Vagharihund eller vanjari er en liten til middels stor, men kraftig hund som tilhører de indiske myndene. Rasen holdes vesentlig av nomadene i Saurashtradistriktet i Gujarat.

Vaghari hound
vaghari-, vanjari-, eller saurashtrahund
HundetypeMynde, hetshund
OpprinnelseIndias flagg India
EgenskaperJakt- og vakthund
Livsløp10-14
StørrelseLiten/middels (10-17 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Opprinnelse og alder rediger

Den opprinnelige hunden er dessverre sannsynligvis utdødd. Den fikk sitt navn etter et indisk stammefolk. I India mener mange at stamfedrene til denne hunden må ha kommet dit før muslimene, viss hunder nok har influert på de fleste av dagens indiske myndertyper.

Rasen skal ha oppstått i Saurashtra-området i det vestre India for mange hundre år siden, men dagens hunder er ikke identiske med den opprinnelige hunden. De er snarere å forstå som lokale krysninger som har overlevd.

Noen hevder også at vaghari og banjara egentlig er varianter av samme hund, men de er svært forskjellig å se til og det eksisterer ingen dokumentasjon som kan bekrefte dette. Geografisk er det imidlertid sannsynlig at de er beslektet.

Utseende, anatomi og fysikk rediger

Vaghari er liten av vekst, men sies å være en tøff rase. Den er ca. 54 cm høy og har kort og glatt pels.

Bruksområde rediger

Vaghari jakter best i flokk og er avlet for hetsjakt på småvilt. Rasen skal være tøff, og det fortelles at flokker av disse hundene kan nedlegge en ulv. De skal også flere ganger har drept leoparder som har angrepet buskapen til nomadene. De er dessuten ypperlige vakhunder.

Lynne og væremåte rediger

Nomadene regner hundene som nære frender og behandler dem som fullverdige medlemmer av stammen. De regnes som sky og vaktsomme overfor fremmede, men hengivne og tillitsfulle overfor folk de kjenner og stoler på.

Annet rediger

Rasen skal ikke ha vært importert til Europa og anerkjennes heller ikke som egen rase.