Lars Hansen

Lars Georg Hansen (født 8. januar 1869 i Molde, død 20. juli 1944 i Oslo) var en norsk forfatter fra Tromsø som ble kjent som «ishavsforfatteren». Han ga ut 18 bøker fra 1926 til 1944.

Lars Hansen
Lars Hansen 1869.jpg
Født8. jan. 1869[1][2]Rediger på Wikidata
MoldeRediger på Wikidata
Død20. juli 1944[2]Rediger på Wikidata (75 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribentRediger på Wikidata
Parti Nasjonal Samling, Høyre, VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[3]
«Ishavsforfatteren» Lars Hansen (1869–1942) og Gulbrand Lunde (1901–1942), propagandaminister i Quislings NS-regjering under andre verdenskrig.

Lars Hansen vokste opp og bodde i Tromsø der han en periode også var lokalpolitiker for Venstre og Høyre, blikkenslager og reder.[4] Fra 1922 til 1925 var han løsarbeider i USA.[4]. Han var gift med Ragna Zachariassen, datter av ishavsskipper Søren Zachariassen.

Temaer og motiv i bøkene hentet Hansen framfor alt fra ishavsfangst og livet blant kystbefolkningen i Troms og på Svalbard på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Hansen er i stor grad glemt etter sin død på grunn av medlemskapet og engasjementet i Nasjonal Samling (NS), Quislings nasjonalistiske fascistparti, under andre verdenskrig. Hansen gjorde seg ikke nevneverdig politisk bemerket under krigen. To av bøkene hans kom ut på tysk i Frontbuchhandelausgabe für die Wehrmacht, bokutgivelser for tyske soldater 1939–1945. Dette var Die weiße Hölle – Zwei Erzählungen (debutboka I Spitsbergens vold fra 1926) og novellesamlinga Im Schnee und Nordlicht (I sne og nordlys fra 1936).

Lars Hansen avgikk ved døden i 1944.

BibliografiRediger

  • 1944: Odin klarte det: roman
  • 1942: Skarvereiret
  • 1940: Hårde tider har vi døiet
  • 1940: Pegasus på flukt
  • 1939: Beitsaren: ishavsroman
  • 1938: Storfossen
  • 1937: På vivanke
  • 1936: I sne og nordlys: noveller
  • 1935: Keiserlosen
  • 1934: De fem ishavsgaster: roman
  • 1933: Kongen på Råsa: roman
  • 1932: Bjørnar Bålk og hans slekt
  • 1931: Håkjerringkjeften: roman
  • 1930: Forbannelsen
  • 1929: «Hvalrossen» av Tromsø: roman
  • 1928: En havets sønn: roman
  • 1927: Jens Sørskar: roman
  • 1926: I Spitsbergens vold

ReferanserRediger

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Lars Georg Hansen, Norsk biografisk leksikon ID Lars_Hansen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12751612k; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12751612k.
  4. ^ a b Omtale i Norsk biografisk leksikon

LitteraturRediger

  • Birkeland, B./Ugelvik Larsen, S.: Nazismen i norsk litteratur,1975, Nasjonalsosialister i norsk diktning, 1943

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.