Åpne hovedmenyen
Katarina Frostenson
Katarina Frostenson fra Sverige, nomineret til Nordisk Rads litteraturpris 2012 til litteraturarrangement hos Kulturkontakt Nord i Finland (2).jpg
Født5. mars 1953 (65 år)
Stockholm
Ektefelle Jean-Claude Arnault
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Språkforsker, lyriker, oversetter, dramatiker, essayist, skribent
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Svenska Akademien
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, Litteris et Artibus (2007), De Nios Stora Pris (1989), Nordisk råds litteraturpris (2016)

Katarina Frostenson (født 5. mars 1953 i Stockholm) er en svensk lyriker, oversetter og medlem av Svenska Akademien siden 1992.[1] Hun er niese av Anders Frostenson og kusinen til Karin Frostenson.

Frostenson debuterte som forfatter for scenen i 1990 med fire monodrama som har blitt oppført på scene og i radio. 2 Skådespel fra 1996 er blitt oppført på Kungliga Dramatiska Teatern.

I januar 2007 ble hun overrakt Litteris et Artibus.[2]

Hun er gift med fotografen Jean-Claude Arnault, som i oktober 2018 ble dømt til to års fengselsstraff for voldtekt.[3] Ettersom Akademiets medlemmer ikke kan gå av, bestemte Frostensom seg i april 2018 å avstå fra å delta på Akademiets møter som følge av skandalen.[3]

Innhold

BibliografiRediger

  • Tal och Regn (2008)
  • Ordet (2006)
  • Karkas (2004)
  • Skallarna (2001) – Essä (publisert sammen med Aris Fioretos)
  • Från Rena land till Korallen (2000 Dikt i utvalg)
  • Kristallvägen (2000)
  • Korallen (1999)
  • Staden – en opera (libretto, 1998)
  • Vägen till öarna (1996 fotobok, sammen med Jean-Claude Arnault)
  • 2 Skådespel: Traum; Sal P (1996)
  • Jan Håfström (1994)
  • Tankarna (1994)
  • 3 × Katarina Frostenson (1992)
  • Berättelser från dom (1992)
  • Artur Lundkvist. Inntredelsestale i Svenska Akademien. (1992)
  • Joner (1991)
  • Moira (1990)
  • 4 monodramer (1990)
  • Överblivet (1989)
  • Överblivet (1989)
  • Samtalet (1987)
  • I det gula: Tavlor, resor, ras (1985)
  • Den andra (1982)
  • Rena land (1980)
  • Raymond Chandler och filmen (1978)
  • I mellan (1978)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Stol nr 18 - Katarina Frostenson». Svenska Akademien. Besøkt 14. august 2016. 
  2. ^ H.M. konungens medaljeoverrekkelser 2007-01-28
  3. ^ a b «Photographer in Nobel rape scandal jailed». BBC News (engelsk). 1. oktober 2018. Besøkt 1. oktober 2018. 

Eksterne lenkerRediger