Åpne hovedmenyen

Liste over byer i Finland

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over byer i Finland. I Finland kan en kommune ifølge §5 i den finske kommuneloven velge å kalle seg for by «når den mener den oppfyller de krav som stilles til et bysamfunn».

Byer i FinlandRediger

Svensk navn Finsk navn Landskap Len 1950 Len 2000 Ble köping Ble by Befolkning 2014-12-31[1]
Ackas Akaa Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 2007 17 051
Alajärvi Alajärvi Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1986 10 174
Alavo Alavus Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1974 1977 12 104
Björneborg Pori Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1558 83 528
Borgå Porvoo Nyland Nylands län Södra Finlands län 1346 49 792
Brahestad Raahe Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1649 25 388
Esbo Espoo Nyland Nylands län Södra Finlands län 1963 1972 265 602
Etseri Ähtäri Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1986 6 182
Forssa Forssa Egentliga Tavastland Tavastehus län Södra Finlands län 1923 1964 17 534
Fredrikshamn Hamina Kymmenedalen Kymmene län Södra Finlands län 1653 21 068
Grankulla Kauniainen Nyland Nylands län Södra Finlands län 1920 1972 9 358
Haapajärvi Haapajärvi Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1967 1977 7 482
Haapavesi Haapavesi Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1996 7 181
Hangö Hanko Nyland Nylands län Södra Finlands län 1874 9 028
Harjavalta Harjavalta Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1968 1977 7 373
Heinola Heinola Päijänne-Tavastland S:t Michels län Södra Finlands län 1839 19 712
Helsingfors Helsinki Nyland Nylands län Södra Finlands län 1550 622 240
Hyvinge Hyvinkää Nyland Nylands län Södra Finlands län 1926 1960 46 413
Högfors Karkkila Nyland Nylands län Södra Finlands län 1932 1977 8 981
Idensalmi Iisalmi Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1860 1891 22 110
Ikalis Ikaalinen Birkaland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1858 1977 7 306
Imatra Imatra Södra Karelen Kymmene län Södra Finlands län 1948 1971 28 050
Jakobstad Pietarsaari Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1652 19 580
Joensuu Joensuu Norra Karelen Kuopio län (1960–1997 Norra Karelens län) Östra Finlands län 1848 75 088
Juankoski Juankoski Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1998 4 883
Jyväskylä Jyväskylä Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1837 135 761
Jämsä Jämsä Mellersta Finland Tavastehus län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1969 1977 21 824
Kajana Kajaani Kajanaland Uleåborgs län Uleåborgs län 1651 37 801
Kalajoki Kalajoki Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 2002 12 633
Kankaanpää Kankaanpää Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1967 1972 11 891
Kannus Kannus Mellersta Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1986 5 646
Karleby Kokkola Mellersta Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1620 47 294
Kaskö Kaskinen Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1785 1 323
Kauhajoki Kauhajoki Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 2001 14 014
Kauhava Kauhava Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1986 16 926
Kemi Kemi Lappland Lapplands län Lapplands län 1869 21 939
Kemijärvi Kemijärvi Lappland Lapplands län Lapplands län 1952 1973 7 889
Kervo Kerava Nyland Nylands län Södra Finlands län 1924 1970 35 331
Keuru Keuruu Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1986 10 187
Kides Kitee Norra Karelen Kuopio län (1960–1997 Norra Karelens län) Östra Finlands län 1992 10 995
Kiuruvesi Kiuruvesi Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1993 8 752
Kotka Kotka Kymmenedalen Kymmene län Södra Finlands län 1878 54 587
Kouvola Kouvola Kymmenedalen Kymmene län Södra Finlands län 1923 1960 86 488
Kristinestad Kristiinankaupunki Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1649 6 847
Kuhmo Kuhmo Kajanaland Uleåborgs län Uleåborgs län 1986 8 950
Kumo Kokemäki Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1972 1977 7 703
Kuopio Kuopio Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1782 107 607
Kurikka Kurikka Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1926 1977 14 186
Kuusamo Kuusamo Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 2000 15 818
Lahtis Lahti Päijänne-Tavastland Tavastehus län Södra Finlands län 1878 1905 103 805
Lappo Lapua Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1964 1977 14 741
Letala Laitila Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1986 8 544
Lieksa Lieksa Norra Karelen Kuopio län (1960–1997 Norra Karelens län) Östra Finlands län 1936 1973 12 123
Loimaa Loimaa Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1922 1969 16 619
Lojo Lohja Nyland Nylands län Södra Finlands län 1926 1969 47 653
Lovisa Loviisa Nyland Nylands län Södra Finlands län 1745 15 457
Mariehamn Maarianhamina Åland Ålands län Åland 1861 11 488
Mänttä-Filpula Mänttä-Vilppula Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län - 2009 10 738
Nivala Nivala Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1992 10 945
Nokia Nokia Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1937 1977 32 854
Nurmes Nurmes Norra Karelen Kuopio län (1960–1997 Norra Karelens län) Östra Finlands län 1876 1974 8 084
Nykarleby Uusikaarlepyy Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1620 7 531
Nyslott Savonlinna Södra Savolax S:t Michels län Östra Finlands län 1639 35 969
Nystad Uusikaupunki Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1617 15 565
Närpes Närpiö Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1993 9 398
Nådendal Naantali Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1443 18 883
Orimattila Orimattila Päijänne-Tavastland Nylands län Södra Finlands län 1992 16 301
Orivesi Orivesi Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1986 9 584
Oulais Oulainen Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1967 1977 7 725
Outokumpu Outokumpu Norra Karelen Kuopio län (1960–1997 Norra Karelens län) Östra Finlands län 1968 1977 7 175
Pargas Parainen Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 2009 15 497
Parkano Parkano Birkaland Tavastehus län (1993–1997 Åbo og Björneborgs län) Västra Finlands län 1972 1977 6 804
Pemar Paimio Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1997 10 635
Pieksämäki Pieksämäki Södra Savolax S:t Michels län Östra Finlands län 1930 1962 19 066
Pudasjärvi Pudasjärvi Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 2004 8 408
Pyhäjärvi Pyhäjärvi Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1993 5 562
Raseborg Raasepori Nyland Nylands län Södra Finlands län 2009 28 703
Raumo Rauma Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1442 39 994
Reso Raisio Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1966 1974 24 399
Riihimäki Riihimäki Egentliga Tavastland Tavastehus län Södra Finlands län 1922 1960 29 384
Rovaniemi Rovaniemi Lappland Lapplands län Lapplands län 1929 1960 61 568
S:t Karins Kaarina Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1993 32 161
S:t Michel Mikkeli Södra Savolax S:t Michels län Östra Finlands län 1838 54 616
Saarijärvi Saarijärvi Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1986 10 089
Salo Salo Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1860 1960 54 277
Sastamala Sastamala Birkaland Åbo og Björneborgs län
(Mouhijärvi til Tavastehus län før 1993)
Västra Finlands län 2009 25 392
Seinäjoki Seinäjoki Södra Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1931 1960 60 903
Somero Somero Egentliga Finland Tavastehus län (1990–1997 Åbo og Björneborgs län) Västra Finlands län 1993 9 179
Suonenjoki Suonenjoki Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1967 1977 7 426
Tammerfors Tampere Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1779 223 148
Tavastehus Hämeenlinna Egentliga Tavastland Tavastehus län Södra Finlands län 1639 68 017
Torneå Tornio Lappland Lapplands län Lapplands län 1621 22 333
Träskända Järvenpää Nyland Nylands län Södra Finlands län 1951 1967 40 427
Uleåborg Oulu Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1605 196 305
Ulvsby Ulvila Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 13651558
2000
13 330
Valkeakoski Valkeakoski Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1923 1963 21 165
Vanda Vantaa Nyland Nylands län Södra Finlands län 1972 1974 210 810
Varkaus Varkaus Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1929 1962 21 863
Vasa Vaasa Österbotten Vasa län Västra Finlands län 1606 67 001
Viitasaari Viitasaari Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1996 6 786
Villmanstrand Lappeenranta Södra Karelen Kymmene län Södra Finlands län 1649 72 830
Virdois Virrat Birkaland Vasa län (1969–1997 Tavastehus län) Västra Finlands län 1924 1977 7 161
Vittis Huittinen Satakunda Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1972 1977 10 493
Ylivieska Ylivieska Norra Österbotten Uleåborgs län Uleåborgs län 1965 1971 14 975
Ylöjärvi Ylöjärvi Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 2004 32 266
Åbo Turku Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1200-tallet 184 112
Äänekoski Äänekoski Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1932 1973 19 919

Tidligere byerRediger

Svensk navn Finsk navn Landskap Len 1950 Len 2000 Ble köping Ble by Befolkning 2007 Anmerkning
Anjalankoski Anjalankoski Kymmenedalen Nylands län Södra Finlands län 1975 1977 17.301 fra 2009-01-01 del av Kouvola
Ekenäs Tammisaari Nyland Nylands län Södra Finlands län 1546 14.565 fra 2009-01-01 del av Raseborg
Jämsänkoski Jämsänkoski Mellersta Finland Tavastehus län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1986 7.480 fra 2009-01-01 del av Jämsä
Joutseno Joutseno Södra Karelen Kymmene län Södra Finlands län 2005 10.807 fra 2009-01-01 del av Villmanstrand
Karis Karjaa Nyland Nylands län Södra Finlands län 1930 1977 8.977 fra 2009-01-01 del av Raseborg
Kuusankoski Kuusankoski Kymmenedalen Kymmene län Södra Finlands län 1957 1973 20.360 fra 2009-01-01 del av Kouvola
Mänttä Mänttä Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1948 1973 6.550 fra 2009-01-01 del av Mänttä-Filpula
Nilsiä Nilsiä Norra Savolax Kuopio län Östra Finlands län 1998 6.505 fra 2013-01-01 del av Kuopio
Pargas Parainen Egentliga Finland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1948 1977 12.060 fra 2009-01-01 del av Väståboland
Suolahti Suolahti Mellersta Finland Vasa län (1960–1997 Mellersta Finlands län) Västra Finlands län 1932 1977 5.380 fra 2007-01-01 del av Äänekoski
Toijala Toijala Birkaland Tavastehus län Västra Finlands län 1946 1977 8.330 fra 2007-01-01 del av Ackas
Vammala Vammala Birkaland Åbo og Björneborgs län Västra Finlands län 1907 1965 15.245 fra 2009-01-01 del av Sastamala

Tidligere finske byer i RusslandRediger

Tre byer lå i det området som Finland mistet til Sovjetunionen etter den andre verdenskrig:

Svensk navn Finsk navn Russisk navn Historisk landskap Len Ble by Befolkning 2008[2]
Vyborg Viipuri Vyborg Karelen Viborgs län 1403 77 595
Sordavala Sortavala Serdobol Karelen Viborgs län 1632 19 532
Kexholm Käkisalmi Priozersk Karelen Viborgs län 1293 17 918

ReferanserRediger

  1. ^ «KOMMUNERNAS INVÅNARANTAL I ALFABETISK ORDNING 31.12.2014». Befolkningsregistercentralen. Besøkt 25 januari 2015.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  2. ^ Publikation Tjislennost naselenija rossijskoj federatsii, po gorodam, poselkam gorodskogo tipa i rajonam, na 1 janvarja 2008 goda (utgiven av ROSSTAT), invånarantal i Rysslands administrativa enheter 1 januari 2008.

Eksterne lenkerRediger