Åpne hovedmenyen
Sigbjørn Hølmebakk
Født2. februar 1922
Feda
Død25. november 1981 (59 år)
Oslo
Søsken Gordon Hølmebakk
Barn Arnstein Hølmebakk
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Doblougprisen (1976), Gyldendals legat (1956)

Byste av Sigbjørn Hølmebakk står i området ved Feda skole i Feda. Inskripsjon under bysten er «Ta ikke denne uro fra meg».

Sigbjørn Hølmebakk (født Sigbjørn Marius Hølmebakk 2. februar 1922Feda i Vest-Agder, (død 25. november 1981 i Oslo) var en norsk forfatter, han var også aktiv i folkebevegelsen mot atomvåpen i Norge og en av initiativtagerne til stiftelsen av Sosialistisk Folkeparti. I 1961 skrev han i Dagbladet den senere så berømte kronikken «Brønnpisserne» om mistenkeliggjøring og personforfølgelse av kommunister og andre radikale.

Hølmebakk debuterte litterært i 1950 med novellesamlingen Ikke snakk om høsten. Som forfatter var han realist, som skrev om eksistensielle spørsmål med driv og sterke miljøskildringer. Han ble en folkekjær forfatter før han døde bare 59 år gammel. Han var gift flere ganger, og ble far til i alt åtte barn. Flere av etterkommerne hans er også forfattere. Hans bror er den kjente forlagsredaktøren Gordon Hølmebakk.

Flere av Hølmebakks romaner ble filmatisert. Fimbulvinteren (1964) om tyskernes brenning av Finnmark ble filmatisert som Brent jord i 1969, regi Knut Andersen. Hurra for Andersens ble filmatisert i 1966, regi Knut Andersen. Jentespranget (1970) ble filmatisert i 1973, regi Knud Leif Thomsen. Karjolsteinen (1975) ble filmatisert i 1977, regi Knut Andersen.

En byste av Hølmebakk er plassert på hjemstedet Feda, ved Feda skole.


BibliografiRediger

  • Ikke snakk om høsten – noveller (1950)
  • Det hvite fjellet – roman, (1954)
  • Menneskefiskeren – roman (1956)
  • Salve sauegjeter– barnebok, (1959)
  • Emigranten – roman, (1959)
  • Fimbulvinteren – roman, (1964)
  • Hurra for Andersens – roman, (1966)
  • Jentespranget – roman, (1970)
  • Tolv trøndere og to andre fortellinger – noveller, (1973)
  • Hundevakt, grålysning – artikler, (1974)
  • Karjolsteinen – roman (1975)
  • Sønnen – roman, (1978)
  • Fredlaustona – ufullendt, posthumt utgitt (1983)
  • Liljer i snøen – noveller og reisebrev fra 1950- og 1960-tallet (1992)
  • 13 noveller – noveller i samling (2004)

DramaRediger

Filmografi (utvalg)Rediger

PriserRediger

Eksterne lenkerRediger