Åpne hovedmenyen
Hjördis Petterson
Hjordispetterson.jpg
Født17. oktober 1908[1][2][3]
Visby
Død27. mai 1988[1][2][3] (79 år)
Stockholm
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Sverige

Hjördis Olga Maria Pettersson (født 17. oktober 1908 i VisbyGotland, død 27. mai 1988 i Stockholm) var en svensk filmskuespiller som medvirka i mer enn 140 filmer. Hun er dermed (sammen med Julia Caesar) den mest benytta kvinnelige skuespilleren i Sverige.

Petterson gikk på Dramatens elevskole fra 1927 til 1930. Hun scenedebuterte på Folkteatern i Göteborg i farsen Gröna Hissen i 1930. Hun opptrådte også på Göteborgs Stadsteater. Seinere vendte hun tilbake til Dramaten og arbeidde her i flere perioder fram til 1985. Hun hadde større roller blant annet i Gösta Berlings saga i 1936, Tolvskillingsoperaen i 1969 og Spöksonaten i 1973. Hun underviste også ved elevskolen.

I 1931 spilte hun for første gang revy med Karl Gerhard. I 1943 framstilte hun en av de morderiske gamle damene i Arsenikk og gamle kniplingerOscarsteatern. Hjördis Petterson var humoristisk og musikalsk anlagt og passa bra i revysammenheng. I 22 sesonger var hun med i Kar de Mumma-revyene.

Hun filmdebuterte som sigarfrøken i Kanske en diktare i 1933. Hun spilte gjerne kraftfulle fruentimmer og ble kjent som hele Sveriges «satkärring» (hespetre). Den rollen Petterson blei mest kjent for, var nok likevel som Selma Olsson i en populær radioserie, Lilla Fridolf. Radioserien fortsatte med fire filmer om Fridolf og Selma på slutten av 1950-tallet.

I 1974 deltok hun i en stor Karl Gerhard-kavalkade på Vasan, og i 1975 spilte hun inn en lp-plate med revyviser. Samme året avslørte Petterson for tre millioner seere av tv-programmet Gäst hos Hagge at hun i flere år hadde vært alkoholiker, men at hun nå var «helt fri från alkolbegäret».

Hjördis Petterson var også en framstående tolker av poeten Bo Setterlind. I 1983 gav hun ut sin memoarer Rosor och ruiner. Hun er gravlagt på Tofta kyrkegård på Gotland.

Filmografi, i utvalgRediger

  • 1981Hans Christian och sällskapet (tv)
  • 1981Sopor – Eleonora Bruse, slottsfrue
  • 1980Mannen som blev miljonär
  • 1980 – Barnens ö
  • 1978Picassos eventyr – gamle Dolores, bestemor (ikke kreditert)
  • 1973Anderssonskans Kalle i busform
  • 1972Skärgårdsflirt (tv)
  • 1968Åsa-Nisse och den stora kalabaliken
  • 1968 – Pappa varför är du arg – du gjorde likadant själv när du var ung
  • 1966Träfracken
  • 1965Kattorna
  • 1963Sten Stensson kommer tillbaka
  • 1962Vita frun
  • 1961Lustgården
  • 1961 – Ljuvlig är sommarnatten
  • 1959Fridolfs farliga ålder
  • 1959 – Fröken Chic
  • 1959 – Himmel och pannkaka
  • 1958Fröken April
  • 1957Gårdarna runt sjön
  • 1957 – Räkna med bråk
  • 1957 – Lille Fridolf blir morfar
  • 1957 – Aldrig i livet
  • 1956Rasmus, Pontus och Toker
  • 1956 – Ett dockhem
  • 1956 – Lille Fridolf och jag
  • 1956 – Flickan i frack
  • 1956 – Swing it, fröken
  • 1955Hemsöborna
  • 1955 – Flicka i kasern
  • 1955 – Friarannonsen
  • 1954Förtrollad vandring
  • 1954 – I rök och dans
  • 1954 – Taxi 13
  • 1953Göingehövdingen
  • 1953 – I dimma dold
  • 1953 – Dumbom
  • 1952Trots
  • 1952 – Klasskamrater
  • 1952 – Flyg-Bom
  • 1952 – Mot framtiden
  • 1951Frånskild
  • 1951 – Leva på «Hoppet»
  • 1950Hjärter Knekt
  • 1949Sjösalavår
  • 1948Hjältar mot sin vilja
  • 1948 – Lilla Märta kommer tillbaka
  • 1948 – Solkatten
  • 1947Skepp till India land
  • 1947 – Stackars lilla Sven
  • 1947 – Bruden kom genom taket
  • 1946Eviga länkar
  • 1946 – Försök inte med mej ...!
  • 1946 – Kärlek och störtlopp
  • 1946 – Det regnar på vår kärlek
  • 1946 – Medan porten var stängd
  • 1946 – Johansson och Vestman
  • 194513 stolar
  • 1945 – Vandring med månen
  • 1945 – Resan bort
  • 1945 – Den allvarsamma leken
  • 1944Appassionata
  • 1944 – Dolly tar chansen
  • 1944 – Vändkorset
  • 1944 – Stopp! Tänk på något annat
  • 1944 – Vår Herre luggar Johansson
  • 1943I dag gifter sig min man
  • 1943 – Kvinnor i fångenskap
  • 1942En trallande jänta
  • 1942 – Farliga vägar
  • 1942 – Jacobs stege
  • 1942 – Löjtnantshjärtan
  • 1942 – Morgondagens melodi
  • 1942 – Sexlingar
  • 1942 – Vi hemslavinnor
  • 1941Bara en kvinna
  • 1941 – Lasse-Maja
  • 1941 – Lärarinna på vift
  • 1941 – Striden går vidare
  • 1941 – Ung dam med tur
  • 1940Hans Nåds testamente
  • 1940 – Kyss henne!
  • 1940 – Lillebror och jag
  • 1940 – Stora famnen
  • 1939Landstormens lilla Lotta
  • 1939 – Rosor varje kväll
  • 1938Styrman Karlssons flammor
  • 1937En flicka kommer till sta'n
  • 1937 – Pappas pojke
  • 1936Alla tiders Karlsson
  • 1936 – Annonsera!
  • 1936 – Familjens hemlighet
  • 1936 – Fröken blir piga
  • 1936 – Janssons frestelse
  • 1936 – Äventyret
  • 1936 – Ä' vi gifta?
  • 1934Synnöve Solbakken
  • 1934 – Sången till henne
  • 1934 – Pettersson – Sverige
  • 1934 – Anderssonskans Kalle
  • 1934 – Eva går ombord
  • 1933Kanske en diktare

ReferanserRediger

  1. ^ a b Musikverkets auktoritetsdatabas, 6. okt. 2017, http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Persons&id=DS/UK/59, 6. okt. 2017
  2. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=7218, Hjördis O M Petterson, 7218
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Hjördis Pettersson, 8150805

Eksterne lenkerRediger