Liste over olympiske medaljevinnere i alpine grener (menn)

Wikimedia-listeartikkel
De olympiske ringer

OL-medaljører i alpint (herrer) Alpint kom med på programmet til de olympiske vinterlekene under lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det ble da arrangert konkurranser i alpin kombinasjon for både herrer og damer. Under vinterlekene i 1948 i St. Moritz kom utfor og slalåm med som egne medaljedisipliner, og i 1952 var storslalåm med for første gang. Alpin kombinasjon forsvant etter 1948, og ble ikke arrangert mellom 1952 og 1984. I OL i 1988 i Calgary kom alpin kombinasjon tilbake på programmet, sammen med den nye disiplinen Super-G.

Kjetil André Aamodt er den alpinisten som har vunnet flest medaljer gjennom tidene med sine åtte medaljer. Av disse er fire gull, to er sølv og to er bronsemedaljer.

UtforRediger

Medaljevinnere i utfor herrer 1948–2018  
År Gull Sølv Bronse
1948   Henri Oreiller   Franz Gabl   Karl Molitor
  Rolf Olinger
1952   Zeno Colò   Othmar Schneider   Christian Pravda
1956   Toni Sailer   Raymond Fellay   Andreas Molterer
1960   Jean Vuarnet   Hans-Peter Lanig   Guy Périllat
1964   Egon Zimmermann   Léo Lacroix   Wolfgang Bartels
1968   Jean-Claude Killy   Guy Périllat   Jean-Daniel Dätwyler
1972   Bernhard Russi   Roland Collombin   Heinrich Messner
1976   Franz Klammer   Bernhard Russi   Herbert Plank
1980   Leonhard Stock   Peter Wirnsberger   Steve Podborski
1984   Bill Johnson   Peter Müller   Anton Steiner
1988   Pirmin Zurbriggen   Peter Müller   Franck Piccard
1992   Patrick Ortlieb   Franck Piccard   Günther Mader
1994   Tommy Moe   Kjetil André Aamodt   Ed Podivinsky
1998   Jean-Luc Crétier   Lasse Kjus   Hannes Trinkl
2002   Fritz Strobl   Lasse Kjus   Stephan Eberharter
2006   Antoine Dénériaz   Michael Walchhofer   Bruno Kernen
2010   Didier Defago   Aksel Lund Svindal   Bode Miller
2014   Matthias Mayer   Christof Innerhofer   Kjetil Jansrud
2018   Aksel Lund Svindal   Kjetil Jansrud   Beat Feuz

SlalåmRediger

Medaljevinnere i slalåm herrer 1948–2018  
År Gull Sølv Bronse
1948   Edy Reinalter   James Couttet   Henri Oreiller
1952   Othmar Schneider   Stein Eriksen   Guttorm Berge
1956   Toni Sailer   Chiharu Igaya   Stig Sollander
1960   Ernst Hinterseer   Mathias Leitner   Charles Bozon
1964   Josef Stiegler   Billy Kidd   James Heuga
1968   Jean-Claude Killy   Herbert Huber   Alfred Matt
1972   Francisco Fernández Ochoa   Gustav Thöni   Roland Thöni
1976   Piero Gros   Gustav Thöni   Willi Frommelt
1980   Ingemar Stenmark   Phil Mahre   Jacques Lüthy
1984   Phil Mahre   Steve Mahre   Didier Bouvet
1988   Alberto Tomba   Frank Wörndl   Paul Frommelt
1992   Finn Christian Jagge   Alberto Tomba   Michael Tritscher
1994   Thomas Stangassinger   Alberto Tomba   Jure Košir
1998   Hans Petter Buraas   Ole Kristian Furuseth   Thomas Sykora
2002   Jean-Pierre Vidal   Sébastien Amiez   Benjamin Raich
2006   Benjamin Raich   Reinfried Herbst   Rainer Schönfelder
2010   Giuliano Razzoli   Ivica Kostelić   André Myhrer
2014   Mario Matt   Marcel Hirscher   Henrik Kristoffersen
2018   André Myhrer   Ramon Zenhäusern   Michael Matt

StorslalåmRediger

Medaljevinnere i storslalåm herrer 1948–2018  
År Gull Sølv Bronse
1952   Stein Eriksen   Christian Pravda   Toni Spiess
1956   Toni Sailer   Andreas Molterer   Walter Schuster
1960   Roger Staub   Josef Stiegler   Ernst Hinterseer
1964   François Bonlieu   Karl Schranz   Josef Stiegler
1968   Jean-Claude Killy   Willy Favre   Heini Messner
1972   Gustav Thöni   Edmund Bruggmann   Werner Mattle
1976   Heini Hemmi   Ernst Good   Ingemar Stenmark
1980   Ingemar Stenmark   Andreas Wenzel   Hans Enn
1984   Max Julen   Jure Franko   Andreas Wenzel
1988   Alberto Tomba   Hubert Strolz   Pirmin Zurbriggen
1992   Alberto Tomba   Marc Girardelli   Kjetil André Aamodt
1994   Markus Wasmeier   Urs Kälin   Christian Mayer
1998   Hermann Maier   Stephan Eberharter   Michael von Grünigen
2002   Stephan Eberharter   Bode Miller   Lasse Kjus
2006   Benjamin Raich   Joël Chenal   Hermann Maier
2010   Carlo Janka   Kjetil Jansrud   Aksel Lund Svindal
2014   Ted Ligety   Steve Missillier   Alexis Pinturault
2018   Marcel Hirscher   Henrik Kristoffersen   Alexis Pinturault

Super-GRediger

Medaljevinnere i super-G herrer 1948–2018  
År Gull Sølv Bronse
1988   Franck Piccard   Helmut Mayer   Lars-Börje Eriksson
1992   Kjetil André Aamodt   Marc Girardelli   Jan Einar Thorsen
1994   Markus Wasmeier   Tommy Moe   Kjetil André Aamodt
1998   Hermann Maier   Didier Cuche
  Hans Knauß
2002   Kjetil André Aamodt   Stephan Eberharter   Andreas Schifferer
2006   Kjetil André Aamodt   Hermann Maier   Ambrosi Hoffmann
2010   Aksel Lund Svindal   Bode Miller   Andrew Weibrecht
2014   Kjetil Jansrud   Andrew Weibrecht   Jan Hudec

  Bode Miller

2018   Matthias Mayer   Beat Feuz   Kjetil Jansrud

Alpin kombinasjonRediger

Medaljevinnere i alpin kombinasjon herrer 1948–2018  
År Gull Sølv Bronse
1936   Franz Pfnür   Gustav Lantschner   Émile Allais
1948   Henri Oreiller   Karl Molitor   James Couttet
1988   Hubert Strolz   Bernhard Gstrein   Paul Accola
1992   Josef Polig   Gianfranco Martin   Steve Locher
1994   Lasse Kjus   Kjetil André Aamodt   Harald Christian Strand Nilsen
1998   Mario Reiter   Lasse Kjus   Christian Mayer
2002   Kjetil André Aamodt   Bode Miller   Benjamin Raich
2006   Ted Ligety   Ivica Kostelić   Rainer Schönfelder
2010   Bode Miller   Ivica Kostelić   Silvan Zurbriggen
2014   Sandro Viletta   Ivica Kostelić   Christof Innerhofer
2018   Marcel Hirscher   Alexis Pinturault   Victor Muffat-Jeandet

MedaljefordelingRediger

Oppdatert per Vinter-OL 2018

Mestvinnende utøvereRediger

 Nr.  Utøvere    Gull       Sølv    Bronse Totalt
1.   Kjetil André Aamodt 4 2 2 8
2.   Alberto Tomba 3 2 0 5
3.   Jean-Claude Killy 3 0 0 3
  Toni Sailer 3 0 0 3
5.   Hermann Maier 2 1 1 4
  Aksel Lund Svindal 2 1 1 4
7.   Marcel Hirscher 2 1 0 3
8.   Benjamin Raich 2 0 2 4
9.   Henri Oreiller 2 0 1 3
  Ingemar Stenmark 2 0 1 2
11.   Matthias Mayer 2 0 0 2
  Ted Ligety 2 0 0 2
  Markus Wasmeier 2 0 0 2
14.   Bode Miller 1 3 2 6
15.   Lasse Kjus 1 3 1 5
16.   Kjetil Jansrud 1 2 2 5
17.   Stephan Eberharter 1 2 1 4
18.   Gustav Thöni 1 2 0 3
19.   Franck Piccard 1 1 1 3
  Josef Stiegler 1 1 1 3
21.   Stein Eriksen 1 1 0 2
  Phil Mahre 1 1 0 2
  Tommy Moe 1 1 0 2
  Markus Wasmeier 1 1 0 2
  André Myhrer 1 1 0 2
  Othmar Schneider 1 1 0 2
  Hubert Strolz 1 1 0 2
  Ramon Zenhäusern 1 1 0 2

Nasjonsvis medaljefordelingRediger

 Nr.  Land    Gull       Sølv    Bronse Totalt
1   Østerrike 24 19 25 68
2   Norge 11 11 10 32
3   Frankrike 11 8 10 29
4   Sveits 9 13 13 35
5   Italia 8 6 3 17
6   USA 6 8 4 18
7   Tyskland 3 1 0 4
8   Sverige 3 0 4 7
9   Spania 1 0 0 1
10   Kroatia 0 4 0 4
11   Luxembourg 0 2 0 2
12   Liechtenstein 0 1 3 4
13   Det forente Tyskland 0 1 1 2
14   Japan 0 1 0 1
  Vest-Tyskland 0 1 0 1
  Jugoslavia 0 1 0 1
17   Canada 0 0 3 3
18   Slovenia 0 0 1 1

KilderRediger

Se ogsåRediger