Joyce Carol Oates

amerikansk forfatter

Joyce Carol Oates (født 16. juni 1938) er en amerikansk forfatter. Oates, som vokste opp i en arbeiderfamilie i staten New York, gav ut sin første bok i 1963, og har siden utgitt mer enn 50 romaner, og tallrike samlinger av noveller, poesi og sakprosa, noe som har gitt henne ry som en svært produktiv forfatter. Romanen them, som kom ut i 1969, mottok litteraturprisen National Book Award, og bøkene Black Water (1992), What I Lived For (1994) og Blonde (2000) ble alle nominert til Pulitzerprisen. Oates er kjent som en av de ledende amerikanske forfatterne fra perioden etter 1960.

Joyce Carol Oates
Joyce carol oates 2014.jpg
Født16. juni 1938[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (83 år)
Lockport[5][6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Dramatiker[7], lyriker[8][9], romanforfatter, essayist, selvbiograf, skribent[7][10][11][12], manusforfatter, universitetslærer, professor[13][14][15], barnebokforfatter, forfatter, dagbokskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Detroit Mercy, Rice University, Syracuse University (–1960), University of Wisconsin (–1961), Williamsville South High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Raymond J. Smith (19612008)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
SpråkEngelsk[16]
Medlem av American Academy of Arts and Letters (1978–), American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser
20 oppføringer
Guggenheim-stipendiet (1967)[17], National Humanities Medal (2010)[18], Årets humanist (2007)[19], Prix Femina étranger (2005), O.-Henry-prisen (1967), Pushcart Prize, Stone Award for Lifetime Literary Achievement, St. Louis Literary Award (1988), National Book Award for Fiction (1970), Rea Award for the Short Story (1990), Bram Stoker Award for Novel (1995), PEN/Malamud Award (1996), Oprah's Book Club (2001), Helmerich Award (2002), Common Wealth Award of Distinguished Service (2003), grand prix de l'héroïne Madame Figaro du roman étranger (2011), New Jersey Hall of Fame, æresdoktor ved Brandeis-universitetet, æresdoktor ved Northwestern University, Prix mondial Cino Del Duca (2020)[20]Rediger på Wikidata
PseudonymRosamond Smith, Lauren Kelly
Debuterte1963
Aktive år1963
Viktige verkBlond
Påvirket avCharlotte Brontë, Henry James, Flannery O'Connor, H.P. Lovecraft, Ernest Hemingway, William Faulkner, D.H. Lawrence, Doris Lessing, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Emily Brontë, Lewis Carroll, James Joyce, Fjodor Dostojevskij, Franz Kafka
IMDbIMDb

Fra 1978 var hun professor i skrivekunst ved Princetonuniversitetet[21], og underviste der i 36 år.[22] Som pensjonist fortsatte hun å undervise i skrivekunst.[22]

Oates har også skrevet under pseudonymene Rosamond Smith og Lauren Kelly.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • 1964 With Shuddering Fall
  • 1967 A Garden of Earthly Delights
  • 1968 Expensive People
  • 1969 them
  • 1971 Wonderland
  • 1973 Do with Me What You Will
  • 1975 The Assassins: A Book of Hours
  • 1976 Childwold
  • 1978 Son of the Morning
  • 1979 Cybele
  • 1979 Unholy Loves
  • 1980 Bellefleur
  • 1981 Angel of Light
  • 1982 A Bloodsmoor Romance
  • 1984 Mysteries of Winterthurn
  • 1985 Solstice
  • 1986 Marya: A Life
  • 1987 You Must Remember This
  • 1989 American Appetites
  • 1990 Because It Is Bitter, and Because It Is My Heart – til norsk som Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte, oversatt av Tone Formo, Pax forlag (2015)[23]
  • 1993 Foxfire: Confessions of a Girl Gang(grunnlag for filmen Foxfire frå 1996) Norsk: Foxfire : en jentegjengs bekjennelser Gyldendal (1996) ISBN 82-05-24175-9
  • 1994 What I Lived For
  • 1995 Zombie
  • 1996 We Were the Mulvaneys norsk: Vi var familien Mulvaney, oversatt av Tone Formo [Pax forlag] (2012) ISBN 978-82-530-3539-0
  • 1997 Man Crazy
  • 1998 My Heart Laid Bare
  • 1999 Broke Heart Blues
  • 2000 Blonde norsk: Blond, oversatt av Tone Formo, [Pax forlag] (2001) ISBN 82-530-2278-6
  • 2001 Middle Age: A Romance
  • 2002 I'll Take You There
  • 2003 The Tattooed Girl
  • 2004 The Falls norsk: Niagara, oversatt av Tone Formo, [Pax] (2006) ISBN 82-530-2877-6
  • 2005 Missing Mom
  • 2006 Black Girl / White Girl norsk: Svart jente/hvit pike, oversatt av Tone Formo, [Pax forlag] (2007) ISBN 978-82-530-3059-3
  • 2007 The Gravedigger's Daughter norsk: Graverens datter, oversatt av Tone Formo, [Pax forlag] (2008) ISBN 978-82-530-3134-7
  • 2008 My Sister, My Love (2008)
  • 2009 Little Bird of Heaven
  • 2010 A Fair Maiden
  • 2012 Mudwoman
  • 2013 Daddy Love
  • 2013 The Accursed
  • 2014 Carthage norsk oversettelse: Karthago, oversatt av Tone Formo, [Pax forlag] (2014) ISBN 978-82-530-3715-8
  • 2015 The Sacrifice
  • 2015 Jack of Spades
  • 2016 The Man Without a Shadow
  • 2017 A Book of American Martyrs
  • 2018 Hazards of Time Travel
  • 2019 My life as a rat[24] – til norsk som Mitt liv som rotte, oversatt av Tone Formo, Pax forlag (2021)[25]
  • 2020 Night. Sleep. Death. The Stars.[26] norsk oversettelse: Natten. Søvnen. Døden. Stjernene., oversatt av Tone Formo, Pax forlag (2021)[27]

NovellesamlingerRediger

  • By the North Gate (1963)
  • Upon the Sweeping Flood And Other Stories (1966)
  • The Wheel of Love And Other Stories (1970)
  • How I Contemplated The World From The Detroit House Of Correction
  • Marriages and Infidelities (1972)
  • The Goddess and Other Women (1974)
  • The Hungry Ghosts: Seven Allusive Comedies (1974)
  • Where Are You Going, Where Have You Been? : Stories of Young America (1974)
  • The Poisoned Kiss And Other Stories from the Portuguese (1975)
  • The Seduction & Other Stories (1975)
  • Crossing the Border: Fifteen Tales (1976)
  • Night-Side (1977)
  • All the Good People I've Left Behind (1979)
  • A Sentimental Education: Stories (1980)
  • Last Days: Stories (1984)
  • Wild Saturday (1984)
  • Raven's Wing: Stories (1986)
  • The Assignation: Stories (1989)
  • Oates In Exile (1990)
  • Heat And Other Stories (1991)
  • Where Is Here? (1992)
  • Where Are You Going, Where Have You Been?: Selected Early Stories (1993)
  • Haunted: Tales of the Grotesque (1994)
  • Demon and other tales (1996)
  • Will You Always Love Me? And Other Stories (1996)
  • The Collector of Hearts: New Tales of the Grotesque (1998)
  • Faithless: Tales of Transgression (2001)
  • I Am No One You Know: Stories (2004)
  • The Female of the Species: Tales of Mystery and Suspense (2006)
  • High Lonesome: New & Selected Stories, 1966-2006 (2006)
  • The Museum of Dr. Moses: Tales of Mystery and Suspense (2007)
  • Wild Nights! (2008)
  • Life After High School
  • Dear Husband (2009)

Romaner som Rosamond SmithRediger

  • Lives of the Twins (1987) (Kindred Passions i Storbritannia)
  • Soul/Mate (1989)
  • Nemesis (1990)
  • Snake Eyes (1992)
  • You Can't Catch Me (1995)
  • Double Delight (1997)
  • Starr Bright Will Be With you Soon (1999)
  • The Barrens (2001)

Romaner som Lauren KellyRediger

  • Take Me, Take Me With You (2003)
  • The Stolen Heart (2005)
  • Blood Mask (2006)

KortromanerRediger

  • The Triumph of the Spider Monkey (1976)
  • I Lock My Door Upon Myself (1990)
  • The Rise of Life on Earth (1991)
  • Black Water (1992) – på norsk i 2019 som Svart vann, oversatt av Tone Formo[28]
  • First Love: A Gothic Tale (1996)
  • Beasts (2002)
  • Rape: A Love Story (2003)
  • The Corn Maiden : A Love Story (2005)

DramaRediger

  • Miracle Play (1974)
  • Three Plays (1980)
  • In Darkest America (1991)
  • I Stand Before You Naked (1991) Teatermanus. Oversatt til nordnorsk av Hege Aga Rogstad 2003: Naken
  • Twelve Plays (1991) (blant dei Black)
  • The Perfectionist and Other Plays (1995)
  • New Plays (1998)
  • Dr. Magic: Six One Act Plays (2004)

Essay og kritikkRediger

  • The Edge of Impossibility: Tragic Forms in Literature (1972)
  • The Hostile Sun: The Poetry of D.H. Lawrence (1974)
  • New Heaven, New Earth: The Visionary Experience in Literature (1974)
  • Contraries: Essays (1981)
  • The Profane Art: Essays & Reviews (1983)
  • On Boxing (1987)
  • (Woman) Writer: Occasions and Opportunities (1988)
  • George Bellows: American Artist (1995)
  • "They Just Went Away" 1995
  • Where I've Been, And Where I'm Going: Essays, Reviews, and Prose (1999)
  • The Faith of A Writer: Life, Craft, Art (2003)
  • Uncensored: Views & (Re)views (2005)
  • In Rough Country (2010)
  • A Widow's Story: A Memoir (2011), Norsk: "En enkes fortelling", oversatt av Tone Formo og Bente Klinge, [Pax forlag], ISBN 978-82-530-3443-0 (2011)

PoesiRediger

  • Women In Love and Other Poems (1968)
  • Anonymous Sins & Other Poems (1969)
  • Love and Its Derangements (1970)
  • Angel Fire (1973)
  • The Fabulous Beasts (1975)
  • Women Whose Lives Are Food, Men Whose Lives Are Money (1978)
  • Invisible Woman: New and Selected Poems, 1970-1982 (1982)
  • The Time Traveler (1989)
  • Tenderness (1996)

UngdomsbøkerRediger

BarnebøkerRediger

  • Come Meet Muffin! (1998)
  • Where Is Little Reynard? (2003)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Joyce-Carol-Oates, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118589121, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000014529, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 57803[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.theguardian.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 150622, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ muse.jhu.edu[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ muse.jhu.edu[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.theguardian.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ www.theguardian.com[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ nymag.com[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ www.wordplays.com[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ www.wordplays.com[Hentet fra Wikidata]
  16. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11917995r; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11917995r.
  17. ^ www.gf.org, besøkt 24. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  18. ^ www.neh.gov[Hentet fra Wikidata]
  19. ^ www.princeton.edu[Hentet fra Wikidata]
  20. ^ www.livreshebdo.fr, besøkt 10. juli 2020[Hentet fra Wikidata]
  21. ^ «Lewis Center for Creative Writing, Princeton University». Besøkt 25. januar 2009. 
  22. ^ a b «Oates, Joyce Carol - Pax Forlag». www.pax.no (norsk). Besøkt 22. april 2021. «Joyce Carol Oates (f. 1938) er en av USAs mest anerkjente forfattere, og nevnes jevnlig som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet i så å si alle sjangere og har vunnet en lang rekke litterære priser, deriblant National Book Award, Prix Femina og National Medal of Humanities.Våren 2020 ble Oates tildelt den prestisjetunge franske litteraturprisen The Cino del Duca World Prize og har dermed havnet i et fornemt selskap med forfattere som Andrej Sakharov, Mario Vargas Llosa og Patrick Modiano. | Hun var professor i skrivekunst ved Princeton University, New Jersey i 36 år, og underviser fortsatt i skrivekunst ved flere universiteter. Flere av hennes største romaner er oversatt til norsk, deriblant Blond, Niagara og Graverens datter.» 
  23. ^ «Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte - Pax Forlag». www.pax.no (norsk). Besøkt 22. april 2021. 
  24. ^ «Joyce Carol Oates: ‘It’s a fairytale nightmare to be rejected’». the Guardian (engelsk). 1. juni 2019. Besøkt 22. april 2021. 
  25. ^ «Mitt liv som rotte - Pax Forlag». www.pax.no (norsk). Besøkt 22. april 2021. 
  26. ^ Johnston, Bret Anthony (9. juni 2020). «Joyce Carol Oates Takes On Racism and Grief in Her New Novel». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 22. april 2021. 
  27. ^ Ekle, Leif (22. april 2021). «Anmeldelse: Oates i sorgens landskap – igjen». NRK. Besøkt 22. april 2021. «Joyce Carol Oates har skrevet en betydelig roman om sorg og overlevelse, med dykk ned i politibrutalitet, rasisme, ulikhet og klasse. (---) Dessuten er Tone Formos oversettelse riktig god.» 
  28. ^ «Svart vann - Pax Forlag». www.pax.no (norsk). Besøkt 22. april 2021. 

KilderRediger

Skrifter

Biografier:

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)