Folkerepublikken Kinas president

Folkerepublikken Kinas president
中华人民共和国主席
Folkerepublikken Kinas president 中华人民共和国主席
Xi Jinping
Sittende
Xi Jinping

siden 14. mars 2013–
ResidensZhongnanhai
Utpekes avDen nasjonale folkekongressens medlemmer
TerminlengdeUbegrenset
NestlederFolkerepublikken Kinas visepresident
Lønn¥152.121 RMB ($22.000 USD)[1]

Folkerepublikken Kinas statsleder bærer tittelen zhuxi. Dette kinesiske ordet betyr 'formann' og ble brukt som tittel på lederne fram til en ny forfatning i 1982 slo fast at den offisielle oversettelsen var president. Presidenten blir formelt valgt av Den nasjonale folkekongressen, som i praksis stemmer over én kandidat lagt fram av partiledelsen.

Valg og kvalifikasjonerRediger

Ifølge forfatningen av 1982 skal Folkerepublikken Kinas president og visepresident bli valgt av Den nasjonale folkekongressen.[2] Kandidatene til embetene som president og visepresident skal bli nominert av Den nasjonale folkekongressens presidium.[3] I praksis er det slik at det regjerende Kinas kommunistparti reserverer stillingen som landets president til den sittende generalsekretæren.[trenger referanse]

Forslag om å fjerne presidenten og visepresidenten fra deres embeter kan bli framsatt av tre eller flere delegasjoner eller minst en tiendedel av antallet deputerte i folkekongressen. Presidiet skal deretter legge fram forslaget til folkekongressen for debatt.[3]

Presidentens og visepresidentens embetsperiode er den samme som Den nasjonale folkekongressens mandatperiode.[2] Fram til endringene i forfatningen 11. mars 2018 kunne presidenten og visepresidenten kun tjenestegjøre i to etterfølgende perioder. Denne tidsbegrensningen falt bort.[4][5][6]

Kinesiske statsborgere, som har stemme- og valgbarrett og har fylt 45 år, kan velges som president eller visepresident.[2]

FunksjonerRediger

Folkerepublikken Kinas president promulgerer lover, utnevner eller fjerner blant annet statsministeren, visestatsministrene, statsrådene,[a] ministrene, riksrevisoren og Statsrådets generalsekretær, tildeler nasjonale medaljer og ærestitler, innvilger benådning, erklærer unntaks- og krigstilstand samt utsteder mobiliseringsordre. Presidenten utnevner og tilbakekaller landets ambassadører i utlandet, ratifiserer og annullerer traktater eller viktige avtaler, som er inngått med fremmede land.[2]

Ifølge forfatningen må alt dette bli gjort i samsvar med beslutningene til folkekongressen og dens stående komité.[2]

Liste over statsledereRediger

      Zhōngguó Gòngchǎndǎng       Zhōngguó Guómíndǎng Gémìng Wěiyuánhuì       Uavhengig       Zhōngguó Mínzhǔ Cùjìnhuì       Jiǔsān Xuéshè       Zhōngguó mínzhǔ jiànguóhuì

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
中央人民政府主席
(Den sentrale folkeregjeringens formann)
  Mao Zedong
(1893–1976)
1. oktober 1949–27. september 1954 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国主席
(Folkerepublikken Kinas formann)
  Mao Zedong
(1893–1976)
27. september 1954–27. april 1959 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Liu Shaoqi
(1898–1969)
27. april 1959–31. oktober 1968
(avsatt)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国副主席
(Folkerepublikken Kinas viseformann)
Fungerende formann
 ] Dong Biwu [b]
(1886–1975)
31. oktober 1968–24. februar 1972 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Song Qingling [b]
(1893–1981)
Zhōngguó Guómíndǎng Gémìng Wěiyuánhuì [7][8]
中华人民共和国代主席
(Folkerepublikken Kinas fungerende formann)
  Dong Biwu [b]
(1886–1975)
(alene)
24. februar 1972–17. januar 1975 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国全国人民代表大会常务委员会委员长
(Formann for Den stående komité til Folkerepublikken Kinas nasjonale folkekongress)
  Zhu De [c]
(1886–1976)
17. januar 1975–6. juli 1976
(døde)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国全国人民代表大会常务委员会副委员长
(Viseformann for Den stående komité til Folkerepublikken Kinas nasjonale folkekongress)
Fungerende formann
  Song Qingling [d]
(1893–1981)
6. juli 1976–5. mars 1978 Zhōngguó Guómíndǎng Gémìng Wěiyuánhuì [7][8]
  Liu Bocheng
(1892–1986)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Wu De
(1913–1995)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Wei Guoqing
(1913–1989)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Saifuddin Azizi
(1915-2003)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Guo Moruo
(1892–1978)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Xu Xiangqian
(1901–1990)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Nie Rongzhen
(1899–1992)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Chen Yun
(1905–1995)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Tan Zhenlin
(1902–1983)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Li Jingquan
(1908–1989)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Zhang Dingcheng
(1898–1981)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Cai Chang
(1900–1990)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Ulanhu
(1906–1988)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Ngabö Ngawang Jigme
(1910–2009)
Uavhengig [7][8]
  Zhou Jianren
(1888–1984)
Zhōngguó Mínzhǔ Cùjìnhuì [7][8]
  Xu Deheng
(1890–1990)
Jiǔsān Xuéshè [7][8]
  Hu Juewen
(1895–1989)
Zhōngguó Mínzhǔ Jiànguóhuì [7][8]
  Li Suwen
(1935–)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Yao Lianwei
(1935–2012)
Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
Deng Yingchao
(1904–1992)
2. desember 1976–5. mars 1978 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国全国人民代表大会常务委员会委员长
(Formann for Den stående komité til Folkerepublikken Kinas nasjonale folkekongress)
  Ye Jianying [e]
(1897–1986)
5. mars 1978–18. juni 1983 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
中华人民共和国主席
(Folkerepublikken Kinas president)
  Li Xiannian
(1909–1992)
18. juni 1983–8. april 1988 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Yang Shangkun
(1907–1998)
8. april 1988–27. mars 1993 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Jiang Zemin
(1926–)
27. mars 1993–15. mars 2003 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Hu Jintao
(1942–)
15. mars 2003–14. mars 2013 Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]
  Xi Jinping
(1953–)
14. mars 2013– Zhōngguó Gòngchǎndǎng [7][8]

FotnoterRediger

  1. ^ Statsråden er en stilling med høy rang i Folkerepublikken Kinas statsråd. Den rangerer like under visestatsministrene og ovenfor ministrene.
  2. ^ a b c Ingen ble valgt til å etterfølge Liu Shaoqi, så viseformann Dong Biwu fungerte som statsleder sammen med viseforkvinne Song Qingling 1969–1972, alene 1972–1975.
  3. ^ Embetet som Folkerepublikken Kinas formann ble offisielt avskaffet i 1975 og formannen for Den stående komité til Folkerepublikken Kinas nasjonale folkekongress ble statsleder.
  4. ^ Embetet som formann for Den stående komité til Folkerepublikken Kinas nasjonale folkekongress ble ikke fylt mellom juli 1976 og mars 1978. Viseformennene fungerte kollektivt som statsleder.
  5. ^ Den døende Song Qingling var Folkerepublikken Kinas æresforkvinne fra 16. mai 1981 til sin død 29. mai 1981, og det er uvisst om hun var klar over dette selv.

ReferanserRediger

  1. ^ Luo Wangshu. «Public employees get salary increase». China Daily. Beijing. Arkivert fra originalen 5. juni 2019. 
  2. ^ a b c d e «The Constitution of the People's Republic of China» (PDF). Besøkt 17. september 2020. 
  3. ^ a b «Organic Law of the National People's Congress of the PRC». China.org.cn. Arkivert fra originalen 15. juli 2015. 
  4. ^ «Translation: 2018 Amendment to the P.R.C. Constitution». NPC Observer. 11. mars 2018. Arkivert fra originalen 22. desember 2018. 
  5. ^ Liangyu, red. (25. februar 2018). «CPC proposes change on Chinese president's term in Constitution». Beijing. Xinhuanet.com. Arkivert fra originalen 25. oktober 2018. 
  6. ^ Buckley, Chris; Meyers, Steven Lee (11. mars 2018). «China's Legislature Blesses Xi's Indefinite Rule. It Was 2,958 to 2.». New York Times. New York City. Arkivert fra originalen 26. oktober 2019. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae «Communist China». Rulers.org. Besøkt 15. september 2020. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae «People's Republic of China». World Statesmen.org. Besøkt 15. september 2020. 

Eksterne lenkerRediger