Cimeliidae

(Omdirigert fra «Cimelioidea»)

Cimeliidae er en liten familie av fargerike sommerfugler som bare forekommer i Sør-Europa ved Middelhavet. De kan ligne på målere (Geometridae), men er trolig ikke i nær slekt med disse. Deres systematiske plassering innen gruppen storsommerfugler er usikker. Familien var tidligere kjent som Axiidae, men dette navnet har også blitt brukt på en familie av krepsdyr, og for å unngå forvirring måtte sommerfuglgruppen skifte navn, da dette navnet var det yngste ([1] Arkivert 4. oktober 2013 hos Wayback Machine.).

Cimeliidae
Axia margarita
Nomenklatur
Cimeliidae, Cimelioidea (før: Axiidae)
Hører til
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: terrestrisk, larver på vortemelk (Euphorbia)
Utbredelse: middelhavsområdet
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore til ganske store, slanke sommerfugler, minner mye om målere (Geometridae). Kroppen er nokså slank, hodet middels stort. Antennene er fjærformede og ca. 1/3 så lange som forvingene. Forvingene er røde, gule eller brunlige med gule og/eller metalliske flekker og/eller tverrbånd. De er brede og trekantede med middels lange hårfrynser (lange til storsommerfugler å være) langs ytterkanten. Bakvingene er avrundede, ensfargede eller mørkere langs ytterkanten, bleke, brunlige eller røde. Et unikt anatomisk trekk er at de har et lommeaktig organ knyttet til spirakelen (åndehullet) på sjuende bakkroppsledd. Funksjonen til dette er ukjent, men det kan være en lydreseptor. Larvene er slanke, nakne og grønne og kan minne om larvene til ringsommerfugler (Satyrinae).

Levevis rediger

Larvene lever på planter i slekten vortemelk (Euphorbia). De voksne sommerfuglene flyr om dagen.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Det finnes en god del synonyme navn innen denne familien.

Kilder rediger

  • Yen,S.-H. & Minet, J. (2007) Cimelioidea: a new superfamily name for the gold moths (Lepidoptera, Glossata). Zoological Studies 46 (3): 262-271 (med fargeplansje over de fleste artene) [2] Arkivert 4. oktober 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker rediger