Tønsvikelva er ei elv i Tromsø kommune i Troms. Elva er 17,0 km lang, og har et nedbørfelt73,07 km².[1] Middelvannføringen ved munningen er 3,91 m³/s.[1]

Tønsvikelva
LandNorges flagg Norge
FylkeTroms
KommuneTromsø
Lengde17 km
Nedbørfelt73,07 km²
Middelvannføring3,91 /s
StartVed Skarvassbu
  – Høyde590 moh.
  – Koord.   69°38′07″N 19°11′20″Ø
MunningGrøtsundet ved Tønsvik
  – Koord.   69°44′28″N 19°09′58″Ø
SideelverTverrelva

Elva dannes ved samløpet av to tilløpselver øverst i Tønsvikdalen. Den lengste har utspring like ved Troms Turlags hytte Skarvassbu, øst for Skarsfjellet, og renner først gjennom Storskarvatnan før den faller bratt ned i dalen. Den andre tilløpselva, som er litt kortere, men med større vannføring, kommer fra Vikvatnan litt lengre øst. Fra samløpet renner Tønsvikelva mot nordvest gjennom Tønsvikdalen, og opptar underveis en rekke mindre sideelver. Ved skoggrensa ligger Blåkollkoia, en annen av Troms Turlags hytter. Øst for Blåkollen snur elva mot nord-nordøst, deretter gradvis igjen mot nordvest. Den munner ut i Grøtsundet ved Tønsvik gjennom et delta. Den største sideelva er Tverrelva, som den løper sammen med like før munningen i Tønsvika.

Ved elvemunningen ligger bygda Tønsvik, med både bolig- og næringsbebyggelse, samt et grustak, i nær tilknytning til elva. Fv53 krysser elva her, og en kommunal vei går parallelt med elva de nederste tre kilometrene på nordsida. Tønsvikelvas nedbørfelt er et mye brukt frilufts- og utfartsområde for Tromsøs innbyggere både sommer og vinter.

Referanser rediger