Rødbrunt metallfly

sommerfuglart

Rødbrunt metallfly (Autographa jota) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er nokså vanlig på Sørlandet og Vestlandet i Norge.

Rødbrunt metallfly
Nomenklatur
Autographa jota
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rødbrunt metallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAutographa
Økologi
Habitat: åpne områder, ofte ved skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Utseende rediger

Et middelsstort (vingespenn 39–42 mm), rødbrunt nattfly. Arten virker «renere» i fargen enn de andre norske Autographa-artene. Den ligner mest på fiolettbrunt metallfly (Autographa pulchrina), men skiller seg fra denne på at den er mer ensfarget, lysere rødlig og mangler synlig ringmerke. Forkroppen (thorax) er rødbrun med en høy tverrkjøl av oppstående, hårlignende skjell og en dusk over scutellum, slik det er vanlig hos metallfly. Forvingen er rødbrun med forholdsvis store, ensfargede flater, den bakerste delen av midtfeltet gulrød. Midt i vingen er det to små, sølvhvite flekker som noen ganger er sammenvokst og danner en y-formet tegning. Nyremerket er lyskantet, lite tydelig, men med et par små, svarte flekker ved ytterkanten. Den mangler et synlig ringmerke. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er lyse med mørkbrune kanter, bare tydelige i vingens bakre del. Bølgelinjen, som går langs ytterkanten, er mørk, tydelig i vingens fremre halvdel der den er S-formet. I vingens ytre del er det lyse felter langs ytre mellomlinje, smalt langs ytterkanten og en flekk ved bakhjørnet. Bakvingen er lyst gråbrun med en diffus, lysere tverrstripe i midten.

Levevis rediger

Den lever i åpne områder som skogkanter, lysninger i skogen, hager, enger og åkerkanter. Larvene lever på ulike løvtrær, busker og urter, kanskje særlig på brennesle (Urtica dioica), som også er en vanlig næringsplante for andre metallfly. De overvintrer. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse rediger

Den er utbredt i Europa og videre østover til øst-Sibir. I Norge er den forholdsvis vanlig på Sørlandet og på Vestlandet nord til Bergen. Ellers er den funnet på Hvaler i Østfold og på HaramSunnmøre.

Kilder rediger

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, rødbrunt metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Autographa jota på UK moths: [3]

Eksterne lenker rediger