Sigurd Hole

norsk jazzmusiker
Sigurd Hole
Sigurd Hole Kongshaugfestivalen 2019 (210126).jpg
Sigurd Hole på scenen under Kongshaugfestivalen i 2019
Foto: Tore Sætre
Født13. juli 1981Rediger på Wikidata (39 år)
ElverumRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges musikkhøgskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jazzmusiker[1], komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerJazz, folkemusikk
InstrumentKontrabass
PlateselskapNorCD, ECM
Nettstedhttp://www.sigurdhole.no/
IMDbIMDb

Sigurd Hole (født 13. juli 1981 i Elverum, oppvokst i Rendalen.[2]) er en norsk jazzmusiker (kontrabass) og komponist/arrangør utdannet ved Norges musikkhøgskole (2002-2008). Han vært en viktig del av den norske musikkscenen i mange år, både som del av ulike jazz-ensembler og i andre sammenhenger. Han henter stor inspirasjon fra den norske folkemusikken i sitt arbeid, og har vært nominert til Spellemannprisen to ganger i klassen Folkemusikk.

Karl Seglem, Sigurd Hole og Gisle Torvik på Vossajazz 2014.

Sigurd Hole soloRediger

Holes første utgivelse i eget navn - solo kontrabassalbumet Elvesang - ble utgitt i januar 2018.[3] Albumet, som på mange måter kan beskrives som en stillferdig hyllest til naturen, havnet på Best of 2018-lister både på All About Jazz og i The New York City Jazz Record og fikk gode anmeldelser i medier som The New York Times og Jazz Japan. Hole gir i februar 2020 ut et nytt soloalbum: dobbeltalbumet "Lys / Mørke". Albumet er blant annet en respons på klimakrisen og tapet av biologisk mangfold, hvor det å lytte til naturen - både på et helt konkret og på et mer abstrakt plan - er viet en sentral plass. Albumet er spilt inn (delvis utendørs) på Fordypningsrommet, Fleinvær utenfor Bodø (The Arctic Hideaway). Verdenspremieren skjer i Weill Recital Hall i Carnegie Hall, New York den 3. februar, og blir med dette en av svært få solo kontrabasskonserter som noensinne har vært spilt i den legendariske konsertsalen.

Sigurd Hole TrioRediger

Sigurd Hole Trio (Håkon Aase, fiolin og Jarle Vespestad, trommer) slapp sitt debutalbum «Encounters» i april 2018. Albumet ble godt mottatt både i Norge og utlandet, med fine anmeldelser i blant annet Dag og Tid, Jazz Journal UK (Best of 2018) og svenske LIRA. Musikken kan skildres som et åpent og nyskapende møte mellom elementer fra blant annet norsk, indisk og arabisk tradisjonsmusikk – med føttene solid plantet i et moderne og tilgjengelig skandinavisk jazzuttrykk. Trioen har gjestet store norske festivaler som Festspillene i Bergen og Varangerfestivalen, og har ellers turnert i Tyskland, Nederland, Belgia og USA.

Andre prosjektRediger

Ved siden av egne prosjekt er Hole en sentral del av flere norske jazz-ensembler som Tord Gustavsen trio, Karl Seglem acoustic quartet, Eple Trio og Jon Eberson Group. Han har ellers spilt og samarbeidet med musikere og ensembler som Helge Lien, Bugge Wesseltoft, Eli Storbekken, Nils Økland, Terje Isungset, Frode Haltli, Trygve Seim, Audun Sandvik, Arve Henriksen, Morten Quenild, Espen Rud, Torgrim Sollied, Birger Mistereggen, Tom Steiner Lund, Aasmund Nordstoga, Sondre Bratland, Live Maria Roggen, Solveig Slettahjell, Odd Nordstoga, Det Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret. Han har vært med på rundt 40 plateinnspillinger og opptrådt på scener verden rundt som Wellington Opera House, Cadogan Hall i London og Lincoln Center i New York. Han er også en aktiv komponist og arrangør, og har arrangert musikk blant annet for Bodø Sinfonietta, Det Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret. I tillegg til sitt kunstneriske arbeid har han i en årrekke jobbet som lærer i kontrabass, samspill og improvisasjon ved Norges musikkhøgskole (2007-2019).

DiskografiRediger

SoloalbumRediger

  • 2018: Elvesang (Elvesang)
  • 2018: Encounters (Elvesang) - Sigurd Hole trio med Jarle Vespestad og Håkon Aase.
  • 2020: Lys / Mørke (Elvesang), Hole på solo bass, dobbeltalbum.

SinglerRediger

  • 2019: Duggdråper (Elvesang, Sigurd Hole solo)[4]
  • 2020: Horisont (Elvesang, Sigurd Hole solo)

SamarbeidRediger

  • 2007: Made This, Eple Trio (NorCD)
  • 2008: The Widening Sphere of influence, Eple Trio (NorCD)
  • 2009: Norskjazz.no, Karl Seglem (Ozella)
  • 2009: Skoddeheimen, Eple Trio + Karl Seglem and Lindha Kallerdal (NorCD)
  • 2009: Arme jord ha Jolefred, Kvindelige studenter sangforening (LAWO Classics)
  • 2010: Alle e aleina, Jan Toft (Warner Music)
  • 2010: Comfort Call, Jon Eberson Group (JEG Records)
  • 2010: In the Clearing / In the Cavern, Eple Trio (NorCD)
  • 2011: The Coarse Sand And The Names We Wrote, Jon Eberson Group (JEG Records)
  • 2012: Prøysen goes Jazz, 4 fyrer (Curlinglegs)
  • 2013: Nye songar.no, Karl Seglem (Ozella)
  • 2013: Jorba, Ole Jørn Myklebust (Finito Bacalao records)
  • 2014: Universal Cycle, Eple Trio (Shipwrecords)
  • 2014: Eberson Funk Ensemble (JEG records). Spilt inn høsten 2013.
  • 2014: Lyden av Prøysen, Helge Lien & Sigurd Hole (Grappa)
  • 2014: Jolevisur, Bolteløkka jentekor (Grappa)
  • 2015: Østerdalsmusikk (NorCD)
  • 2015: Waves, Seglem / Stiefel (Challenge Records).
  • 2015: Live in Germany, Karl Seglem acoustic quartet (NorCD)
  • 2015: Jul på orkesterplass, The Norwegian Radio Orchestra (KKV)
  • 2016: Nordic Balm, Karl Seglem acoustic quartet (NorCD).
  • 2016: Fabel, Eli Storbekken & Sigurd Hole (Grappa).
  • 2016: StaiStua, Andreas Ulvo / Frode Haltli / Sigurd Hole (NorCD)
  • 2017: Bak jorda ein plass, Jon Eberson Group (JEG records)
  • 2017: West wind drift, Jonas Sjøvaag / Karl Seglem / Sigurd Hole (NORCD)
  • 2017: 5, Eple Trio (Shipwreckords)
  • 2018: The Other Side,Tord Gustavsen trio (ECM)
  • 2018: Nunatak, Karl Seglem World Jazz band (Ozella)
  • 2019: Play Ballads, Jon Eberson & Sigurd Hole (JEG Records)[5]

ReferanserRediger

  1. ^ www.cosmopolite.no
  2. ^ «Biography». SigurdHole.no. Besøkt 9. juni 2015. 
  3. ^ Jazznytt (2. april 2019). «Sigurd Hole på grønn europaturné». Jazz i Norge. Besøkt 25. januar 2020. 
  4. ^ Lars Junge (1. november 2019). «Musikkanmeldelse: Sigurd Hole «Duggdråper» (2019) – Stemmegaffel». Stemmegaffel. Besøkt 25. januar 2020. 
  5. ^ Hammerø, Tor (22. november 2019). «Anmeldelse: Jon Eberson and Sigurd Hole - «Plays Ballads»». Nettavisen (norsk). Besøkt 25. januar 2020. 

Eksterne lenkerRediger