Åpne hovedmenyen
Barbara Helsingius
Barbara-Helsingius-1965b.jpg
Født27. september 1937
Helsingfors
Død9. mars 2017 (79 år)
Esbo
Beskjeftigelse Sanger, fekter, låtskriver
Nasjonalitet Finland

Barbara Christina Elisabeth Helsingius-Koski (født 27. september 1937 i Helsingfors, død 9. mars 2017[1] i Esbo) var en finlandssvensk visesanger, -dikter og oversetter. Hun var utdannet som gymnastikklærer med mastergrad i pedagogikk fra Stanford University (1963). Hun var aktiv som fekter og deltok i fekting under Sommer-OL 1960 i Roma. I tidsrommet 1969–1975 bodde hun i Oslo med sin mann, amerikafinnen Henry «Hank» Koski, diplomat ved USAs ambassade. Familien bodde i Esbo i Finland.

KarriereRediger

Barbara Helsingius debuterte som visesanger på 1960-tallet og som visedikter på 1970-tallet. Interessen for amerikansk visekunst, «folk», ble vekket under hennes opphold i USA, og hennes første utgivelse (1966) var amerikanske viser, oversatt til finsk. Hun fremførte egne og finlandssvenske viser, oversatte skandinaviske viser til finsk og finske viser til svensk, norsk og engelsk og opprettet på visefestivaler over hele verden. Hun var medlem av Visens venner i Norge, hedersmedlem av Visans Vänner i Helsingfors, samt Yrkestrubadurernas Förening i Sverige, medlem av Svenska Visakademien (som eneste finske) og den samnordiske kulturforeningen NordVisa.

I Sverige har blant annet John Harryson tonesatt og sunget sanger av den finske poeten Eino Leino, som Barbara Helsingius har oversatt til svensk.

PriserRediger

BøkerRediger

  • Vill du visor min vän?
  • Kanske en visa (Schildts)
  • Dikt av Eino Leino, samling
  • Songs Finland Sings, Warner/Chappel Music Finland (2000)

Helsingius' virksomhet som tekstforfatter er omfattende; 700 viser på fire språk.

DiskografiRediger

  • Barbara (1966; amerikanske folkeviser på finsk
  • Det var en gång (1977; egne viser)
  • Olipa kerran (1978; finsk version av ovenstående)
  • Speiling (1981; finske viser på norsk)
  • Barbaras blandade (1981; egne viser)
  • Kahlaajatyttö (1982; tonesettinger av de finske poetene Aale Tynni og Aila Meriluoto)
  • Fra Barbara med kjærlighet (1982; finske viser på norsk)
  • Reflection. Songs from Finland (1984; finske viser på engelsk)
  • Drøm og bekjennelse (1986; egne og finske visor på norsk)
  • Spegling (1986; finlandssvenske viser)
  • Rakkaudella (1986; finsk versjon av ovenstående skive)
  • Tuulen niityillä (1992; nordiske viser på finsk)
  • Sånt är vårt liv (1996; egne og finske viser på svensk)
  • Songs Finland Sings (2002; dobbel-CD med finske viser og sanger, klassikere og slagere som hun oversatt til engelsk. Medvirkende 30 artister, blant annet Serena-køren)

FilmerRediger

  • Ilmasilta (1965). TV-serie med seg selv som rollen.

ReferanserRediger

  1. ^ HBL. «Barbara Helsingius har dött». Hufvudstadsbladet. Besøkt 10. mars 2017. 

Eksterne lenkerRediger