Åpne hovedmenyen
Kirsten Thorup
Født9. februar 1942[1] (77 år)
Fyn[2]
Ektefelle Ib Thorup (19631974)
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser
DebutDiktsamlingen Indeni - Udenfor i 1967
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Kirsten Thorup (født 9. februar 1942 i Gelsted i Middelfart kommuneFyn[3]) er en dansk skjønnlitterær forfatter.

Liv og virkeRediger

Thorup var datter av en landhandler og tidligere landarbeider.[trenger referanse] Hun gikk som den eneste i familien på gymnasium og tok eksamen i 1961 i Fredericia.[trenger referanse] Hun arbeidet deretter som au pair og studerte i Cambridge i England 1961-1962.[trenger referanse] Hun fortsatte senere med engelskstudier ved Københavns universitet og gjorde studentarbeide på Varumärkes- och patentverket 1962-1970.[trenger referanse]

Thorup debuterte i bokform med diktsamlingen Indeni - Udenfor i 1967.[3] Siden debuten har hun utgitt et førtitalls bøker, og hun har skrevet romaner, noveller og skuespill.[4]

Romanen Førkrigstid var én av de nominerte bøkene til Nordisk råds litteraturpris i 2007. I 2017 mottok hun Nordisk råds litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden.[5]

Hun mottar Statens Kunstfonds hædersydelse.[3][6]

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 2016: Erindring om kærligheden (roman)
  • 2011: Tilfældets Gud (roman)
  • 2007: Førkrigstid (roman)
  • 2003: Ingenmandsland (roman)
  • 2000: Bonsai (roman)
  • 1994: Elskede ukendte (roman)
  • 1987: Den yderste grænse (roman)
  • 1982: Himmel og helvede (roman)
  • 1979: Den lange sommer (roman)
  • 1977: Lille Jonna (roman)
  • 1973: Baby (roman)
  • 1968: I dagens anledning (noveller)

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Internet Movie Database, 13. okt. 2015, nm0861812
  2. ^ Freebase Data Dumps
  3. ^ a b c Kirsten Thorup fra Litteraturpriser.dk
  4. ^ Kirsten Thorup på Bibliografi.dk
  5. ^ «Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2017» (svensk). 1. november 2017. Arkivert fra originalen 5. november 2017. Besøkt 1. november 2017. 
  6. ^ «Modtagere af hædersydelse». Statens Kunstfond. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 25. september 2014.