Karl Holter

norsk skuespiller
Karl Holter
Karl Holter.jpeg
Karl Holter i 1926
Foto: Ernest Rude / Oslo Museum
Født30. juni 1885[1]Rediger på Wikidata
ChristianiaRediger på Wikidata
Død7. juni 1963[2]Rediger på Wikidata (77 år)
Ektefelle Betzy Holter, Gudrun Augusta LarsenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, skribentRediger på Wikidata
Parti Nasjonal SamlingRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Karl Holter (født 30. juni 1885 i Oslo, død i 7. juni 1963 samme sted[3] ) var en norsk skuespiller, forfatter og frontkjemper.

Holter debuterte i 1912Centralteatret og var siden i hovedsak engasjert ved Det norske teatret frem til 1935. Han var også journalist i Stavanger Aftenblad fra 1917 til 1919.

ForfatterRediger

I 1936 vant han den norske delen av en internasjonal romankonkurranse med fortellingen ''Skinnbrevet''. Den var også hans debut som forfatter. Da var han 51 år gammel.

I 1941 ble Holter medlem av Nasjonal Samling. Samme år instruerte han Gjengangere av Henrik Ibsen for Radioteatret. I 1942 meldte han seg til aktiv frontinnsats. Etter en kort befalsutdannelse ble Holter 57 år gammel sendt til Leningradsfronten fra oktober 1942 til mars 1943 som krigskorrespondent.[4]

Ifølge Norsk Krigsleksikon ble han i NS-miljøet ble han ansett som en fremtredende forfatter, og Holter ble en av Gyldendals mest utgitte forfattere mens forlaget var satt under kommissarisk ledelse ved Tore Hamsun.[5]

Etter krigen ble han dømt som landssviker til tre år og tre måneders tvangsarbeid og begrenset rettighetstap.[6] Etter å ha sonet dommen kom ikke Holter tilbake som skuespiller, men han fortsatte å skrive og gav ut fem bøker. Blant disse var Frontkjempere (1951), en skildring av opplevelser ved Leningradfronten.

BibliografiRediger

  • Skinnbrevet – roman (1936)
  • Kleivdøler – roman (1940)
  • I veideskog : Jaktminner – (1944)
  • Bliss – (1948)
  • Frontkjempere – (1951)
  • Terkel – roman (1953)
  • Gode makter – roman (1956)

FilmografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Folketellingen i Norge i 1910, https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036372004151
  2. ^ Aftenposten
  3. ^ «Dødsannonse». Aftenposten: 17. 11. juni 1963. 
  4. ^ Gustav Berg-Jæger (1943). «Ivar Sæter — Karl Holter». Nasjonalsosialister i norsk diktning, 1. samling. Oslo: NRK i kommisjon hos J. M. Stenersen forlag. s. 42. 
  5. ^ Norsk krigsleksikon 1940-45. [Oslo]: Cappelen. 1995. s. 182. ISBN 8202141389. 
  6. ^ «Karl Holter fikk 3 1/4 års tvangsarbeid». Aftenposten: 3. 6. mars 1946. 

Eksterne lenkerRediger