Liste over Cubas presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Republikken Cubas president
Presidente de la República de Cuba
Miguel Díaz-Canel
TypeStatssjef
Sittende
Miguel Díaz-Canel

siden 19. april 2018
TiltaleformMr. president (uformell)
Hans eksellens (i internasjonal korrespondanse)
Etablert10. april 2019 (moderne)
20. mai 1902 (første inkarnasjon)
NestlederRepublikken Cubas visepresident
Nettstedwww.presidencia.gob.cu

Cubas president er statssjef i Republikken Cuba. Embetet beskrives i Cubas grunnlov som trådte i kraft 10. april 2019.[1] Landet har tidligere hatt tre andre grunnlover (fra 1901, 1940 og 1976) der særlig grunnloven fra 1976 medførte en omorganisering av rollen.[2] Opp gjennom årene har embetet hatt forskjellige navn; kjent som «Republikken Cubas president» i perioden 1902–1976 og «Statsrådets president» i perioden 1976–2019 før embetet fikk sitt nåværende navn i 2019.

Presidenten blir valgt på åremål av Nasjonalforsamlingen for folkemakten (NFFM), landets lovgivende forsamling. Et åremål (en periode) varer fem år om ikke NFFM forskyver valget. For å kunne stille til valg må man ha minst fylt 35 år, ha fulle sivile og politiske rettigheter, være cubansk statsborger ved fødsel og ikke ha noe annet statsborgerskap. Likeledes må man være under 60 år for å bli valgt til en første periode (men det gjelder ikke for andre valgperiode).

Presidenten er ansvarlig for å nominere mennesker som er skikket til å holde embetene statsminister, presidenten i Folkets høyesterett, republikkens statsadvokat, landets generalkontroller, valgrådets president og medlemmene av ministerrådet. Videre fungerer presidenten som landets øverstkommanderende og er ex officio leder av Det nasjonale forsvarsrådet.

Som president er embetsholder ansvarlig for å være kjent med, evaluere og vedta beslutninger angående rapportene presentert av statsministeren som dokumenterer hans eller hennes arbeid, så vel som arbeidet til ministerrådet og/eller dens utøvende komité. Embetsholder kan lede møtene til ministerrådet og/eller dens utøvende komité. Videre kan han opprette kommisjoner eller midlertidige arbeidsgrupper for realisering av spesifikke prosjekter. Likeledes har presidenten rett til å delta på møtene og rett til å innkalle til møter av statsrådet.

Presidenten er ansvarlig for å delegere arbeidsområder til visepresidenten. I tilfeller der presidenten er fraværende grunnet sykdom eller av annen grunn ikke kan utføre sine plikter vil visepresidenten ta rollen som fungerende president. Om presidenten ikke klarer å fullføre sine plikter vil presidenten av NFFM ta over rollen som fungerende president inntil den lovgivende forsamlingen velger ny president.

15 menn har blitt valgt president i henhold til grunnloven, mens to stykker har blitt gjenvalgt.[3] Ramón Grau San Martín var president i perioden 1933–1934 og igjen i perioden 1944–1948.[3] Fulgencio Batista var president 1940–1944 og igjen 1955–1959, og fungerende president 1952–1955. Cubas lengstsittende president er Fidel Castro som besatt vervet i 31 år og 84 dager.[3] Miguel Mariano Gómez er presidenten som har besatt embetet kortest, og satt i 218 dager.[3] Fire menn har blitt utnevnt som fungerende presidenter som besatt embetet 1 dag (Manuel Márquez Sterling, Alberto Herrera Franchi, Anselmo Alliegro y Milá og Carlos Manuel Piedra).[3]

ForklaringRediger

I «No.»-kolonnen indikerer at personen det gjelder var fungerende statsoverhode.
I «Visepresident»-kolonnen indikerer at det ikke ble utnevnt en person til embetet i den gitte perioden.

StatsoverhoderRediger

No. Portrett Navn
(født–død)
Tiltrådte Gikk av Embetsperiode Politisk parti Visepresident
1   Tomás Estrada Palma
(1835–1908)
20. mai 1902 28. september 1906 4 år og 131 dager Havannas republikanske Luis Estévez y Romero
Domingo Méndez Capote
Den amerikansk
provisoriske regjering
29. september 1906 28. januar 1909 2 år og 121 dager
2   José Miguel Gómez
(1858–1921)
28. januar 1909 20. mai 1913 4 år og 112 dager Liberal Alfredo Zayas
3   Mario García Menocal
(1866–1941)
20. mai 1913 20. mai 1921 8 år og 0 dager Konservative Enrique José Varona
Emilio Núñez
4   Alfredo Zayas
(1861–1934)
20. mai 1921 20. mai 1925 4 år og 0 dager Liberal Francisco Carrillo Morales
5   Gerardo Machado
(1871–1939)
20. mai 1925 12. august 1933 8 år og 84 dager Liberal Carlos de la Rosa Hernández
  Alberto Herrera Franchi
(1874–1954)
12. august 1933 13. august 1933 1 dag
  Carlos Manuel de Céspedes
(1871–1939)
13. august 1933 5. september 1933 23 dager Liberal
  Den provisoriske regjerings
utøvende kommisjon
5. september 1933 10. september 1933 5 dager
6   Ramón Grau San Martín
(1881–1969)
10. september 1933 15. januar 1934 127 dager Uavhengig
  Carlos Hevía
(1900–1964)
15. januar 1934 18. januar 1934 3 dager Uavhengig
  Manuel Márquez Sterling
(1872–1934)
18. januar 1934 18. januar 1934 1 dag Uavhengig
  Carlos Mendieta
(1873–1960)
18. januar 1934 11. desember 1935 1 år og 327 dager Nasjonalistiske unionen
  José Barnet y Vinageras
(1864–1945)
11. desember 1935 20. mai 1936 161 dager Nasjonalistiske unionen
7   Miguel Mariano Gómez
(1889–1950)
20. mai 1936 24. desember 1936 218 dager Nasjonalistiske unionen Federico Laredo Brú
8   Federico Laredo Bru
(1875–1946)
24. desember 1936 10. oktober 1940 3 år og 291 dager Nasjonalistiske unionen
9   Fulgencio Batista
(1901–1973)
10. oktober 1940 10. oktober 1944 4 år og 0 dager Sosialistiske koalisjon Gustavo Cuervo Rubio
10   Ramón Grau San Martín
(1881–1969)
10. oktober 1944 10. oktober 1948 4 år og 0 dager Autentiske Raúl de Cárdenas Echarte
11   Carlos Prío Socarrás
(1903–1977)
10. oktober 1948 10. mars 1952 3 år og 152 dager Autentiske Guillermo Alonso Pujol
  Fulgencio Batista
(1901–1973)
10. mars 1952 24. februar 1955 6 år og 297 dager Progressive
12 24. februar 1955 1. januar 1959 Rafael Guas Inclán
  Anselmo Alliegro y Milá
(1899–1961)
1. januar 1959 1. januar 1959 1 dag Uavhengig
Carlos Manuel Piedra
(1895–1988)
1. januar 1959 2. januar 1959 1 dag Uavhengig
13   Manuel Urrutia Lleó
(1901–1981)
2. januar 1959 17. juli 1959 196 dager Uavhengig
14   Osvaldo Dórticos
(1919–1983)
18. juli 1959 2. desember 1976 17 år og 137 dager Sosialistisk folkeparti
26. juli-bevegelsen
Kommunist
15   Fidel Castro
(1926–2016)
2. desember 1976 24. februar 2008 31 år og 84 dager Kommunist Raúl Castro
16   Raúl Castro
(født 1931)
24. februar 2008 24. februar 2013 10 år og 54 dager Kommunist José Ramón Machado
24. februar 2013 19. april 2018 Miguel Díaz-Canel
17   Miguel Díaz-Canel
(født 1960)
19. april 2018
1 år og 356 dager Kommunist Salvador Valdés Mesa

Se ogsåRediger

LitteraturRediger

FotnoterRediger

  1. ^ «Diaz-Canel's first year as Cuba president in five events». France 24. Besøkt 19. oktober 2019. 
  2. ^ Gargarella 2017, s. 22
  3. ^ a b c d e Martinez, Alejandro. «Presidentes de la República de Cuba desde 1902 hasta el presente» (spansk). cubaenmiami.com. Besøkt 18. oktober 2019. 

ReferanserRediger

Embetsholdere, tidsperioden de satt, deres visepresidenter, politisk tilhørighet og titlene, samt plikter og ansvarsområde til dagens president blir kildet av referansene under:

Eksterne lenkerRediger