Ingeborg Lyche

Ingeborg Lyche
FødtIngeborg Bertha Aas
7. august 1910[1][2]Rediger på Wikidata
Østre Toten[1]Rediger på Wikidata
Død7. januar 1990[1][2]Rediger på Wikidata (79 år)
Oslo[1]Rediger på Wikidata
Ektefelle Karl LycheRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FunksjonærRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ingeborg Bertha Lyche (født Aas 7. august 1910 i Østre Toten, død 7. januar 1990) var en norsk embedskvinne, lærer og forfatter. Hun var direktør for Norsk kulturråd i 11 år fra statsinstitusjonens etablering i 1966, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Liv og virkeRediger

Hun tok i 1928 examen artiumVahl skole i Oslo, hvor hennes far på denne tiden var rektor, mens moren var lektor ved Aars og Voss skole. Etter studieopphold i Frankrike (1930) og Storbritannia (1935) fullførte hun i 1935 cand.mag. Hun tok pedagogisk seminar i 1936.[3]

Etter fullført utdannelse underviste hun blant annet ved Oslo katedralskole (1938-1939) og Norsk korrespondanseskole (NKS, 1937-1943). Under andre verdenskrig, i perioden 1943-1945, arbeidet hun med brevsensur ved legasjonen i Stockholm og ved chifferkontoret ved Utenriksdepartementet i London. I årene 1945-1950 var hun avdelingssjef ved NKS. I 1950 ble hun byråsjef i Kirkedepartementet, ved avdelingen for kunst- og kulturarbeid.

Lyche medvirket til det forberedende arbeidet før opprettelsen av statsinstitusjonen Norsk kulturråd, og var dets leder fra stiftelsen i 1966 til 1977. Kulturrådets identitet var i denne perioden uløselig knyttet til hennes person. Hun sto for en omfattende revitalisering og nyskaping innenfor norsk nulturliv. Etter at hun forlot Kulturrådet, arbeidet hun et par år som underdirektør i Kulturdepartementet.

Hun var i årene 1954-1966 formann i styret for Statens filmsentral, og i 1953-1965 viseformann i Statens brevskoleråd. Hun utga blant annet bøkene Adult Education in Norway (2. utgave 1964) og Promoting the Arts in Norway (1966), og var redaktør for diktantologien Sangen om høsten (1984).

Hun ble i 1977 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og var også kommandør av Finlands løves orden og kommandør av Nordstjerneordenen.

FamilieRediger

Ingeborg Lyche var datter av rektor Reidar Anton Aas (1877–1952) og lektor Antonette («Nan») Elise Rasmussen (1877–1946). Hun ble i 1933 gift med programredaktør Karl Jakob Castrén Lyche (1903–1971). Ekteskapet ble oppløst i 1960.

BibliografiRediger

  • 1964: Adult Education in Norway (2. utgave, 1. utgave 1957)
  • 1966: Promoting the Arts in Norway
  • 1974: Nordic cultural cooperation[4]
  • 1976: Norsk kulturfond[5]
  • 1978: Samarbeidskomiteen for Ibsen-jubileet 1978[6]
  • 1980: Folkeakademienes landsforbund 75 år[7]
  • 1984: Sangen om høsten (redaktør)
  • 1984: Ord av Ludvig Holberg (redigert av Ingeborg Lyche)[8]

VervRediger

  • 1949-1951: Formann i Norsk seksjon av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet
  • 1952-1955: Statens representant i styret for Folketeatret.
  • 1954-1967: Medlem av Norsk-fransk kulturkommisjon
  • 1954-1966: Formann i Statens Filmsentral
  • 1955-1971: Medlem av Nordisk kulturkommisjonsavdeling for kunst og folkeopplysning
  • 1961-1965: Medlem av UNESCO's International Committee for the Advancement of Adult Education
  • 1963-1966: Formann i 3. seksjon av kulturkommisjonsavdeling for kunst og folkeopplysning
  • 1966-1982: Styremedlem i H. C. Houens legat
  • 1969-1971: Formann i Den norske avdeling av kulturkommisjonsavdeling for kunst og folkeopplysning
  • 1976-1981: Styremedlem i Fritt Ord
  • 1976-1981: Formann i Rådet for Ernst G. Mortensens stiftelse
  • 1977-1983: Viseformann i Foreningen Norden
  • 1979-1984: Styreformann i Statens Operahøgskole

Ordener og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d https://nbl.snl.no/Ingeborg_Lyche
  2. ^ a b Store norske leksikon, Ingeborg Lyche, Ingeborg_Lyche
  3. ^ Hvem er hvem?. Kunnskapsforl. 1984. s. 335. ISBN 8257301868. 
  4. ^ Lyche, Ingeborg (1974). Nordic cultural cooperation. Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 8200023303. 
  5. ^ Norsk kulturfond. [Oslo]: Norsk kulturråd. 1976. ISBN 8270810096. 
  6. ^ Henrik Ibsen 1828-1978. [Oslo]: Samarbeidskomiteen for Ibsen-jubileet 1978. 1978. 
  7. ^ Lyche, Ingeborg (1980). Folkeakademienes landsforbund 75 år. Oslo: Forbundet. ISBN 8299064503. 
  8. ^ Holberg, Ludvig (1984). Ord av Ludvig Holberg. [Oslo]: Tanum-Norli. ISBN 8251820219. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger