Valgus hemipterus

billeart

Valgus hemipterus er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Den er den eneste nordeuropeiske representant for underfamilien Valginae og kan ikke forveksles med noen annen bille innen dette området. Arten finnes ikke i Skandinavia, men er funnet i Danmark.

Valgus hemipterus
hann
Nomenklatur
Valgus hemipterus
(Linnaeus, 1758)
Hører til
Valginae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus

Utseende rediger

En middelsstor (6-10 millimeter), brungrå skarabide. Hos denne arten er det stor forskjell i utseende mellom kjønnene. Hannen er mønstret i lysere og mørkere grått, pronotum er lengre enn bredt, bakkroppen tett kledt med hvite skjell. Hunnen er mer ensfarget, pronotum er bredere enn langt med to skarpe, parallelle lengderibber i den fremre delen, bakkroppen med mørk skjellkledning og et langt, syllignende eggleggingsrør. Hos begge kjønn er dekkvingene forkortede, og dekker ikke hele bakkroppen i lengden, i det bakre delen dekker de heller ikke hele bredden. Hver dekkvinge har en markert lengdekjøl langs siden.

Levevis rediger

Larvene utvikler seg i råtten, død ved av løvtrær. Utviklingen tar ett år. De voksne billene kan finnes på blomster eller død ved i mai-juni.

Utbredelse rediger

Den er utbredt i Europa nord til Danmark, dessuten i Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus.

Systematisk plassering rediger

 
Hunn
Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger