Åpne hovedmenyen
Ragnar Ulstein
Født19. april 1920 (99 år)
Ulstein
Beskjeftigelse Journalist, skribent
Parti Venstre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser

Ragnar Leif Ulstein (født 19. april 1920 i Ulstein) er en norsk journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat, kjent for flere bøker om norsk deltagelse i andre verdenskrig. Under krigen var han løytnant i Kompani Linge.

Liv og virkeRediger

Ulstein er bondesønn.

Han tok artium i 1940 og dro 1941 over til England for å delta i de norske styrkene. Han deltok med Kompani Linge under landgangen i Reine i desember 1941. I september 1943 deltok han sammen med Harald Svindseth og Nils Fjeld i operasjon Vestige I, en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen, utenfor Svelgen, der det lå til ankers for natten, beskyttet av en torpedojager. To limpetladninger ble festet på skipet som het «Hartmut». Ladningene skulle ha gått av et døgn senere, men eksploderte etter tre kvarter. Synkeferdig klarte skipet å nå inn til en sandstrand, hvor det ble liggende. Det viste seg senere at det var en feil ved forsinkelsesordningen.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrker Siskin i Sogn.

Journalist og krigshistorikerRediger

Hans militære karriere fortsatte etter krigen, først i Tysklandsbrigaden. Han var medforfatter av bokverket Kompani Linge (1948).

Ulsteins journalistliv startet i Filmavisen og fortsatte fra 1954 i Bergens Tidende og Sunnmørsposten. Som journalist fikk han Hirschfeldtprisen for sin innsats for krigsfanger og krigsinvalide.

Som krigshistoriker vil han særlig bli husket for verkene Englandsfarten (2 bind, 1965-67), Svensketrafikken (3 bind, 1974-77) og Etterretningstjenesten i Norge 1940-45 (3 bind, 1989-92). For ham personlig var det kanskje like viktig å skrive den omfattende skildringen fra hjembygda: Lagunen og stormen : Ulstein – bygd i Europa 1940-45 (1999). Han har skrevet flere bøker, også to romaner, og noen lokalhistoriske bøker om bank, avis og samferdsel.

UtmerkelserRediger

BibliografiRediger

  • 1948: Kompani Linge I og II (sammen med Erling Jensen og Per Ratvik)
  • 1961: Harpegjengen (roman)
  • 1964: Parade (roman)
  • 196567: Englandsfarten
    • 1965 : Englandsfarten: I: Alarm i Ålesund
    • 1967: Englandsfarten: II: Søkelys mot Bergen
  • 1970: Samarbeid om samferdsel: Møre og Romsdal fylkesbåtar 1920-1970
  • 1973: Pionertid: A/S Olivin 1948-1973
  • 197477: Svensketrafikken
    • 1974: Svensketrafikken: I; Flyktningar til Sverige 1940-43
    • 1975: Svensketrafikken: II; Flyktingar til Sverige 1943-45
    • 1977: Svensketrafikken: III; Flyktngar frå Trøndelag og Nord-Norge
  • 1980: Småsamfunn i storkrig: Historia om Giske 1940-1945
  • 1982: By og land i 100 år: Sunnmørsposten 1882-1982
  • 198992: Etterretningstjenesten i Norge 1940-45
    • 1989: Etterretningstjenesten i Norge 1940-45: amatørenes år
    • 1990: Etterretningstjenesten i Norge 1940-45: Harde år
    • 1992: Etterretningstjenesten i Norge 1940-45: Nettet strammes
  • 1995: Jødar på flukt
  • 1999: Lagunen og stormen: Ulstein, bygd i Europa 1940-45

ReferanserRediger

  1. ^ Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 203.
  2. ^ Dei får medaljar 8. mai, forsvaret.no, besøkt 8. mai 2015.
  3. ^ NVIO avd. Sunnmøre gratulerer Ragnar Ulstein, 30. april 2019.
  4. ^ Krigsheltane fekk heiderskross (02:14 ut i filmen), nrk.no, besøkt 9. mai 2015.
  5. ^ «Minnemedalje til Rønneberg og Ulstein» Arkivert 27. oktober 2018 hos Wayback Machine., alesund.kommune.no, 31. august 2016, besøkt 27. oktober 2016.

LitteraturRediger

  • Sambok 44 referanser til Ragnar Ulstein
  • Kjartan Rødland. «Ragnar Ulstein» i: Norsk biografisk leksikon, 2. utg. (kilde for artikkelen)

Eksterne lenkerRediger