Åpne hovedmenyen
Robert Joensen
Født28. august 1912
Klaksvík
Død19. mai 1997 (84 år)
Utdannet ved Aarhus Universitet, Københavns Universitet
Beskjeftigelse Offentlig tjenestemann, forfatter, politiker, skribent, lyriker
Parti Fólkaflokkurin
Nasjonalitet Færøyene
Utmerkelse Haakon VIIs Frihetskors (1946), ridder av Dannebrogordenen (1974), M.A. Jacobsens Heiðursløn (1968)
Lagtingsmedlem
24. august 1943–6. november 1945
ValgkretsNorðoyar

Robert Joensen (født 28. august 1912 i Klaksvík, død 19. mai 1997) var en færøysk offentlig tjenestemann, forfatter og politiker (Ff.).

Etter syv års på folkeskolen fikk han ansettelse hos gudfaren J.F. Kjølbros handel- og rederivirksomhet. Som 18-åring dro Joensen til Danmark, hvor han tok preliminæreksamen i Rønde og studenteksamen i Hjørring i 1935. Han ønsket å studere etnologi, men ble rådet til å velge teologi isteden, og studerte i en kort periode ved Aarhus Universitet før han begynte ved Københavns Universitet. Da den andre verdenskrig brøt ut, dro Joensen hjem til Færøyene, men vendte aldri tilbake for å avslutte studiene. I Klaksvík jobbet han ved sykehuset da han i 1941 ble tilbudt stillingen som kommunesekretær (rådmann) i Klaksvíkar kommuna, som han skjøttet frem til 1982. Joensen bevarte sin fascinasjon for færøysk historie og folkeliv, skrev en rekke bøker og artikler i denne forbindelse, foruten en omfattende mengde lyrikk.

Han var innvalgt på Lagtinget 19431945, styremedlem ved Klaksvíkar sjúkrahús 1951–1971 og medlem av ligningsnemnden og skolenemnden 1955–1963. I 1943 var han med på å grunnlegge havfiskerforeningen Klaksvíkar Útróðrarfelag, hvor han var sekretær i 31 år.

Joensen ble tildelt Haakon VIIs Frihetskors i 1946, M.A. Jacobsens Heiðursløn for faglitteratur i 1968 og gullhederstegnet fra Klaksvíkar Útróðrarfelag i 1983. Han ble også ridder av Dannebrogordenen i 1974, korresponderende medlem av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i 1983 og æresdoktor ved Fróðskaparsetur Føroya i 1990.

BibliografiRediger

  • 1942Klaksvíkar bygd í søgu.
  • 1946Útróður 1845–1945.
  • 1958Royvið.
  • 1959Bøleiðin.
  • 1960Greivabitin.
  • 1961Glaða og brenna vita.
  • 1962Grindaboð í Havn.
  • 1968Býta seyð og fletta.
  • 1972Vambarkonan.
  • 1974Høgtíðir og veitsluhald á vetri.
  • 1979Fåreavl på Færøerne.
  • 1979Minnismyndir og søgubrot 1.
  • 1981Forn føroysk boðsending.
  • 1983Ymiskt um seyð og av seyði.
  • 1986Knassar eru tit.
  • 1989Glaðingarstøð í Føroyum.
  • 1990Minnismyndir og søgubrot 2.

ReferanserRediger

  • Løgtingið 150 – Hátíðarrit, bind 2 (2002), s. 303. (PDF)

Eksterne lenkerRediger