Sven-Bertil Taube

svensk sanger og skuespiller

Sven-Bertil Gunnar Evert Taube (født 24. november 1934 i Stockholm, død 11. november 2022 i London, Storbritannia)[8] var en svensk sanger og skuespiller.

Sven-Bertil Taube
Sven-Bertil Taube (14878817541).jpg
Født24. nov. 1934[1][2][3]Rediger på Wikidata
Stockholm[4]Rediger på Wikidata
Død11. nov. 2022[5][6][7]Rediger på Wikidata (87 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, teaterskuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Ektefelle Ann Zacharias, Inger Taube (19581962)Rediger på Wikidata
Far Evert TaubeRediger på Wikidata
Mor Astri TaubeRediger på Wikidata
Søsken Ellinor TaubeRediger på Wikidata
Barn Sascha Zacharias, Jesper TaubeRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Litteris et Artibus (2002), Cornelis Vreeswijk-stipendet (2002)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger FolkemusikkRediger på Wikidata
InstrumentVokal
Aktive år1954
PlateselskapFolkways Records
IMDbIMDb

Han var sønn av billedhuggeren Astri Taube og trubaduren Evert Taube.

Liv og virkeRediger

Bakgrunn, skoleringRediger

Sven-Bertil Taube tilhørte en gren av den baltertyske adelige Taube-familien, som ble anerkjent i Sverige på midten av 1600-tallet. I en alder av 14 år, begynte han å spille gitar.[9] På reiser gjennom Europa utviklet han en interesse for folklore og folkemusikk. Han deltok på konserter i Sveriges Radio mens han studerte på Beskowska skolan i Stockholm. Etter disse studiene fortsatte Taube sin skolegang på Cherry Lawn School i Darien i Connecticut I USA, hvor han tok eksamen i 1954. I USA spilte han forøvrig inn sin første LP-plate Swedish Folk Songs & Ballads 1954. I 1956 reiste Taube til Madrid for gitarstudier.

Han studerte teaterfag ved Witzanskys teaterskole i Stockholm i 1958 og ble opptatt på Dramatens elevskola i 1959.

KarriereRediger

Dramaten medvirket han i stykker som blant annet Hamlet, Romeo og Julie og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen.

Ved siden av skuespilleryrket slo Taube også gjennom som visesanger. Han tolket med hell poeter som blant annet Carl Michael Bellman, Nils Ferlin, Leo Ferré, Lars Forssell, Ulf Peder Olrog, Mikis Theodorakis og ikke minst faren Evert Taube. På slutten av 1960-tallet begynte Sven-Bertil Taube å opptre sammen med faren på hans konserter på Gröna Lund. Etter Everts død videreførte Sven-Bertil tradisjonen med årlige sommerkonserter på Gröna Lund.

Sven-Bertil Taube filmdebuterte allerede i 1949 i Evert Taube-filmen Sjösalavår, hvor han spilte seg selv. Etter dette medvirket han i en rekke film- og TV-produksjoner.

Han hadde også roller på britiske teaterscener, blant annet som prins Albert i musikalen I and Albert (1972), Versjinin i Tre søstre på Royal Exchange i Manchester (1984) og enmannsforestillingen Doktor Glas som ble spilt både i England, Danmark og Sverige. Han var også med i en episode av den britiske TV-serien Herskap og tjenere (Upstairs Downstairs).

FamilieRediger

Sven-Bertil Taube var fra 1958 til 1962 gift med skuespilleren Inger Åhman; sammen fikk de sønnen Jesper Taube i 1960. I 1965 fikk han en datter med journalisten Gunilla Thorgren. I 1975 giftet han seg med skuespilleren og regissøren Ann Zacharias, men de ble skilt samme år. Sammen fikk de datteren Sascha Zacharias i 1979. Fra 1985 til sin død var han gift med danseren Mikaela Rydén (født i 1959). De fikk en sønn i 1994.

UtmerkelserRediger

DiskografiRediger

 
Sven-Bertil Taube opptrer på "Taube-spelen" på Tanumstrand, Grebbestad den 12 juli 2015.
  • 1954: Swedish Folk Songs & Ballads 10" LP
  • 1956: Sjunger visor av Carl Michael Bellman och Birger Sjöberg EP
  • 1958: Visor oss emellan (med Olle Adolphson) EP
  • 1958: Pajas för en dag EP
  • 1959: Carl Michael Bellman: Fredmans sånger och epistlar
  • 1960: Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube
  • 1961: Nils Ferlin (album av Sven-Bertil Taube)
  • 1962: Skillingtryck och andra fina visor från flera sekler
  • 1963: Carl Michael Bellman volym 2
  • 1964: Tiggarens opera
  • 1964: Erik Axel Karlfeldt
  • 1965: Pastime with Good Company (med Dorothy Dorow)
  • 1967: Carl Jonas Love Almquis
  • 1967: Sjunger 22 barnvisor/3 sagor
  • 1968: Peter och vargen/Orkesterguide för ungdom
  • 1968: Visor (En utøket utgave av Swedish Folk Songs & Ballads)
  • 1970: Evert Taube
  • 1972: 12 visor av Evert Taube
  • 1973: Ulf Peder Olrog
  • 1974: Sjunger Mikis Theodorakis
  • 1975: Caballero! Visor och ballader av Evert Taube
  • 1976: Sings Mikis Theodorakis (samme sanger som "Sjunger Mikis Theodorakis", men på engelsk)
  • 1977: A Swedish Musical Odyssey
  • 1978: Borta bra men hemma bäst. Visor och ballader av Evert Taube
  • 1979: Närmare dig
  • 1980: Många hundra gröna mil – på Berns Salonger (live)
  • 1981: Sjunger Leo Ferré
  • 1981: I and Albert. A new musical
  • 1983: Inbjudan till... Ord och toner av Evert Taube
  • 1985: Årstider
  • 1990: Tango
  • 1993 ¡Inspiración Argentina!
  • 1993: Sven-Bertil Gunnar Evert Taube sjunger Evert Taube 1950-93 (5-CD samling)
  • 2007: Alderville Road
  • 2013: Taube tolkar Taube
  • 2014: Hommage
  • 2015: Hommage Vol. 2
  • 2017: Så länge skutan kan gå

Filmografi (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 134182901, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 01b7547ec61147baa50332c8fd7b7d17, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 552054, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 19. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Sveriges Television, «Artisten och skådespelaren Sven-Bertil Taube död», arkiv-URL web.archive.org, besøkt 12. november 2022[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.svd.se[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.dn.se[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Sven-Bertil Taube er død». www.vg.no. Besøkt 12. november 2022. 
  9. ^ «Sven-Bertil Taube är död». Svenska Yle. Besøkt 12. november 2022. 

LitteraturRediger

  • Selvbiografi Ord och många visor, skrevet sammen med Petter Karlsson, 2007

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Gunnar Turesson
Mottaker av Evert Taube-stipendet
(1975 (sammen med Ulf Björlin))
Neste mottaker:
Elisabet Hermodsson
Forrige mottaker:
Barbara Helsingius
Mottaker av Trubadurprisen
Neste mottaker:
Monika Lilja