1996)
  • Jan Håfström (1994)
  • Tankarna (1994)
  • 3 × Katarina Frostenson (1992)
  • Berättelser från dom (1992)
  • Artur Lundkvist. Inntredelsestale i Svenska Akademien. (1992)
  • Joner (1991)
  • Moira (1990)
  • 4 monodramer (1990)
  • Överblivet (1989)
  • Överblivet (1989)
  • Samtalet (1987)
  • I det gula: Tavlor, resor, ras (1985)
  • Den andra (1982)
  • Rena land (1980)
  • Raymond Chandler och filmen (1978)
  • I mellan (1978)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Katarina Frostenson, frostenson-katarina
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12243563m; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12243563m.
  3. ^ http://www.dagbladet.no/kultur/dagsavisen-hadde-rett-det-var-svenske-katarina-frostenson-som-mottok-nordisk-rads-litteraturpris/64043612
  4. ^ «Stol nr 18 - Katarina Frostenson». Svenska Akademien. Arkivert fra originalen 22. august 2016. Besøkt 14. august 2016. 
  5. ^ H.M. konungens medaljeoverrekkelser 2007-01-28
  6. ^ a b «Photographer in Nobel rape scandal jailed». BBC News (engelsk). 1. oktober 2018. Besøkt 1. oktober 2018. 

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Jon Fosse
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Kirsten Thorup