Vest-Nedenes prosti

prosti i Agder og Telemark bispedømme

Vest-Nedenes prosti, inntil 1922 benevnt Vestre Nedenæs Provsti, er et tjenestedistrikt (prosti) i Agder og Telemark bispedømme i Den norske kirke. Prosten har sete i Lillesand. Prostiet ble opprettet i 1826[1] ved delingen av Nedenæs Provsti i Østre og Vestre Nedenæs Provstier. I 1872 ble igjen Vestre Nædenes Provsti delt i to, hvorav den vestre delen bibeholdt navnet og den østre delen utskilt som Arendal Provsti.[2] Prostiet fikk sitt nåværende navn i 1922.

Prostiet er inndelt i sogn, som er den minste og grunnleggende enheten i Den norske kirke. Tidligere var det også inndelt i prestegjeld, men disse ble faset ut på begynnelsen av 2000-tallet. De ansatte i kirken er enten ansatt av sognet gjennom kirkelig fellesråd, eller i prostiet. De fleste prestene er ansatte i prostiet, og har tjenesten sin knyttet til et eller flere sogn.

Sogn og kirker i Vest-Nedenes prosti

rediger

Lillesand kommune:

Grimstad kommune:

Birkenes kommune:

Historikk

rediger

Ved kgl.res. av 11. januar 1826 ble det historiske Nedenæs Provsti delt i Østre og Vestre Nedenæs Provsti.[3]

Til Østre Nedenæs:

Til Vestre Nedenæs:

Ved kgl.res. av 16. september 1871 ble Vestre Nedenæs prosti delt i to, gjeldende fra 1. januar 1872:[4]

 Kongelig Resolution [af 16. September 1871], hvorved bestemmes: [..] At det nuværende "vestre Nedenæs" Provsti fra 1ste Januar 1872 deles i 2de Provstier, nemlig: a) "vestre Nedenæs" Provsti, bestaaende af Høivaags, vestre Molands, Homedals og Fjære Præstegjelde, samt b) "Arendals" Provsti, bestaaende af Øiestads, østre Molands, Frolands og Arendals Præstegjelde. 

Bilder

rediger

Referanser

rediger

Eksterne lenker

rediger


Autoritetsdata