Liste over islamistiske terrorangrep

Wikimedia-listeartikkel
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Terrorangrep av islamske ekstremister har forekommet i global skala. Terroristene har brukt teknikker som brannstiftelse, overkjøring med fartøy, kapring, bombetrusler, selvmordsangrep, kidnapping, knivstikking og halshugging. Det følgende er en liste over islamske terrorangrep som har fått betydelig pressedekning siden den iranske revolusjonen i 1979.

«Jihad's sorte flagg» som benyttet av militante jihadister siden rundt siste halvdel av 1990-tallet.

1970-åreneRediger

1980-åreneRediger

1990-åreneRediger

2000-åreneRediger

2001Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
USA 11. september En serie av fire koordinerte terrorangrep utført av al-Qaeda som involverte kapring og styrting av passasjerfly, hvor 2996 mennesker ble drept og over 6000 skadde. 2996 6000+

2010-åreneRediger

2013Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Kenya 21. september En terroraksjon i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi krevde 67 menneskeliv.[1] 67 175

2015Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Danmark 14.–15. februar En terrorist åpnet ild ved kulturhuset Krudttønden og senere ved Københavns synagoge. To sivile ble drept og fem personer skadet. 2 5
Kenya 2. april Al-Shabaab angrep Garissa University College i Garissa hvor 148 ble drept, de fleste kristne studenter. Terroristene separerte kristne og muslimer, og slaktet brutalt ned de kristne. Flere vitner har fortalt at de brukte halshugging som metode.[2] 148 ~80
Frankrike 13. november En serie av terrorangrep i Paris dreper 137 og skader 368. Terroren involverte en serie koordinerte angrep som bestod av masseskytinger og selvmordsbombing. Denne hendelsen var den mest fatale på fransk jord siden andre verdenskrig. 137 368

2016Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Belgia 22. mars Koordinerte bombeangrep ble utløst i Brussel, inkludert to selvmordsbomber på Brussel lufthavn og en bombe på Brussels metro. Angrepet resulterte i 35 dødsfall og mer enn 300 skadde. 35 300+
Frankrike 14. juli 87 mennesker, inkludert gjerningsmannen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, dør under angrepet i Nice i Frankrike. Mohamed kunne kjøre en lastebil fritt langs strandpromenaden over to kilometer, hvor han bevisst styrte inn i folkemengder. 434 ble skadet. 87 434
Frankrike 26. juli En prest får strupen skåret over og fire nonner blir tatt til gisler i en kirke i Rouen i Frankrike.[3] To terrorister blir skutt og drept av franske myndigheter.[4] En av mennene var kjent fra før av fransk etterretning og lå på den franske regjeringens overvåkningsliste for potensielle terrorister.[5] 3 0
Tyskland 19. desember En terrorist med lastebil fikk trengt seg inn på et julemarked ved Kaiser-Wilhelm-GedächtniskircheBreitscheidplatz i Berlin. 12 mennesker blir drept og 56 skadet. 12 56

2017Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Storbritannia 22. mars En mann kjører en bil over fotgjengere på sørsida av Westminster Bridge. 4 fotgjengere, 1 politimann og terroristen selv ble drept. 49 ble skadet. 6 49
Sverige 7. april En asylsøker fra Usbekistan kjørte en lastebil inn i kjøpesenteret Åhléns City, drepte fem mennesker, og skadet femten på Drottninggatan. 5 15
Egypt 26. mai Tilhengere av politisk islam åpnet ild mot flere busser som fraktet kristne pilegrimer på vei tilbake fra et koptisk kloster i Minya i Egypt. 28 personer ble drept og 22 ble såret.[6] 28 22
Spania 17.–18. august Tre separate angrep i Barcelona dreper minst femten mennesker og skader mer enn 100. 15 120

2018Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Egypt 2. november Militante islamister utførte et bakholdsangrep mot tre busser som fraktet kristne pilegrimer på vei tilbake fra et koptisk kloster i Minya i Egypt. Minst 7 personer ble drept og over 20 personer skadd.[7] 7 20+
Australia 9. november En mann av somalisk opphav satte fyr på en bil og knivstakk tre mennesker i Melbourne, hvorav ett offer døde av skadene. Terroristen ble skutt og drept etter konfrontasjon med politibetjenter.[8] 2 2
Marokko 17. desember To kvinnelige skandinaviske turister, ei norsk og ei dansk, ble voldtatt og drept, en av dem halshugget, nær Imlil i Atlasfjellene. Morderne filmet drapene mens de kalte de to kvinnene «fiender av Allah» og sa at deres handlinger var «Allahs vilje».[9] Fire mistenkte menn ble arrestert i forbindelse med drapene og Marokkanske myndigheter sa de hadde sverget troskap til den islamske staten før drapene.[10] I ettertid ble ytterligere 15 personer pågrepet i forbindelse med drapene, blant dem en sveitsisk statsborger.[11] I tillegg er 14 personer pågrepet i Marokko for å ha hyllet drapene.[12] 2 0

2019Rediger

Land Dato Beskrivelse Døde Skadde
Kenya 15. januar Militante Al-Shabaab-medlemmer angrep the DusitD2-hotellet i Nairobi og drepte flere mennesker.[13] Mange ble også alvorlig skadd. minst 21 ukjent
Norge 17. januar En kvinne i 20-åra ble kritisk skadet etter å ha blitt knivstukket i ryggen i kassakøen i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo sentrum. Angrepet ble utført av en 20 år gammel mann som kom til Norge via Sverige samme dag. Mannen sa i avhør at han ville drepe flere mennesker i Norge. PST knytter handlingen til ekstrem islamisme.[14] 0 1

ReferanserRediger

  1. ^ «Myndighetene i Kenya har kontroll over kjøpesenter». Aftenposten. 24. september 2013. Besøkt 19. januar 2019. 
  2. ^ «Kenya i sorg og sjokk etter massakre». Verdens Gang. 3. april 2015. Besøkt 19. januar 2019. 
  3. ^ «Presten skulle ydmykes før de skar halsen av ham». Document.no. 26. juli 2016. Besøkt 18. januar 2019. 
  4. ^ «Prest (84) brutalt drept etter gisseldrama i fransk kirke». TV2. 26. juli 2016. Besøkt 18. januar 2019. 
  5. ^ «Fransk etterretning skal ha forfalsket rapport etter at islamister drepte prest i 2016». Dagbladet. 9. januar 2018. Besøkt 18. januar 2019. 
  6. ^ «Egypt's Copts: Our government is failing us after fourth ISIS attack in six months». Christian Today. 29. mai 2017. Besøkt 27. januar 2019. 
  7. ^ «Egypt’s Copts targeted by terrorism, again». Daily News Egypt. 4. november 2018. Besøkt 27. januar 2019. 
  8. ^ «Somalisk islamist drepte restauranteier under terrorangrep i Melbourne». Document.no. 11. november 2018. Besøkt 19. januar 2019. 
  9. ^ «Morocco backpackers beheaded by ISIS fanatics yelling ‘enemies of God’ – as video ‘shows thugs pledging allegiance to terror group’». The Sun. 21. desember 2018. Besøkt 12. januar 2019. 
  10. ^ «Marokko-drapene: IS-videoen er ekte». VG. 20. desember 2018. Besøkt 12. januar 2019. 
  11. ^ «Sveitsisk borger pågrepet i forbindelse med drapene i Marokko». Document.no. 29. desember 2018. Besøkt 19. januar 2019. 
  12. ^ «VG: 14 pågrepet i Marokko for å ha hyllet dobbeltdrapet». Nettavisen. 3. januar 2019. Besøkt 19. januar 2019. 
  13. ^ «Jason (40) overlevde 11. september-angrepet. Så ble han drept i Nairobi». Dagbladet. 17. januar 2019. Besøkt 19. januar 2019. 
  14. ^ «Etterforsker knivstikking i Oslo som terror». Dagbladet. 18. januar 2019. Besøkt 18. januar 2019.