Åpne hovedmenyen

Liste over Liberias presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Liberias president
Liberias president
George Weah
Sittende
George Weah

siden 22. januar 2018
TerminlengdeSeks år, kan fornyes én gang
Første
embedsholder
Joseph Jenkins Roberts
3. januar 1848
Nettstedhttp://www.emansion.gov.lr/

Dette er en liste over Liberias presidenter. Etter grunnloven av 1847 ble presidenten valgt for en periode på to år. 7. mai 1907 ble perioden økt til fire år. Noen grense for antall perioder en president kan sitte var opprinnelig ikke nedfelt i lov. Gjennom grunnlovsendringene i 1986, ble presidentperioden økt til seks år, men det ble samtidig innført en grense på to maks to perioder per presidentskap.

Liste over Liberias presidenterRediger

#[a] President Tiltredelse Avgang Tilknytning Valgt
1   Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
3. januar 1848 7. januar 1856 Partiløs
(Republikansk politikk)
1847
1849
1851
1853
2   Stephen Allen Benson
(1816–1865)
7. januar 1856 4. januar 1864 Partiløs
(Republikansk politikk)
1855
1857
1859
1861
3   Daniel Bashiel Warner
(1815–1880)
4. januar 1864 6. januar 1868 Republican Party 1863
1865
4   James Spriggs Payne
(1819–1882)
6. januar 1868 3. januar 1870 Republican Party 1867
5   Edward James Roye
(1815–1872)
3. januar 1870 26. oktober 1871
(Avsatt gjennom statskupp)
True Whig Party 1869
6   James Skivring Smith[b]
(1825–1884)
4. november 1871 1. januar 1872 True Whig Party
7   Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
1. januar 1872 3. januar 1876 Republican Party 1871
1873
8   James Spriggs Payne
(1819–1882)
3. januar 1876 7. januar 1878 Republican Party 1875
9   Anthony W. Gardiner
(1820–1885)
7. januar 1878 20. januar 1883
(trakk seg)
True Whig Party 1877
1879
1881
10   Alfred Francis Russell
(1817–1884)
20. januar 1883 7. januar 1884 True Whig Party 1883
11   Hilary R. W. Johnson
(1837–1901)
7. januar 1884 4. januar 1892 True Whig Party 1885
1887
1889
12   Joseph James Cheeseman
(1843–1896)
4. januar 1892 12. november 1896
(døde av naturlige årsaker)
True Whig Party 1891
1893
1895
13   William D. Coleman
(1842–1908)
12. november 1896
(innsatt etter Cheesemans død)
11. desember 1900
(trakk seg)
True Whig Party 1897
1899
14   Garreston W. Gibson
(1832–1910)
11. desember 1900 4. januar 1904 True Whig Party 1901
15   Arthur Barclay
(1854–1938)
4. januar 1904 1. januar 1912 True Whig Party 1903
1905
1907
16   Daniel Edward Howard
(1861–1935)
1. januar 1912 5. januar 1920 True Whig Party 1911
1915
17   Charles D. B. King
(1875–1961)
5. januar 1920 3. desember 1930
(trakk seg)
True Whig Party 1919
1923
1927
18   Edwin Barclay
(1882–1955)
3. desember 1930 3. januar 1944 True Whig Party 1931
1939
19   William Tubman
(1895–1971)
3. januar 1944 23. juli 1971
(døde av naturlige årsaker)
True Whig Party 1943
1951
1955
1959
1963
1967
20   William R. Tolbert jr.
(1913–1980)
23. juli 1971 12. april 1980
(drept i statskupp)
True Whig Party 1971
1975
21   Samuel Doe
(1951–1990)
6. januar 1986[c] 9. september 1990
(drept i statskupp)
National Democratic Party of Liberia 1985
22   Charles Taylor
(1948– )
2. august 1997 11. august 2003
(trakk seg)
National Patriotic Party 1997
23   Moses Blah
(1947– )
11. august 2003 14. oktober 2003
(trakk seg)
National Patriotic Party
24   Ellen Johnson Sirleaf
(1938– )
16. januar 2006 22. januar 2018 Unity Party 2005
2011
25   George Weah
(1966– )
22. januar 2018

[1]

Congress for Democratic Change 2017

NoterRediger

Type numrering
  1. ^ Et presidentskap defineres som sammenhengende embetstid avtjent av én enkelt person. Hvis én person tjener som president i flere sammenhengende perioder teller det som ett presidentskap. Hvis samme person tjener som president i to perioder med et avbrudd imellom teller det som to presidentskap.
  2. ^ Det har vært noe uklart hvorvidt Smith faktisk tjente som landets president etter at Edward James Roye ble drept, men det regnes som sannsynlig at Smith satt som president frem til innsettelsen av Joseph Jenkins Roberts.
  3. ^ Selv om Doe tok makten rett etter drapet på William R. Tolbert, Jr. 12. april 1980, ble han ikke offisielt tatt i ed som president før 6. januar 1986.[1]

Eksterne lenkerRediger

  • ^ NRK. «Fattiggutten som ble fotballstjerne blir nå president». NRK. Besøkt 22. januar 2018.