Liste over kriger Burma har deltatt i

Wikimedia-listeartikkel

Moderne krigerRediger

Unionen Burma og Myanmar (siden 1948)[1]Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Den indre konflikten i Burma
(1948–)
  Militærjuntaen   Opposisjonelle: Pågår
  • Pågående borgerkrigstilstand i Burma
  • Våpenhvile erklæt i 2012
Guomindang-invasjonen av Burma
(1950–1961)[2]
  Burma
  Kina
  Guomindang Seier
  • Guomindang ble drevet ut i 1961

Historiske krigerRediger

Pagan-dynastiet (849-1287)Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Mongolinvasjonen av Burma (1277-87) Pagan-dynastiet Yuan-dynastiet Tap
  • Burma underlegges Yuán; Pagan blir oppløst

Ava (1364-1555) og Hanthawaddy (1287-1539)Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Førtiårskrigen (1385-1424) Ava med allierte Hanthawaddy Pegu med allierte Ingen seier

Taungoo-dynastiet (1486-1752)Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Taungoos gjenforeningskriger (15.-16. århundre) Taungoo-dynastiet Andre burmesiske kongedømmer Seier
  • Alle burmesiske kongedømmer med unntak av Arakan erobres av Taungoo.
Taungoo–Hanthawaddy-krigen (1535-1541 - del av krigen over) Taungoo-dynastiet Hanthawaddy Pegu med allierte Seier til Taungoo
Taungoos erobringskriger (16. århundre) Taungoo-dynastiet Lan Xang
Siam
Shan-statene
Ava
Diverse andre
Seier til Taungoo
  • Store deler av det vestre og sentrale Indokina erobres
Den burmesisk-siamesiske krigen i 1548-9 Taungoo-dynastiet   Kongedømmet Ayutthaya Tap
Den burmesisk-siamesiske krigen i 1584-1605 Taungoo-dynastiet   Kongedømmet Ayutthaya Tap
Kriger mot portugiserne og burmesiske fiender (~1599-1613) Taungoo-dynastiet   Portugal
Arakan
Andre
Tap
  • Taungoo mister store områder
  • Portugiserne beseiret i 1614
Qings ekspedisjon mot Zhu Youlang (1662) Qing-dynastiet Míng-lojalister[3] Seier til Qing
  • Det sørlige Míng blir endelig beseiret
Den burmesiske borgerkrig (1740-57) Taungoo-dynastiet Burmesiske motstandere Konbaung-dynastiet opprettes

Konbaung-dynastiet (1752-1885)Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Diverse burmesisk-siamesiske kriger
(1760, 1767, 1770, 1776, 1792–1793, 1804, 1808–1811 og 1852–1854)
  Konbaung-dynastiet   Rattanakosin-riket (Siam) Uavgjort
Den kinesisk-burmesiske krig
(1765–1769)
  Konbaung-dynastiet   Qing-dynastiet Militær seier
  • Fire kinesiske ekspedisjoner slått tilbake
  • Kineserne regnet utfallet som en politisk seier
  • Burma blir svekket til fordel for Siam
Nihærskrigen
(1785-7)
  Konbaung-dynastiet   Rattanakosin-riket (Siam) Tap
  • Den burmesiske invasjonen ble slått tilbake
Det arakanesiske opprøret
(1811-5)
  Konbaung-dynastiet Rohingya-opprørere Seier
  • Opprøret slått ned
Den burmesiske invasjonen av Assam (1817-26)   Konbaung-dynastiet Ahom Seier
  • Burma okkuperer Ahom. Den første anglo-burmesiske krig.
Den første anglo-burmesiske krig
(1824–1826)
  Konbaung-dynastiet   Det britiske ostindiske kompani Tap
  • Burma må avstå Assam, Manipur, Arakan og Tenasserim til Storbritannia
  • Burma måtte betale en million pund i krigserstatning
Den andre anglo-burmesiske krig
(1852–1854)
  Konbaung-dynastiet   Storbritannia Tap
  • Storbritannia annekterer Nedre Burma
Den andre anglo-burmesiske krig
(1885)
  Konbaung-dynastiet   Storbritannia Tap

Kolonitiden (1824-1928)Rediger

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Felttoget i Burma
(1942–1945)
(Var en del av Andre verdenskrig)
  Japan

  Thailand
  Azad Hind
  Staten Burma

  Storbritannia

  Britisk India
  Britisk Burma
  Republikken Kina
  USA

Alliert seier
  • Britene gjenerobrer Burma

ReferanserRediger

  1. ^ Konfliktene mellom den burmesiske regjeringen og forskjellige minoritetsgrupper siden 1948 og også motstand mot militærregimet fra 1988 og fram til i dag blir ofte sammen referert til som den indre konflikten i Burma
  2. ^ Relatert med den kinesiske borgerkrig, hvor kommunistenes seier førte til at en nasjonalistisk hær baserte seg i Burma
  3. ^ Taungoo støttet tidvis begge sider militært.