Åpne hovedmenyen

Liste over Perus presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Republikken Perus president er slik det er nedfelt i Perus konstitusjon fra 1993, statsleder og representerer republikken i alle offisielle internasjonale saker. Presidenten velges hvert femte år, og den sittende president kan ikke gjenvelges. Etter et fem åres opphold, kan derimot en tidligere president sitte på nytt. Det finnes ingen grense på hvor mange ganger en kan sitte som presidentkandidat.[1] Den nåværende presidenten er Pedro Pablo Kuczynski, valgt inn i 2016.

Innsettelsen av regjeringen skjer 28. juli, som er uavhengighetsdagen fra Spania og nasjonal fridag.

HistorieRediger

Gjennom Perus mer enn 180 år av selvstendighet har Peru vært styrt av militære ledere som slåss for selvstendighet, lederne fra Stillehavskrigen, representanter for aristokratiet og demokratisk valgte ledere. Presidenthistorien om inneholder borgerkrig, statskupp og vold. Mer enn en gang, har flere individer gjort krav på retten til å være president samtidig.   Forskjellige titler har blitt brukt, som «Perus beskytter» (brukt av San Martin), «Perus frier» (brukt av Bolivar) og «Perus øverste beskytter» (av Santa Cruz).

Presidenter i republikkenRediger

  Den følgende listen inneholder navnene til Perus presidenter:

# Picture President Inaugurated Left office Form of entry Title
1   José de San Martín 28. juli 1821 20. september 1822 Indirekte valgt Perus beskytter
2   Francisco Xavier de Luna Pizarro 20. september 1822 22. september 1822 Indirekte valgt Interimsstyre
3   José La Mar 22. september 1822 27. februar 1823 Valgt av kongressen President i militærjuntaen
4   José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle 27. februar 1823 28. februar 1823 Indirekte valgt Interimsstyre
5 José de la Riva Agüero 28. februar 1823 23. juni 1823 Valgt av kongressen
6   Antonio José de Sucre 23. juni 1823 17. juli 1823 Valgt av kongressen
7   José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle 17. juli 1823 17. februar 1824 Valgt av kongressen Supreme Delegate
8   Simón Bolívar 17. februar 1824 28. januar 1827 Valgt av kongressen
9   Andrés de Santa Cruz 28. januar 1827 9. juni 1827 Valgt av kongressen President of the Government Council
10   Manuel Salazar y Baquíjano 9. juni  1827 22. august 1827 Valgt av kongressen Interimsstyre
11   José La Mar 22. august 1827 7. juni 1829 Direktevalgt
12   Antonio Gutiérrez de la Fuente 7. juni 1829 1. september 1829 Statskupp
13   Agustín Gamarra 1. september 1829 20. desember 1833 Valgt av kongressen
14   Francisco Xavier de Luna Pizarro 20. desember 1833 21. desember 1833 Valgt av kongressen Interimsstyre
15   Luis José de Orbegoso y Moncada 21. desember 1833 11. august 1836 Valgt av kongressen
16   Pedro Pablo Bermúdez[2] 4. januar 1833 24. april 1834 Statskupp Provisional Supreme Ruler
17   Felipe Santiago Salaverry[3]   23. februar 1835   7. februar 1836 Statskupp Høyesterettsdommer
18   Andrés de Santa Cruz[4] 11. august 1836 25. august 1838
19   Agustín Gamarra 25. august 1838 18. november 1841 Valgt av kongressen
20   Manuel Menéndez 18. november 1841 16. august 1842 Interimsstyre
21   Juan Crisóstomo Torrico 16. august 1842 17. oktober 1842 Statskupp
22   Juan Francisco de Vidal[5] 17. oktober 1842 15. mars 1843 Statskupp
23   Justo Figuerola 15. mars 1843 20. mars 1843 Statskupp
24   Manuel Ignacio de Vivanco 20. mars 1843 17. juni 1844 Selvutnevnt president
25   Domingo Nieto 20. mars 1843   17. februar 1844 valgt av militærjuntaen President i militærjuntaen - Stor-marskalk av Perú
26   Ramón Castilla   17. februar 1844 10. august 1844 Valgt for å erstatte Domingo Nieto
27   Domingo Elías 17. juni 1844 10. august 1844 Selvutnevnt president
28   Manuel Menéndez 10. august 1844 11. august 1844 Interimsstyre
29   Justo Figuerola 11. august 1844 7. oktober 1844 Statskupp
30   Manuel Menéndez 7. oktober 1844 20. april 1845 Interimsstyre
31   Ramón Castilla 20. april 1845 20. april 1851 Direktevalgt
32   José Rufino Echenique 20. april 1851 5. januar 1855 Direktevalgt
33   Ramón Castilla 5. januar 1855 24. oktober 1862 Statskupp
Direktevalgt
34   Miguel de San Román 24. oktober 1862 3. april 1863 Direktevalgt
35   Ramón Castilla 3. april 1863 9. april 1863 Revolusjon
Selvutnevnt president
36   Pedro Diez Canseco 3. april 1863 5. august 1863 Interimsstyre Andre visepresident
37   Juan Antonio Pezet 5. august 1863 25. april 1865 Første visepresident
38   Mariano Ignacio Prado 25. april 1865 24. juni 1865 Statskupp
39   Juan Antonio Pezet 24. juni 1865 8. november 1865
40   Pedro Diez Canseco 8. november 1865 28. november 1865 Interimsstyre
41   Mariano Ignacio Prado 28. november 1865 8. januar 1868 Direktevalgt
42   Pedro Diez Canseco 8. januar 1868 2. august 1868 Interimsstyre
43   José Balta 2. august 1868 Juli 22, 1872 Direktevalgt
44   Tomás Gutiérrez Juli 22, 1872 Juli 26, 1872 Statskupp Enehersker
45   Francisco Diez Canseco Juli 26, 1872 Juli 27, 1872 Interimsstyre
46   Mariano Herencia Zevallos Juli 27, 1872 2. august 1872 Interimsstyre
47   Manuel Pardo 2. august 1872 2. august 1876 Direktevalgt
48   Mariano Ignacio Prado 2. august 1876 23. desember 1879 Direktevalgt
49 Nicolás de Piérola 23. desember 1879 28. november 1881 Statskupp
50   Francisco García Calderón 12. mars 1881 28. september 1881 Valgt av kongressen
Chilean Occupation
(Lima)
Provisorisk president
51   Lizardo Montero Flores 28. september 1881 6. november 1881 Valgt av kongressen
Chilean Occupation
(Arequipa)
Provisorisk president
52   Andrés Avelino Cáceres 6. november 1881 25. desember 1882 Selfproclaimed
Chilean Occupation
(Central Peru)
Republikkens president
53   Miguel Iglesias 6. november 1881 25. desember 1882 Valgt av kongressen
Chilensk okkupasjon
(Cajamarca)
Provisorisk president
54   Antonio Arenas 3. desember 1885 5. juni 1886 Interimsstyre President i militærjuntaen
55   Andrés Avelino Cáceres 5. juni 1886 10. august 1890 Direktevalgt Republikkens president
56   Remigio Morales Bermúdez 10. august 1890 1. april 1894 Direktevalgt Republikkens president
57   Justiniano Borgoño 1. april 1894 10. august 1894 Interimsstyre President of the Government Junta
58   Andrés Avelino Cáceres 10. august 1894 20. mars 1895 Direktevalgt Republikkens president
59   Manuel Candamo 20. mars 1895 8. september 1895 Interimsstyre President i militærjuntaen
60 Nicolás de Piérola 8. september 1895 8. september 1899 Direktevalgt Republikkens president
61 Eduardo López de Romaña 8. september 1899 8. september 1903 Direktevalgt Republikkens president
62   Manuel Candamo 8. september 1903 7. mai 1904 Direktevalgt Republikkens president
63   Serapio Calderón 7. mai 1904 24. september 1904 Interimsstyre President i militærjuntaen
64   José Pardo y Barreda 24. september 1904 24. september 1908 Direktevalgt Republikkens president
65   Augusto B. Leguía y Salcedo 24. september 1908 24. september 1912 Direktevalgt Republikkens president
66 Guillermo Billinghurst 24. september 1912 4. februar 1914 Direktevalgt Republikkens president
67   Óscar Benavides 4. februar 1914 18. august 1915 Statskupp
68   José Pardo y Barreda 18. august 1915 4. juli 1919 Direktevalgt Republikkens president
69   Augusto B. Leguía y Salcedo 4. juli 1919 25. august 1930 Direktevalgt
Statskupp
Republikkens president
70   Manuel María Ponce Brousset 25. august 1930 27. august 1930 Interimsstyre
71   Luis Miguel Sánchez Cerro 27. august 1930 1. mars Statskupp 1. president i den midlertidige militærjuntaen
72   Ricardo Leoncio Elías Arias 1. mars 1931 5. mars 1931 Statskupp 2. president i den midlertidige militærjuntaen
73   Gustavo Jiménez 5. mars 1931 11. mars 1931 Statskupp 3. president i den midlertidige militærjuntaen
74   David Samanez Ocampo 11. mars 1931 8. desember 1931 Interimsstyre President i den sørlige juntaen
75   Luis Miguel Sánchez Cerro 8. desember 1931 30. april 1933 Direktevalgt Republikkens president
76   Óscar Benavides 30. april 1933 8. desember 1939 Valgt av kongressen Republikkens president
77   Manuel Prado y Ugarteche 8. desember 1939 28. juli 1945 Direktevalgt Republikkens president
78 José Bustamante y Rivero 28. juli 1945 29. oktober 1948 Direktevalgt Republikkens president
79   Manuel A. Odría 29. oktober 1948 1. juni 1950 Statskupp
80   Zenón Noriega Agüero 1. juni 1950 28. juli 1950 Interimsstyre
81   Manuel A. Odría 28. juli 1950 28. juli 1956 Direktevalgt Republikkens president
82   Manuel Prado y Ugarteche 28. juli 1956 18. juli 1962 Direktevalgt Republikkens president
83   Ricardo Pérez Godoy 18. juli 1962 3. mars 1963 Statskupp Første president i militærjuntaen
84   Nicolás Lindley López 3. mars 1963 28. juli 1963 Statskupp Andre president i militærjuntaen
85   Fernando Belaúnde Terry 28. juli 1963 3. oktober 1968 Direktevalgt Republikkens president
86   Juan Velasco Alvarado 3. oktober 1968 30. august 1975 Statskupp Første president for regjeringen utnevnt av de væpnede styrker
87   Francisco Morales Bermúdez 30. august 1975 28. juli 1980 Statskupp Andre president for regjeringen utnevnt av de væpnede styrker
88   Fernando Belaúnde Terry 28. juli 1980 28. juli 1985 Direktevalgt Republikkens president
89   Alan García Pérez 28. juli 1985 28. juli 1990 Direktevalgt Republikkens president
90   Alberto Fujimori 28. juli 1990 5. april 1992 Direktevalgt Republikkens president
90   Alberto Fujimori 5. april 1992 28. juli 1995 Self-Statskupp De facto president
90   Alberto Fujimori 28. juli 1995 28. juli 2000 Direktevalgt Republikkens president
90   Alberto Fujimori 28. juli 2000 22. november 2000[6] Direktevalgt Republikkens president
91   Valentín Paniagua 22. november 2000 28. juli 2001 Interimsstyre[7] President i overgangsregjering
92   Alejandro Toledo 28. juli 2001 28. juli 2006 Direktevalgt Republikkens president
93   Alan García Pérez 28. juli 2006 28. juli 2011 Direktevalgt Republikkens president
94   Ollanta Humala 28. juli 2011 28. juli 2016 Direktevalgt Republikkens president
95   Pedro Pablo Kuczynski 28. juli 2016 Direktevalgt Republikkens president

ReferanserRediger

  1. ^ «Political Constitution of Peru, Article 112» (PDF). 
  2. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Arequipa.
  3. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Lima.
  4. ^ The Republic of Peru and the Republic of Bolivia were united into a federal state called the Peru-Bolivian Confederation. Peru was divided in the states of North Peru and South Peru, each one of them with its own President.
  5. ^ No effective central government existed after the Statskupp against Francisco Vidal, with several generals claiming the Presidency in different cities around the country.
  6. ^ Alberto Fujimori leverte sin oppsigelse 19. november 2000. Oppsigelsen ble avslått av den peruianske kongressen, som Congress, som erklærte ham «moralsk uskikket» som president formannskapet og stilte ham for riksrett 22. november 2000.
  7. ^ Som lever av kongressen, var Paniagua nummer tre i rekken til å oversa presidentvervet. Ham ble likevel utnebvnt som president etter at den forrige ble kastet og at begge visepresidentene trakk seg.

Se ogsåRediger