Brun stubbebukk

insektart

Brun stubbebukk (Arhopalus rusticus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er nokså vanlig i barskogsområder i Sør-Norge.

Brun stubbebukk
Nomenklatur
Arhopalus rusticus
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
brun stubbebukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektArhopalus
Økologi
Habitat: Skog. Larver i død ved av bartrær.
Utbredelse: [[den palearktiske sone]]
i Sør-Norge

Utseende rediger

En middelsstor til ganske stor (10–27 mm), avlang og noe flat, brun trebukk. Antennene er nesten så lange som halve kroppen. Hodet er kort og bredt, fasettøynene er ganske store og nyreformede, med lange hår innimellom fasettene. Pronotum er bredere enn langt, sett ovenfra rektangulært med avrundede hjørner. Det har en tydelig grop på hver side, mellom disse en grunn midtfure. Dekkvingene er parallellsidige med markerte, rettvinklede skuldre, hver vinge med to lengderibber. Beina er brune og forholdsvis korte.

Levevis rediger

Larvene utvikler seg i nylig døde furustammer, sjeldnere gran. Eggene legges i barksprekker, nær bakken for stående trær, og larven lever først en tid under barken før den gnager seg inn i veden. Larveutviklingen tar 2–3 år. De voksne billene er nattaktive, og kommer gjerne til lys. Om dagen gjemmer de seg i barksprekker. Til tross for at de ikke tar næring til seg som voksne kan de leve opptil 45 dager.

Utbredelse rediger

Arten er utbredt over praktisk talt hele den palearktiske sone, unntatt de nordligste delene. I Norge finnes den nord til det sørligste Nordland.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Referanser rediger

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger